Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na venkovním rozvaděči mám fíčko a za ním 3 fázi vedenou 5ti vodičem. Z toho jdu do podružném dozváděčku, kde mám jen 5 kolíkovou zásuvku, 4 kolíkovou starou na míchčku z roku razdva. Míchačka v pohodě jede a chtěl jsem vytáhnout jednu fázi, modrej a žz vodič a udělat si 220 V zásuvku. Zkoušel jsem jen připojit žárovku a pravidelně mi to vyhazuje fíčko. Kde je chyba? Díky za odpověď.
Dan
Pokud máš pro 4 pólovou zásuvku, na míchačku, vytažený kabel od chrániče, pak musí být na ni zapojeny zapojeny 3 vodiče fázové a vodič ochranný PE (žlotozelený) od ochranné sběrny. Ten nejde přes chránič. Pokud pak, na tuto zásuvku, připojíš spotřebič pouze na jednu fázi a jako poracovní nulu použiješ ten ŽZ vodič ochranný, pak při zapnutí spotřebiče, jenž bude mít odběr větší než 30 mA, chránič na toto reaguje a vypne. Pro napojení tohoto jednofázového spotřebiče je nutné použít pouze "pracovní nulu" (vodič modrý) která prochází rovněž chráničem. Chránič je v podstatě "součtové trafo", které vyhodnocuje proudy jež přes něj prochází ("tam i zpět")a pokud projde proud vyšší než 30 mA, mimo chránič (do toho vodiče ochranného, případně přes osobu, dotknoucí se fáze), tak na to chránič reaguje vypnutím. Toť jeho ochranný princip.![]()
Cely ten rozvadzac je neskutocne dopraseny a je hanbou elektro remesla. Na tych par isticov by som mozno netrval na navleckach a oznaceni vodicov, stacilo by ich kulturne viest, aby bolo jasne, co ide odkial kam.
Ak bolo umyslom mat ten 3f kabel 5 zilovy ako privod k zasuvke za chranicom, tak modry a zltozeleny nemozu byt spojene.
Taklže na přívodu jsou 3 fáze a PEN. Ten se zozdělí na Pe (ž/z) a N modrý a zatímco PE pokraČUJE NORMÁLNĚ DO ZÁSUVEK, N jde zhora do Fíčka na svorku N a zespodu do svorkovnice (modré a odtud se berou všechny ostatní N dál do zásuvek). Rozdíl je tedy v tom, že N je za fíčkem.?
Ano, tak je to OK. Jěště dodám že pak už nikdy a nikde, ten vodič N a PE, za chráníčem, nesmí být spojen!
nikde nepíše o tom, že to vytahuje z té čtyřkolíkové, protože z té by si těžko vytáhl N, když tam žádné N není, pouze PE. Jisté je, že je někde chyba v zapojení (zatímco vy píšete, že chyba nikde není, ale kdyby nebyla, tak mu to funguje).
Mimochodem pracovní vodič je každý vodič, který vede pracovní proud, tedy jak nulový, tak fázové ![]()
mikihans - ale on píše, že "míchčka funguje OK" a chce připojt jednofázový spotřebič vodiči fázovým, modrým a ŽZ. Z čehož se dá usuzovat, že to chce vše zapojit od této zásuvky a zřejmě oba vodiče (modrý i ŽZ). No, zase jedna špatně a nedostatečně položená otázka.
A je předpoklad, že jde o tento problém. Pokud by ji měl zapojenu správně (vodič N - modrý přes chránič), pak chránič nemůže vypadávat.![]()
Asi je to jasný, když mi zapojovali 3f zásuvku, (vodič v kolečku) tak mi propojili žz a modrej. Jestli se nepletu, tak ten modrej by měl jít do fíčka (N) a ještě je tam jeden žz - ten by měl být asi taky v horní svorkovnici, asi by se měla dodělat na horní lištu na kraj svorkovnice na žz. Jinak ta klema žz/modrý v horní svorkovnici je takto ok?
Špatně zapojené. Třífazová zásuvka je zapojená mimo chránič.
Jednofázová je taky nějaká divná.
Celé bych to předělal. Tohle zapojoval dobytek. Nepřehledné a ještě k tomu špatně zapojené.
Chybí svorkovnice pro body rozdělení PEN na PE a N... stoupací svorkovnice se na tento účel nepoužívají pro nedostatek svorek. Navíc moc nechápu, že je hned zkratován PE a N na přívodu ve stoupacích svorkách nahoře na DIN.
Přívod je TN-C? Určitě?...pak to asi funkci nevadí, ale odporuje to normě a zapojení přehlednosti. Modrý se na přívodu TN-C nepoužívá a nechá se nezapojen.
Dokreslil jsem jen odvod za chráničem. přívod se musí k tomu ukontrolovta a předělat k tomu dokreslení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.