Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rána Kondenzátor

Od: elektro1 odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat. Rozdelaval jsem elektroniku od ledek.
Mel jsem vypnuté zařízení asi cca minute.
Pak jsem vzal do ruky tu destičkou a jak když mě to kopne jsem cukl prstem čím by to mohlo být?
Destička v příloze. Mohlo mi to nějak ublížit?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Sám jste si odpověděl - byl nabitý kondenzátor. Kvalitní kondenzátor udrží náboj mnohem déle, než minutu.

Samotné "kopnutí" Vám moc neublíží (tedy od kondenzátoru z LED žárovky), ale k úrazu můžete přijít při nekoordinovaném pohybu, když se leknete, ucuknete a o něco se praštíte.

Mimochodem - žádnou destičku v příloze nevidím.

hodnocení

3x
Nevydržel jste pracovní postup, tam kde zůstavá zbytkový náboj tak musíte čekat 5 minut, pak měřit, pak na to můžete šáhnout rukou.
Mohlo vám to ublížit, proto elektrické zařízení je vyhrazené zařízení a pracovat na něm můžou jen ti co mají potřebnou kvalifikaci.

elektro1
11.11.22 07:57
hodnocení

Rána Kondenzátor

paorda1
hodnocení

Tak mám jet na ekg k doktorovi?
riva

Zajisté ne. Nebo když dostanete elektrostatickou ránu třeba od umělohmotného svetru, tak taky jedete na EKG?

Příště si dáte víc pozor.

Neznám Váš zdravotní stav, neznám podmínky, za kterých se to stalo, nevím, o jaké zařízení se jedná, netuším, jak douho a kudy procházel Vaším tělem proud a jak byl velký - takže Vám nedokážu poradit. Bylo by to nezotpovědné věštění z křišťálové koule.

Takže sdělím jen své zkušenosti: Za svou dlouhou elektrikářskou praxi jsem obdržel řadu "kopanců". Většinou značně nebezpečnějších, než vybití kondenzátoru přes jeden prst na ruce. K doktorovi jsem nikdy nešel a ve zdraví jem se dožil důchodu. Ovšem neberte to jako radu, a jestli máte pochybnosti, na to EKG si dojděte. Je to jen na Vás - já bych nikam nechodil.

Nejhorší smrt je smrt z vyděšení.

riva - tak výboj statické elektřiny ze svetru bych s nabitým kondenzátorem zrovna nesrovnával.

Doslova mohu okopírovat příspěvek kolegy @magdon. Souhlasím.
Jsem na tom úplně stejně. Jsem tu také bez následků mých častých střetů s napětím.
Naštěstí bez setkání s VN a VVN.

elektro1
hodnocení

Pak jsem to zapnul a vypnul a na nohy Kondenzátoru jsem dal milimetr a ukazoval 400v a pak klesal.
Je to elektronika na snížení napětí z 230 na ledky
Na vstupních kondenzatorech je je větší než bezpečný náboj, při dotyku prstem v suchém prostředí se do vašeho těla pravděpodobně nedostal bezpečný proud.
Mate li obavy o svoje zdraví tak můžete telefonicky konzultovat vaši příhodu s vašim praktickým lékařem.

elektro1
hodnocení

Obvod byl vypnutý od sítě jen ten Kondenzátor mě kopl jak jsem se dotkl a hned pustil.

hodnocení

0x

Já dostal ránu od většího kondíku, a to mi zabrněla ruka až po loket. V pohodě.

jano123
hodnocení

0x

To ste ešte neskúsili ranu od starých elektronkových TV, prípadne od obrazovky.

Je to éra z čias komunizmu...*cert*

Známe je aj to, že ku každému novému TV, ste automaticky v predajni žiadali

elektrónku PCL805. Úspešný som bol iba za predpokladu, že ju mali...*poctar*

Katodové elektronické televize jsou tady cca bezmála 100 let, jejich počátky a vývoj 120 let. Teoretické úvahy o TV přenosu a vysílání už z 1. pol. 19. stol.

Tak nevím, co s tím maj komouši společnýho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]