Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to vysvětlit kamarádovi?

Od: tesx odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
Můj kamarád odmítá pochopít, že ne vždycky když v mobilu fotí na 48 Mpx, tak je fotka lepší než při sloučení pixelů na 12 Mpx.
Snažím se mu to vysvětlit už dlouho, ale on to ne a ne pochopit.
Říkám mu o dynamickém rozsahu, světle atd., ale...
Nějaké další argumenty jak by to mohl pochopit?
Předem díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x
Není to moje, ale sedí to:
Nikdy se nehádej s někým, kdo má větší televizi než knihovnu.

hodnocení

7x

Je jedno, jak to má kamarád nastavené, protože mobil není fotoaparát, ale digitální záznamník obrázků. A jako u takového není potřeba tuhle věc řešit.

hodnocení

3x
Blbec je blbcem a tím i zůstane
Mario

hodnocení

3x
Nevím jak se tam dostalo "ne vždy", to mi tam připadá navíc.
Co těch 48 MP znamená - vím to - mám xiaomi. Lze zjistit, že snímač má 3.2x2.4mm a velikost pixelu 0.0008mm. To lze nají v dokumentaci o snímači ale i to hlásí aplikace zjišťující info o telefonu. Z toho jednoduše se spočte, že je tu 12MP.
V čem ale je rozdíl že každý pixel je složen 4 buněk (typicky červená 2xzel, modrá)

A tedy rozdíl je v tom, že ze snímače leze 12 000 000 pixelů s plnohodnotnou RGB informací (tady asi trochu zjednodušuji, má i RAW a nevím jaká tam jsou kouzla, ale myslím, že 48 000 000 pixelů z toho nidky nevyleze)
Zatímco v normálních 48 MP foťácích dostaneme 48 MP Raw hodnot ( 12R,12B, 24G) z nich ž je bayerovsky interpolováno na 48R,48Gm 48B. Takhle se to dělá 20 let. Jinak by z nich lezly čtvrtinové fotky.
Rozdíl je v tom, že první interpolace je pouhopouhé zvětšení RGB obrázku jako v editoru, jelikož ze snímače nedává výstup 48 bayer.pixelů, ale 12 plnohodnotných RGB. čili vyšší rozlišení nedostane
U druhého je nárůst pozorovatelného rozlišení viditelný, protože samplujeme skutečně 48 MP na 48MP ale za cenu, že musíme někde "domyšlet barvy". Souvisí to s tím, že pro oko je směrodatná jasová informace a barva až tolik ne.
bayerovské pixely znamená že každý pixel je buď červený modrý nebo zelený. nemá kompletní rgb informaci.
Pozorovatelný rozdíl nula nula nic.
Je potřeba se naučit jiné uvažování= na počtu mpx skoro nezáleží , ale co hraje roli je velikost snímače. Teprve počet mpx určuje jestli stejné množství světla na jednotku plochy bude rozskouskované na 4 nebo 16 pixelů. Ale ta primární informace je množství světla.
Není to jen o snímači, je to i optice. Je asi zbytečné zabíhat do detailů, jako že shora (velikost clony) je rozlišení limitované difrakcí a zespoda kresbou při nízké cloně. Jenže u pidisnímačů se ty limity překrývají (a taky mají konstantní clonu) a už teď jsme na svtelnosti 1.4 (a je techncký úspěch že kreslí ty kapesní sklíčka téměř dokonale ) ale už při ní je difrakční limit na obzoru (jelikož velikost pixelu už je skoro jako vlnová délka červeného světla)
Prostě optiku ať si představí, že když by obraz dopadající na obrazovou rovinu (film, snímač) bude zvětšovat tak objeví, že nelze zvětšovat donekonečna auvidí rozmazaný obraz.
(vůbec jsem nerozebíral vrstvené snímače foevon, kde jsou "3čipy" za sebou.) Neychytili se, ukázalo se že chytře znějící myšlenka v každém místě snímat celou barevnou informaci je reálně neživatoschopná .Ale paradoxně u nich podle mých info taky probíhala tato xiaomi interpolace.

Hele, já tomu jako amatérský fotograf rozumím co píšeš. Popis naprosto přesný.

Ale takhle to nemůže být popsáno někomu, kdo o "focení" (mobilem) ví jen to, že čím víc megapixel, tím víc adidas. Jistě, každý nemůže znát vše, ale asi by to chtělo to k něčemu jednoduše přirovnat.

Třeba k dívání se na objekt buď oknem nebo klíčovou dírkou. Oknem, byť jedním (méně Mpx ale velkých), bude výhled kvalitní. čistý a bezchybný. Klíčovou dírkou i kdyby jich bylo více vedke sebe (více Mpx, ale malých), ten obraz sice bude, ovšem degradovaný.

hodnocení

2x
A proč ti tolik vadí, že tak fotí? Vysvětlil jsi to a tím to považuj za uzavřenou kapitolu. U takového blba by sis famózně šplhl, kdybys mu poradil focení do rawu nebo aspoň tiffu a na režim manuál, když už má v mobilu ten supersnímač :)

Fotit do rawu v mobilu je stejné, jako přinést si jídlo z pařížské michelinské restaurace v plastové krabici a dát ho do mikrovlnky.

Což ale vystihuje onoho kamaráda. To doporučení bylo ironie.

hodnocení

2x

Můžete udělat několik fotek jedním způsobem i druhým způsobem a pak tomu kamarádovi ty fotky ukázat - ale neříkat mu předem, která fotka byla udělána jakým způsobem. Můžete mu říct, že může zkusit sám určit, která fotka je udělána jedním způsobem a která fotka je udělána druhým způsobem. Následně mu můžete říct, jestli se zmýlil nebo ne.

tesx
hodnocení

Problém je, že já mám v mobilu jen 13 Mpx, takže mu rozdíl mezi 12 Mpx a 48 Mpx neukážu.
Ale bylo by to stejnak jedno, pořád by mi povídal že jsem to popletl a tak.
U normálního člověka by to byla dobrá rada.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]