Nejste přihlášen/a.
Píšeš vyměnili jsme, takže sem vlož ještě fotku před výměnou stykače.
Já když měním něco staré za něco novější, co má stejnou funkci, tak si označím kabely na starém zapojení a jednotlivé kabely pak přepojím na nové zařízení. Když to takhle udělám, tak to nové zařízení musí fungovat stejně, jako to staré zařízení.
Teď už ti na dálku těžko poradíme co máš zapojený špatně. Takže asi začni shánět elektrikáře, který to zkontroluje a měřením najde chybu a zapojí to správně.
Černý nesmí být propojkou!
Relé stykače musí mít svůj jistič na (povětšinou) B 2A
Relé stykače se nesmí jistit 16A jističem dopr...
Pokud nastane problém třeba s přehřátí a mezizávitového zkratu vinutí stykače jeho cívky, tak 16A jističi to bude putna, když cívku tvoří drát o velikosti vlasu.
Celé to shoří a poškodí rozvaděč!
Přepoj to tak, jak se má. Sám to máš zbastlené hrozně a ani ti to nefunguje, jak je to nesmyslně zapojeno.
lll...chtěl jsem ctít barvy tazatele, jinak máš pravdu. Tahá se modrý drát a kostření je proti nule.
I když ve většině případů snad ve všech případech je HDO součást elektroměrového rozvaděče, kde zároveň dochází k rozdělení PEN na N a PE. Ano, mělo by to i tak být druhým koncem na N, ale myslím, že se to tak nehrotí a elektrikáři to prdnou na PEN šínu.
Na PEN šínu na její "okraj", kde již neteče přes odvody (odbočky s šíny) pracovní proud
Něco je špatně. Jestli Vám původně fungoval "noční proud" tak, jak měl, musíte tam mít ještě jeden slabý kabel, ze kterého je využitý jen jeden drát (měl by správně být modrý). S jedním 4 žilovým kabelem to fungovat nemohlo.
Problém je v těch dvou zelenožlutých. Ten, co vede k bojleru nemá na stykači co dělat, měl by být přímo na nulový můstek. Ten druhý (měl by být modrý) je přívod spínacího napětí (nuláku) pro cívku stykače a musí vést z "budníku" s přijímačem HDO. Který je který Vám na dálku nikdo neřekne. Navíc černá propojka by měla být na ostrou fázi (ve Vašem případě svorka 2), nikoliv na spínanou fázi (odchozí k bojleru).
Doporučuji do toho nešťourat a zavolat někoho, kdo má aspoň základní znalosti.
Jo a že ta propjka by měla vést přes samostatný jistič (jak píše gumidek) jsem zapoměl napsat .
Hlavně se nesmí kostřit 2000W spirála bojleru přes pidi relátko HDO přijímače. Od toho je tam ten stykač.
To relátko v HDO smí ovládat pouze stykač. Né přes sebe tahat silové proudy ze spotřebičů.
Další problém je, že ten silový proud tahá tenký vodič (vycházím z možnosti, že ten druhej zelenej je od bojleru a bojler nemá svuj zelenej na PEN liště)
Prasárna non plus ultra.
...
Když ná pošle fotky kuchlejch rozvaděčů, tak to můžem domalovat a popsat.
Lépe elektrikáře.
Proto jsem se ptala, jestli z budníku do baráku vede ještě jiný kabel než ten 4žílový.
Ten modrý drát tady je jen jsme nevěděli k čemu patří...
Takže ty dva zelené ze stykače vyhodím a dám místo nich ten modrý jo?
A ten zelený k bojleru dám na nulovou lištu?
Ten jistič B 2A musí být jak píše gumídek? Bez něj to připojit nejde? Ten bych musela koupit.
Si děláte pr*el? Neumíte číst proč, jak píšu v popisu?
Ale když chcete, tak to jde i bez toho 16A jističe pro bojler.
...
Vyfoťe zapojení. Budník je pod plombou. Tam akorát poznáme, že máte opravdu HDO dálkový přijímač.
Vyfoťte vydrátování rozvaděče se stykačem bojleru a jističema. Pravděpodobně v bytě.
foto budníku chtěl peter...
Foto zapojení stykače jsem sem dala - říkáte že je špatně...
Ptám se, jestli místo těch dvou zelených mám zapojit ten modrý, který tady je, jen jsem nevěděla kam patří...
A ty dva zelené dáte kam?
Víte kam vedou jejich druhé konce?
Dát detailní fotky neříká nic. Fotka vydrátování celého podružného rozvaděče je lepší a přehlednější. Navíc Vám tam mohu dokreslit celé zapojení. Nebo je tam vedle stykače něco intimního, co by pobuřovalo?
Schéma rozvaděče nemáte a né každý rozvaděč je správně zapojený dle norem.
Na fotce celku je poznat víc.
Pokud se měnil stykač, tak do něj žádné zelené nevedou. Proto je Vaše zapojení v povědomí místních elektrikářů včetně mě podivné a vyžaduje pohled do celku.
zapojení je následující. Přes jistič 2A se přivede fáze na stykač A1. Na A2 stykače přijde modrý drát od HDO.
Pak na svorku 1 přivedete přes jistič 16A fázi pro bojler a do bojleru ji pošlete ze svorky 2. Zelenožlutý dráty tam nemají co dělat.
Ak to doteraz fungovalo, tak replikujte 1:1 stare zapojenie. V tom pripade nemusite riesit kabel medzi "budnikom" a domovym rozvadzacom.
Z vasej fotky nemozno nic poznat (ani keby bola ostrejsia). Musel by som vidiet cely odkrytovany rozvadzac a prehladne zapojene vodice, najlepsie oznacene navleckami.
Pozrite si to v rozvadzaci, kam vedu a spravte foto / nakreslite schemu.
Prave tie zltozelene su totiz spinane cez HDO a ovladaju cievku rele. Ak ich mate trvalo napojene na PEN / PE, tak bojler ide 24 hodin denne.
Přívodní kabel "z budníku" do baráku je 4žílový, 2x černý,1xhnědý,1xzelený takže modrý nemáme...
Všechny zelené dráty máme zapojené v nulákové liště.
Z lišty vede zelený drát do spínače a spolu s ním je připojený zelený drát co vede do bojleru.
Este vysvetlenie : ziadny "kabel pre nocny prud" neexistuje. Existuje kabel, ktorym je vedeny signal od HDO, to je bud zabudovane v elektromere alebo je to extra krabicka vedla neho. Ten kabel sa spina voci PEN, preto sa pytam na tie dva zltozelene, kam vedu.
signál vede distribuční sítí silovými vodiči do HDO přijímače v rozvaděči.
Kabel, o kterém je řeč je spíše vodičem výstupu relé HDO. Toto relé HDO přijímače ukostřuje a tím spíná stykač bojleru.
Ovládací/spínací drát povelu.
Žádný signál mezi Přijímačem HDO a stykačem bojleru není.
...
Ale to jsou jen pojmy. Dobře vím, že to víš i ty. Já jen, aby tazatel nebo někdo cizí se nechytal, že "signál".
Dakujem za foto, ale stale to nie je jasne. Su tam dva elektromery a dva prijimace HDO, jeden par z toho bude vas, druhy suseda. Aspon vieme, ze mate dvojsadzbu a externe HDO.
Od toho budnika vam musit ist do domu kabel, hruby, farby hneda, hneda, cierna, zltozelena alebo hneda, siva, cierna, modra, zltozelena. Ak ma HDO odpojovat vo vysokom tarife nejake spotrebice, musi tam byt dalsi kabel na prenos informacie o vypnutom / zapnutom vysokom / nizkom tarife. Hladajte tensi kabel, ktory prichadza spolu s tym hrubym a este raz opakujem, nafotte detailne domovy rozvadac bez krytu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.