Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
Chtěl bych se zeptat, mám v podhledu 6x tyto bodové světla (viz obrázek), vložil bych odkaz, ale nějak mi to z telefonu nejde.
Lze tyto světla stmívat? Případně jaký stmívač k ním pořídit? Rád bych občas světelnou intenzitu ubral. Ideálně bych montáž nějakého stmívače do podhledu, ať nemusím znovu dělat díru pro regulátor.
Díky za tipy.
Ak vymenite tu krabicku pred svetlom za inu, tak to bude stmievatelne. Bud to zozeniete u predajcu alebo objednate cez aliexpres.
Pokud vidím dobře, tak každé to světlo má svoji krabičku (driver), takže jedině vyměnit všech 6 driverů, nebo je odstranit a napojit světla na jeden regulovatelný. Obávám se, že tohle je nad síly nezkušeného člověka.
Nebo jak jste to myslel?
Presne toto mam doma, objednal som u aliho nove stmeivatelne prudove zdroje pred kazde svetlo a potom to slo v pohode stmievat. Tie lampy maju ledky v serii a napajaju sa konstatnym prudom 300mA, robia sa pre rozne prikony. Zdroj dodavany k lampe stmievatelny nie je, ale vdaka konektorom je vo vypnutom stave zamenitelny aj laikom.
Děkuji. A ten celek pak lze regulovat standardním 230V stmívačem? Nebo to má nějaký vývod na potenciometr? Existuje to i v provedení s dálkovým ovládáním?
Pravděpodobně by šel použít běžný triakový/tranzistorový regulátor/stmívač namísto vypínače. Musí být splněna podmínka minimální zátěže (příkon všech žárovek dohromady), tento údaj naleznete v popisku nebo návodu k regulátoru.
Dekuji. Z principu mě spíše zajímá jestli jsou tyto typy čipů vůbec něco takového schopné, jako je stmívání, nebo zda to může pak nějak blikat a podobně? Co si ze školy matně pamatuji, o led se říkalo že má jen dva stavy, svítí nesvítí, byť je mi jasné že dneska už to asi úplně neplatí.
LED žárovky stmívat lze, ale musí to být typ, který to umožňuje. Teď jsem ještě jednou četl popisek k vašim žárovkám a tenhle typ stmívat nelze, takže beru zpět.
V těch bodovkách jsou jen led čipy, tak pochopitelně stmívatelné jsou, ale musíte vyměnit driver za stmívatelný.
To co tam máte stmívat nelze, ale řešení existuje, rádce peter popsal, jak to dělal on. Já to shrnu: je potřeba koupit 6ks led driverů, které lze regulovat pomocí běžného stmívače - nutno vybrat správné drivery, a tyto regulovatelné drivery nainstalovat namísto těch stávajících, prý to lze snadno přehodit. Pak bude nutno koupit nějaký běžný stmívač, který se nainstaluje namísto vypínače.
Díky za shrnutí. Přehodit driver určitě problém není, jde o běžné zapojení. Problém vidím spíše v tom, aby člověk vybral ten správný driver a když to vezmu z ekonomického hlediska, aby se to vůbec vyplatilo, neboť na eshopech se dá sehnat 6ks takto stmívatelných (plus navíc regulace teploty světla) led bodovek za cca 2000kc. Takže pokud je u stávajících led bodových světel třeba vyměnit všechny drivery, je tady ta otázka rentability.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.