Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytažená 1 fáze z 3 fáze mi vyhazuje fíčko

Od: dan* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

na venkovním rozvaděči mám fíčko a za ním 3 fázi vedenou 5ti vodičem. Z toho jdu do podružném dozváděčku, kde mám jen 5 kolíkovou zásuvku, 4 kolíkovou starou na míchčku z roku razdva. Míchačka v pohodě jede a chtěl jsem vytáhnout jednu fázi, modrej a žz vodič a udělat si 220 V zásuvku. Zkoušel jsem jen připojit žárovku a pravidelně mi to vyhazuje fíčko. Kde je chyba? Díky za odpověď.

Dan

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

V zapojení

doplněno 27.10.22 08:10:

Jestli chceš, vyfoť nám "vydrátované" rozvaděče a zapojení, aby šlo poznat. co kam vede který drát.

hodnocení

3x

Pokud máš pro 4 pólovou zásuvku, na míchačku, vytažený kabel od chrániče, pak musí být na ni zapojeny zapojeny 3 vodiče fázové a vodič ochranný PE (žlotozelený) od ochranné sběrny. Ten nejde přes chránič. Pokud pak, na tuto zásuvku, připojíš spotřebič pouze na jednu fázi a jako poracovní nulu použiješ ten ŽZ vodič ochranný, pak při zapnutí spotřebiče, jenž bude mít odběr větší než 30 mA, chránič na toto reaguje a vypne. Pro napojení tohoto jednofázového spotřebiče je nutné použít pouze "pracovní nulu" (vodič modrý) která prochází rovněž chráničem. Chránič je v podstatě "součtové trafo", které vyhodnocuje proudy jež přes něj prochází ("tam i zpět")a pokud projde proud vyšší než 30 mA, mimo chránič (do toho vodiče ochranného, případně přes osobu, dotknoucí se fáze), tak na to chránič reaguje vypnutím. Toť jeho ochranný princip.;)

hodnocení

3x

POZOR, máš tam 3x20A jističe.

Z nich nesmí NESMÍ být zapojená jednofázová zásuvka dimenzovaná na 16A!

Musí být 3x16A nebo zásuvka jednofázová musí mít za jističi 20A mít ještě jistič 16A pro sebe!

hodnocení

2x

Cely ten rozvadzac je neskutocne dopraseny a je hanbou elektro remesla. Na tych par isticov by som mozno netrval na navleckach a oznaceni vodicov, stacilo by ich kulturne viest, aby bolo jasne, co ide odkial kam.

Ak bolo umyslom mat ten 3f kabel 5 zilovy ako privod k zasuvke za chranicom, tak modry a zltozeleny nemozu byt spojene.

dan*
hodnocení

Taklže na přívodu jsou 3 fáze a PEN. Ten se zozdělí na Pe (ž/z) a N modrý a zatímco PE pokraČUJE NORMÁLNĚ DO ZÁSUVEK, N jde zhora do Fíčka na svorku N a zespodu do svorkovnice (modré a odtud se berou všechny ostatní N dál do zásuvek). Rozdíl je tedy v tom, že N je za fíčkem.?

Ano, to je spravne zapojenie. N cez chranic.

dan*
hodnocení

Díky, až to zapojím, pošlu ještě foto.

Ano, tak je to OK. Jěště dodám že pak už nikdy a nikde, ten vodič N a PE, za chráníčem, nesmí být spojen!

kare
hodnocení

0x
Nikde, žárovka má víc než 30mA. *frajer*
doplněno 26.10.22 19:32: @mikihans
Vždy je v síti jen jeden pracovní vodič...
V síti TN-S vzniká pracovní vodič za fíčkem :)
(Rozdělením PEN na PE a N.)
Pokud tazatel má zapojenou zásuvku ze 4kolikové, tak kde asi nastala chyba? @reva souhlasím za předpoklad, že bude na modrém N *palec*
doplněno 26.10.22 20:39: V dotazu čtu: "4 kolíkovou starou na míchčku z roku razdva. Míchačka v pohodě jede a chtěl jsem vytáhnout jednu fázi"
Nebál bych se tvrdit, že tazatel tu 1F zásuvku má přímo na míchačce!
@mikihans
"z té čtyřkolíkové, protože z té by si těžko vytáhl N, když tam žádné N není"
A o to tady jde. *palec*
Vytažená 1 fáze z 3 fáze mi vyhazuje fíčko
Pokud je fáze i nula připojena za chráničem, tak to přece není důvod k jeho vypnutí.
Tohle by se stalo, pokud by šel přes chránič jen jeden ze dvou pracovních vodičů.

nikde nepíše o tom, že to vytahuje z té čtyřkolíkové, protože z té by si těžko vytáhl N, když tam žádné N není, pouze PE. Jisté je, že je někde chyba v zapojení (zatímco vy píšete, že chyba nikde není, ale kdyby nebyla, tak mu to funguje).

Mimochodem pracovní vodič je každý vodič, který vede pracovní proud, tedy jak nulový, tak fázové ;)

podle mě tam má i jiný spotřebič kdo ví ajk zapojený a nebo prostě popletl dráty.

mikihans - ale on píše, že "míchčka funguje OK" a chce připojt jednofázový spotřebič vodiči fázovým, modrým a ŽZ. Z čehož se dá usuzovat, že to chce vše zapojit od této zásuvky a zřejmě oba vodiče (modrý i ŽZ). No, zase jedna špatně a nedostatečně položená otázka. *nene* A je předpoklad, že jde o tento problém. Pokud by ji měl zapojenu správně (vodič N - modrý přes chránič), pak chránič nemůže vypadávat.;)

riva
hodnocení

0x
Míchačka jede, protože proud jde jenom fázovými vodiči. 1f nejede, protože proud jde žlutozeleným a tedy mimo chránič. Musí jít modrým.

hodnocení

0x

Nie je jasne, co myslite pod tym "vytiahnutim". Doplnili ste 1f zasuvku do rozvadzaca? Alebo mate nejaky pochybny kabel, kde na jednej strane je 3f zastrcka a na druhej 1f zasuvka?

dan*
hodnocení

Asi je to jasný, když mi zapojovali 3f zásuvku, (vodič v kolečku) tak mi propojili žz a modrej. Jestli se nepletu, tak ten modrej by měl jít do fíčka (N) a ještě je tam jeden žz - ten by měl být asi taky v horní svorkovnici, asi by se měla dodělat na horní lištu na kraj svorkovnice na žz. Jinak ta klema žz/modrý v horní svorkovnici je takto ok?

Vytažená 1 fáze z 3 fáze mi vyhazuje fíčko #2
Vytažená 1 fáze z 3 fáze mi vyhazuje fíčko #3

Špatně zapojené. Třífazová zásuvka je zapojená mimo chránič.

Jednofázová je taky nějaká divná.

Celé bych to předělal. Tohle zapojoval dobytek. Nepřehledné a ještě k tomu špatně zapojené.

Chybí svorkovnice pro body rozdělení PEN na PE a N... stoupací svorkovnice se na tento účel nepoužívají pro nedostatek svorek. Navíc moc nechápu, že je hned zkratován PE a N na přívodu ve stoupacích svorkách nahoře na DIN.

Přívod je TN-C? Určitě?...pak to asi funkci nevadí, ale odporuje to normě a zapojení přehlednosti. Modrý se na přívodu TN-C nepoužívá a nechá se nezapojen.

Dokreslil jsem jen odvod za chráničem. přívod se musí k tomu ukontrolovta a předělat k tomu dokreslení.

Vytažená 1 fáze z 3 fáze mi vyhazuje fíčko #4

Na obrázku červeně.

Zásuvku 400V 5tikolík taženou CYKY 5x4 máš zapojenou L1,L2,L3 přes chránič a N s PE máš mimo chránič. Proto zapojený spotřebič využívající N chránič vyhodí, protože proud s N se nevrací chráničem zpět, ale jde mimo něj přes tu modrou DIN svorkovničku.

Špatně zapojené.

Vytažená 1 fáze z 3 fáze mi vyhazuje fíčko #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]