Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit Avomet DU10?

Od: jenicek® odpovědí: 6 změna:

Zdravím, přišel jsem požádat o radu jak opravit. Dnes jsem manipuloval s Avometem DU10 a trošku jsem s ním omylem silněji ťuknul a už nic neukazuje, ručička lítá strašně lehounce furt sem a tam. Přitom po nějaké chvíli se na nulu vrátí. Předtím ta ručička sebou moc neházela, jen trošicku ale to bylo normální. Půjde opravit, respektive vyplatí se to? Jde to v domácím prostředí udělat? Jsem totální debil že jsem si ho zničil *pláč* A vyhodit ho nemám odvahu :( díky všem...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kromě systému je měřák snadno opravitelný. Jestli se ručka vrací a nikde nedrhne, tak jsou vlákna v pořádku. Bakelitové díly opatrně oddělte a systém zkratujte. Jestli se tlumení obnoví, tak chyba v systému není a půjde to opravit pomocí ohmetru.

DU10.pdf 146.21 kB

hodnocení

2x
Já bych tipoval přerušení přívodu vedoucího k systému (cívce rafičky). Co vám brání to rozmontovat a kouknout? Upadnutý drátek možná uvidíte (může být potřeba s ním lehce zavrtět). Máte nějaký ohmetr pro kontrolu cest?

hodnocení

2x

Odborná oprava (myšleno v servisu) se určitě nevyplatí a snad už by to ani nikdo nedělal. Takže rozdělat, zkontrolovat osazení hřídelky a souvisejících mechanických součástí a pokud bude možno, optravit. U systému to bývá "hodinářská" práce, ale je to jedinná možnost. No a pokud se nezadaří, tak asi dosloužil. *alene*

hodnocení

0x

Na dialku sa diagnostika robit neda.

Na vasom mieste ale kupim nieco digitalne, nemusite riesit odpocet rucicky, ma to velky vstupny odpor, je to aspon 10 x presnejsie, odola to vasim medvedim tlapam ...

hodnocení

Tak koupě multimetru by to určitě vyřešila, ale mám ten měřák rád, pracovat s ním umím, odečítat hodnoty taky, extra přesnost od něj nečekám (na druhou stranu nepotřebuju napětí přesně na mV ;) ) a už mi pomohl kolikrát víc než právě multimetr. S tím vnitřním odporem je to u multimetru horší, jelikož je vyšší, tak on naměří všechno, i indukci *ee* kdežto Avomet ne. Ono třeba k němu sehnat i se sadu příslušenství, jako je bočník, proudový transformátor nebo VN předřadná sonda, je už dnes dost velký problém :( zároveň je mi ho líto vyhodit, jelikož stejný měl otec a tím pádem mám k němu silnou citovou vazbu... :)

hodnocení

Díky všem kteří se snažili poradit. Celý systém jsem prohlédl a nic zlomeného, prasklého či nějak poškozeného jsem nenašel. Po složení celého mechanismu se ale ručička začala hýbat jako předtím, a vůbec nevím čím to bylo celé způsobeno *nevi*. Dokonce ukazuje přesně, jen musím vyměnit 2 bočníky a rezistory na rozsazích 300V a 600V, ale to dělalo i předtím. Jinak je vše ok... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]