Nejste přihlášen/a.
Drážní telefony neznám, ale na vojně jsem byl u spojařů, takže důkladně znám polní telefony. Tam je zapojení velmi jednoduché - prostě se dva přístroje propojí dvoulinkou.
ty TP mají jedinou nevyhodu - potřebují k napájení suchý článek, nevím, jestli jsou v současnosti k dostání. Ale co vím, nahrazuje se to jinými bateriemi.
Stejně se zapojují třeba i americké polní telefony
nebo jejich kopie
ty jsem měl ještě nedávno doma, dal jsem je pak sběrateli, ty mají proti těm českým tu výhodu, že jsou napájeny klasickými monočlánky
Rozdíl mezi drážním, důlním a polním telefonu je v mechanickém provedení, zapojení je stejné a jsou navzájem kompatibilní. Tak trochu problém bude s baterií, originál baterie se těžko shání a je drahá. Stačí použít držák na bateri AA nebo AAA, třeba tento: dratek.cz/... Držák bude v téměř každé prodejně elektrosoučástek.
Kdysi jsem toto řešil v jednom bazaru všeho možného, kde potřebovali mít spojení mezi pultem a zadní velmi vzdálenou částí. Bylo to sestavené ze dvou "panelákových" kecafonů co jsou v bytě vedle dveří, v předsíni. Tam byl fór v tom že pro vlastní hovor bylo potřeba vyhlazené stejnosměrné napětí a pro bzučák vyzvánění zase střídavé napětí - 50 Hz. Vyzvánění jsem zapojil na tlačítko, tuším že bylo označené klíčem (původně pro otevírání hlavních dveří do paneláku).
Tyto telefony měly uvnitř systém přepínacích kontaktů - zavěšené a zvednuté sluchátko - který jsem pro tento účel musel přepojit a upravit a telefony třížilovým kabelem propojit vzájemně mezi sebou a s originálním napaječem, který naštěstí byl k dispozici.
Jinak tyto drážní telefony mají vyzvánění kličkou a induktorem , hovorová část je napájená článkem 1,5 V.
Problém je v tom, že "panelákové kecafony" nemají s drážními telefony absolutně nic společného. Nevím, za co jste dostal ty body.
Ale mají. U obou je napájení hovorového obvodu stejnosměrným proudem, a vyzvánění střídavým proudem.
Akorát u kecafonu je stejnosměrným zdrojem pro hovor trafo s usměrňovačem a filtrem a střídavým zdrojem pro bzučák je transformátor, u drážního je to místní baterie/článek 1,5V a induktor poháněný kličkou.
Tak pokud za něco společného budeme považovat to, že oboje zařízení slouží k hlasovému spojení a oboje potřebuje napájení, tak pak ano, je to vlastně totéž. A představte si, že můj domovní telefon nepoužívá k vyzvánění střídavý proud, ale signál z tónového generátoru (trylek). Ale když se to tak vezme, je to vlastně také střídavý proud
Zapojení MB telefonu.Není co řešit.Vyrábí Tesla Stropkov.
Používá se na nouzové spojení dvou Dopraven,hradel a návěstních bodů v rámci ČD.
Pokud Vám vypadne síť a dojdou baterie -komunikujete po těchto traťových okruzích ,vybavených
MB telefony.Používají samostatný kabelový pár bez jakékoliv elektronizace.
Na Dráze se pamatuje na všechno.
Malo by to fungovat, bude to ale potrebovat jednosmerny napajaci zdroj. Aky presne neviem, zeleznicne telefony nepoznam. Niekedy je vnutri pristroja nalepena schema zapojenia.
Spojit dva drážní telefony je jednoduché. Dvojlinkou se propojí bílé a hnědé vodiče obou telefonů. A na žlutý se zeleným se připojí článek 1,5V, ten napájí lokálně mikrofon každého z telefonů. Článek je připojený jen když se telefon vyvěsí, vydrží tedy dlouho, v podstatě stačí tužkový. Pokud je u telefonů originální připojovací růžice tak je na ní vyznačena i polarita, ale fungovat to bude jakkoliv. Tipoval bych že žlutý vodič bude + a zelený -.
Telefony s číselnicí potřebují malou ústřednu, nebo releový obvod napájený ze sítě pro zabezpečení střídavého vyzvánění a stejnosměrného napájení telefonů. Tohle zapojení funguje spolehlivě, jen je třeba aby byly telefony (kvůli stejnému napájecímu napětí) podobné, není vhodné kombinovat tlačítkový elektronický s číselnicovým. ebastlirna.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.