Dobrý večer, zrovna jsme po 4 hodinách douklízeli po tom, co nám doslova vybuchlo sklo plynové varné desky. Naštěstí lidé nezraněni,jen trochu pracovní deska, židle, žaluzie...střepy se rozletěly po celé kuchyni. Deska má půl roku. Zrovna se na ní dusilo maso (tzn. nejnižší stupeň na nejmenším hořáku). Plyn v pořádku. Při vysbírávání střepů z desky jsem dostal ránu po dotyku někde kolem plošného spoje pod knoflíky. Jistič vyhozený nebyl. Prosím jakou tipujete příčinu? Nikde jsem podobný případ nenašel. Děkuji.
To nebyl žádný výbuch, jde o kalené sklo, došlo k jeho rozsypání. Pokud vyloučíme, že do toho někdo ťuknul, tak bych předpokládáal nějaké pnutí - tyto desky se nesmí příliš dotahovat sponami, které je drží v desce, už jsem ale viděl i prasklou (ne takto rozsypanou, jen puklina) desku poté, co se pod ni dostala voda a dřevotříska pracovní desky se nabobtnala.
luk
No prasklé sklo by mě asi překvapilo méně (prostě pavouk na skle), ale toto fakt střelilo a střepy se rozletěly pod tlakem (kde nebyla překážka) na pět metrů
Jasně, kalené sklo se takhle rozletí, podobně jako třeba boční skla ve dveřích aut. Ale výbuch je fakt něco jiného, na skle nemá co vybuchnout. Pokud by šlo o výbuch plynu, mělo by to jiné následky - přinejmenším vyražená okna.
Tepelne odolne skla su plne vnutorneho napatia, mne takto obcas buchnu pohare v kuchynskej linke. U varnej dosky mohla byt nejaka chyba montaze, nemalo to kam dilatovat. Skuste reklamaciu a poistenie domacnosti.
Jedná se o kalené sklo které má v sobě pnutí. Stává se že občas vybouche-rozletí se samo o sobě. Mám BOHUŽEL už pár zkušeností spíš zážitků na mém majetku. Rozletělo se nám v noci sklo sprchového koutu,přes noc sklo trouby přímo nademnou explodovalo střešní sklo ve Felicii a když jeli kluci s mým autem tak jim vybouchlo u Galaxy zadní boční okénko také za jízdy. Takže obrovská náhoda alenic neobvyklého
Já osobně to vidím na závadu skla, bude zřejmě nějaké překalené, tuto závadu jsem viděl u svého bratra na desce Amica cca taky na zánovní... Tenkrát jim bylo snad vysvětlováno, že se nesmí pouštět všechny hořáky najednou... (nevím zda toto vůbec řeší návod!)
Před časem jsme dělali schodiště a zábradlí bylo celosklenněný. Sklenáři přijeli, vše oměřili, udělali skla, nechali zakalit a při montáži se taky jedno takhle rozletělo. Prý se to někdy stává, prostě ve skle nastane větší pnutí a pak prý stačí málo aby se to rozletělo na kusy.
Nedávno to proběhlo v televizi v nějakém dokumentu. Když se vyrábí tvrzené sklo, že se někdy může ve struktuře skla vytvořit hrudka nějakého kovu velká jen tak že prakticky není okem ani vidět. Protože se ale při zahřátí roztahuje jinak než ostatní atomy okolo, může se sklo takhle roztrhat.
Dobrý večer,mám úplně stejnou zkušenost s plynovou vařidlovou deskou z tvrzeného skla, kdy došlo během používání k "výbuchu" a střepy byly nejen po kuchyni,ale i v chodbě,kam byly otevřeny dveře. Vařící olej z pánve vyletěl pod tlakem,naštěstí na kuch.linku.Reklamovala jsem u výrobce, reklamovala jsem u prodejce,ale přestože deska byla v provozu zhruba 1 měsíc, reklamace nebyla uznána, bylo posouzeno jako mechanické poškození, coź byl nesmysl. Nakonec po mnoha a mnoha komunikacích s výrobcem,jsem se obrátila na mimosoudní vyrovnání, vše vyřízeno bez osobní účasti,prostřednictvím internetu a po delší době jsem obdržela odpověď,že výrobce závadu uznal a můžu si u prodejce vyzvednout peníze...Taková je moje zkušenost a doporučení...
Značku jste neuvedl A plynová deska závislá na elektrice? Vtipné. Plynovou desku se sklem bych si fakt nekoupil, a elektriku k plynu snad jen na zapalování… Mimochodem kolik takový spotřebič má trvalý příkon, měřil to někdo? Na co tam je ta elektronika, to snad hlídá teplotu nebo tam je časovač nebo na co tam je ten digitální ukazatel Promiňte, že se takhle blbě ptám, ale plynový sporák i vydrželi desetiletí, používám takhle 40 let starý bez problémů, A tyhle hybridy nevydrží půl roku?
luk
Electrolux, elektro je zapalování, signál pro digestoř, vysvícené stupně kolem knoflíků, displej je časovač.
Vidim to na vadu materialu. Stalo se mi to same se sklenenym talirem v mikrovlnce. 4 mesice stara, pecu v ni na horkovzduch na 140°C (je to kombinovana s horkovzduchem a grilem) a taky najednou rana jako prase a talir rozpadnuty na 10 kousku.
Takže ani omylem, i kdyby ta deska byla instalována týden, tak nic, sklo je nesmrtelné a smrt mu způsobíte nebo jí nahrajete nějakým poškozením, škrábancem apod...vadné sklo neexistuje. Asi nemá smysl zdůrazňovat, že jelikož jsme byli ještě ve fázi "nové koště", kdy člověk pravidelně leští a kontroluje, s velkou jistotou můžu tvrdit, že sklo nikde ťuklé nebylo.
Dalo se to čekat, prodejce často mívá snahu vyfakovat i zákazníka který přijde s jasnou výrobní vadou. Tady přesnou příčinu nemusí spolehlivě určit ani znalec, takže nějaký boj je sci-fi. Prostě se to stává a ruplo to "samo"
Příčina buď náraz (to by ale prdlo hned při ťuknutí, ne opožděně), chybná montáž - napětí v desce nebo výrobní vada typu vměstky, špatné kalení atd.
Solidní prodejce by to vyměnil bez keců v rámci udržení zákazníka nebo aspoň dodal novou desku za nákkupku a namontoval zdarma, ale v ČR jsou lidi zvyklí že s nima vyj...u a ani se moc nebráněj, tak toho obchodníci automaticky zneužívaj a na nějakou slušnost se tu nehraje (zákazníci taky často ojeb...j obchodníka, to je tu oboustranný)
ASD1, jen drobná připomínka - "(to by ale prdlo hned při ťuknutí, ne opožděně)" - toto asi nemusí být vždy pravda. Kdysi jsem četl manuál k montáži skla do sprcháče, to by člověk dostal strach, že to je radioaktivní. Psali tam, že pokud tím klepnu, mám to opatrně položit a osm hodin se k tomu nepřibližovat. A také, že po klepnutí o kov se to může rozsypat i za několik měsíců... Nakolik to je pravda anebo jde jen o alibismus výrobce neumím posoudit.
A nenapadlo někoho, že pod sklo se mohl dostat nějakou netěsností plyn, smíchat se tam se vzduchem a pak bouchnout? Místa tam je dost na pár litrů výbušné směsi. Tý zkáze by to odpovídalo.
První co by člověk měl udělat po zamítnutí reklamace drahé věci je, najít si soudního znalce a s posudkem vyrukovat na prodejce. Většinou stačí pohrozit soudem a následnou náhradou soudních výloh. Ten posudek je většinou záležitost pár stokorun.
Tak to by bylo možné, protože my doma když vaříme, tak se nám běžně děje, že voda, která se odpařuje při vaření se rozkládá na výbušné plyny vodíku a kyslíku. Smrtelná kombinace
Ty jo, tak myslím, že příčina není zde důležitá, ale že by se toto mělo jako rozhodně nahlásit na nějaký úřad, protože co se unás prodává musí být bezpečné. Tedy úřad musí si tyto věci pohlídat. Ale víc asi neporadím, protože tu určitě bude někdo kdo vám poradí, kam by se to mělo nahlásit. Aby to případně mohli prošetřit jak k události došlo a hlavně z jakého materiálu to vyrobili že k se to stalo.
Co je bezpečného na tom, že když tam bude zrovna stát pánev s horkým olejem tak se převrhne na hořák a zapálí? Tenhle systém s plamenem pod sklem je zkrátka pitomost. Člověk to koupí jako dizajnovku protože to hezky vypadá a dobře se to udržuje ale po čase buď odejde zapalovací jiskra a vy budete hořák zapalovat špejlí protoze jinak se k tomu nedostanete, nebo se to takhle rozstřelí a je po legraci.
To sklo je až pod hořáky, je to sice skutečně designový výmysl, ale i z praktického hlediska ( např číštění a utírání) to zase není taková blbost. Takže když už uvažujete o selhání integrovaného zapalovače, lze to zapálit jako každý jiný plynový hořák - sirkami, zapalovačem, atd. Ale ze zkušenosti - ono je to celkem spolehlivé, není to žádný elektronický kurvítko.
Co se týče Vámi zmíněné pánve - když se podíváte, zjistíte, že pánev tam právě tazatel měl. Ano, sklo se rozlétlo na tisíc kousíčků, to je právě ta bezpečnostní fičura, ta pánev zůstala stát na tom stojánku, který se jen kousek propadl .
Právě se nám rozletělo sklo v troubě na starém plynovém sporáku . Nikdo na něm nevařil , byli jsme v obýváku . Rána jako z děla a sklo po celé kuchyni .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.