Ahojte, potřeboval bych poradit jak zapojit novou zásuvku vyvedenou ze staré zásuvky sítě tn-c. V nové zásuvce jsem to připojil na tn-s fáze zvlášť, N zvlášť a Pe zvlášť. Než bych to popsal, tak radši přiložím foto jak jsem to pochopil z internetu, ale kolík mi probíjí. Jinak ten modrý drát je povodně zelenožlutý PEN, jen se mi pod zásuvkou poškodil a musel jsem ho prodloužit. Děkuji předem za odpovědi.
Zavolajte elektrikara, nech to cele bezpecne prerobi, vy nemate zabrany miesat lankove a plne vodice, menit farby. Ina rada je ohrozenim bezpecnosti vas a vasej rodiny.
Jestli na tom paskvilu máš fázi na kolíku tak je něco úplně blbě = buď si nastuduješ kompletní problematiku včetně měření a hledání možných chyb, nebo to nech elektrikáři.
pajas
Nemám fázi na kolíku. Fázi mám na fázi, pen mám na kolíku.
asd1
A ta svíticí fázovka je co?
Je fakt, že tu rozsvítí všelicos.. Je třeba měřit a projít to celý...
Toto je nejaka sutaz, kto to zapoji horsie a menej bezpecne?
Jinak ten modrý drát je povodně zelenožlutý PEN = porusenie zakladnych pravidiel, takto urcite nie.
jen se mi pod zásuvkou poškodil a musel jsem ho prodloužit = ako a cim? Ak nejakou cokoladou omotanou izolackou, tak to je cele zle a nebezpecne.
pajas
To musíte být tak toxický? Ptám se slušně. Chápu že bych do toho neměl sám vrtat, že to mám celé špatně a že to nemám bezpečné. Proto to mám teď odpojené a vypnuté pojistky a proto se ptám tady jak to sám udělat a mít to bezpečné. Třeba jestli vedle té zásuvky udělat krabičku s věnečkem, do ní zapojit ten plochý kabel ze staré sítě a z krabičky teprve správně vyvést do zasuvek?
Dobře tak jinak, neřešte jak to tam mám teď zapojené, půjde to celé pryč. Byla tam 30 let zásuvka zapojená dvouzilovym L+PEN plochým kabelem se slanenymi dráty. Chtěl bych metr nad tu zásuvku udělat novou, nejlépe vyvedenou z té původní zásuvky. Jak to tedy správně zapojit když je v celém bytě stará TN-C síť?
asd1
Správně celý pryč jak píšeš a nový podle platných norem = chránič atd.
Funkčně - ta svítící fázovka.. Takže projít celý.. Pokud to je OK (pochybuju), tak pokračovat v TN-C = od zásuvky natáhnout fázi + zelenožlutý, fázi na fázi, PEN nejdřív na kolík a pak na N, bude to menší chaos než každej kousek jinak..
Odpojte ten PE v starej zásuvke a skontrolujte či v tej novej bude svietiť ten kolík,ak nebude,tak pravdepodobne došlo ku porušeniu izolácie pod tou novou zásuvkou na PE a dotýka sa fázy.
pajas
Já měl prohozený L a PEN, ale kablik je se zeleným proužkem a zapojoval jsem to podle staré zásuvky přesně stejně, nikdy jsem do elektřiny tady nevrtal, takže to musí být prohozené někde blíž k jističi ne? Už jsem psal známému elektrikáři, ale než jsem přijde tak to chci mít zatím funkční ať nemusím pokaždé vypínat jističe když odcházím nebo spím ♀
Nás zajímá to podstatné, co kam vede. Ne detaily zásuvek nebo odholeného drátu v ruce!
pajas
Už vím kde byl přesně problém, v krabičce co je v obýváku byl na věnečku přehozený L a PEN. Dráty trošku ohořelé a izolace popraskaná. Někdo předemnou si s tím musel špatně hrát. Prokonzultuju to dál s elektrikářem. Můžem uzavřít tohle téma. Díky všem kdo přispěli dobrou radou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.