Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvb-t a jejich zapojení

Od: kravsko* odpovědí: 25 změna:

dOBRÝ DEN

Potřeboval bych poradit ohledně digitálního příjmu a setoboxu. Mám doma jendu anténu a to sítovku,odtud koaxiál jde do rozbočovače na 4 TV...dvě TV mají celkem dobrý signál i kvalitu a to přibližně 60 - 70%. Třetí TV ale má sílu 22% a kvalitu 95% nevíte proč? Anténu mám zesilovanou od setoboxu jendoho...

Děkuji za radu

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

...někdo to má celkem jasné..

.
Ono je to trochu složitější... záleží na útlumu jednotlivých rozbočovačů, záleží na kvalitě koaxiálního kabelu, záleží na kvalitě montáže F konektoru, záleží na spoustě dalších věcí. Když jsem to kdysi dávno studoval, tolik se o tom ještě nevědělo, dnes je to složitější oddůvodnit.
Když čtu celou tu diskuzi, mohu doporučit jednu věc: Použij radu jabraky, s tím symetrizačním členem a dost. Pust signál z antény přes sym. člen rovnou do té třetí TV. Pokud bude kvalita dobrá, nepotřebuješ zesilovač. Potom můžeš zkusit připojit rozbočovač. Ovšem je opět třeba vědět, jaký a s jakým útlumem je třeba na co použít, vhodné by bylo jednotlivé úrovně měřit a pod. To by bylo na dlouhou debatu.

Použiji slovní obrat kolegy ar: pouhý blábol je tato debata laiků ... Na zařízení v hodnotě desetitisíců chcete ušetřit laickým zkoušením zapojení systémem pokus omyl... no fuj!

Zavolejte si certifikovaného odborníka , bude to umět udělat v závislosti na podmínkách, s potřebnou měřící technikou a zkušenostmi, k Vaší spokojenosti a v neposlední řadě se zárukou! Těch pár korun navíc bude určitě méně jak celkové náklady při amatérských pokusech, když si neodborným zapojením odděláte např. STB nebo napaječe. Někdy se "hádají" i odlišné typy STB a dalších zařízení, někdy stačí otočit dokonce jen zástrčku v zásuvce a je to jinak...elektrika je složitá a signál také...

ar*

Abych to trochu upřesnil ,ten odbrat blábol nepatřil jabrakovi ,ale spotům na ČT které občas můžeme vidět kde se digitální vysílání popisuje jako něco absolutně bezproblémového a stačí malá pokojová anténka (viz další dotaz na foru poradte.cz/...

Bohužel opak je pravdou. Na trhu je spousta STB a TV které mají tak mizerně citlivý tuner, že je problém v místech se slabším signálem zprovoznění ke spokojenosti uživatele. Kolem antén se jako amatér s tímto koníčkem tak trochu motám už od dob kdy jsem za komančů chytal jak němacké tak rakouské a později ,ale to na přelomu 80-90 let polskou TV. Digitál chytám od jeho téměř začátků co ho v Praze začali testovat a po známých a sousedech jsem jich namontoval taky už dost.Takže nějaké trochu zkušenosti kolem toho mám,ale to je celkem jedno. Bohužel lidi kolikrát koupí dva STB jeden je výborný a druhý je šunt a pak je potřeba kvůli tomu špatnému doplnit anténu zesikem a na ten kvalitní potom dosadit laditelný utlumový článek , jinak je signál přebuzený a chová se podobně jako signál slabý. Za celou dobu jsem se nedozvěděli od tazatele co je to za TV a co za STB , jak daleko je od vysílače, jaké jsou teréní nerovnosti okolo jeho příjmu. To se těžko potom radí. Bohužel ani ten STB neskusil zapojit před TV kde má problém aby jednoduše zjistil jestli to je problém síly signálu nebo malu citlivostí tuneru v TV. Pokud tedy někdo jednonačně tvrdí,že se zasilovač nemá používat u digitálního vysíání je buď ovlivněn spoty v TV a bydlí v místě kde je signál velmi dobrý a jsou ideální podmínky přijmu,rozhodně nemá zkušenosti z dálkovým přijmem a s příjmem kde jsou teréni nerovnosti a horší signál. No nic, můžeme jen přát kravskovi aby se to podařilo dát zdárně dohromady ať už svépomocí nebo profíkem.

doplněno 16.05.10 16:47:

Hejkale ještě jsem chtěl doplnit ,že F konektory se používají převážně u DVB-S (satelit) u DVB-T (terestriál) se používá IEC (VF) konektory,ale i tam je samozřejmně potřeba použít kvalitní a dobře namontované konektory to je jasné.

kravsko*
hodnocení

Stb jsou oba sencor, a ta tv třetí je LG LCD. a od vysílače jsem asi 70km

ar*

Tak co se týká TV LG má kvalitní tunery v televizích ,ten Sencor už tak kvalitní tunery nemá,ale není to saze úplně to nejhorší. Je to takový střed. Ta vzdálenost 70km je tedy dálkový příjem. Píšete že jste ze znojemska tak asi chytáte Brno. Možná by bylo lepší pokrytí z vysílače Mikulov, ale ten má jen dva mutiplexy (není Z1 a Public TV). I Jihlava asi bude možná lepe pokrývat znojemsko,hlavně směrem k jižním čechám. Jste na rozhraní tří výsílačů a bude potřeba určit který bude pro vás nejvýhodnější. To Brno bez zesiku asi nepůjde obzlášť pokud máte hodně dlouhý kabel k TV a 3 rozbočovače, které jsou taky ztrátové. Ideální by bylo kdyby jste si mohl napájení 12V zesiku vypujči a odzkoušet.Bohužel hrozí že pokud dostanete k TV kvalitní signál tak na STB které jak píšete nejsou na tak dlohém kabelu ,bude signál přebuzen. To se dá ,ale potom řešit dále.

Pokud nechcete nějakou Fy která se zabyvá instalací antén , tak já bych postupoval takto. Zašel bych u vás do elektry ,tam se dohodl na zapůjčení napájení (u nás to řeší tak ,že ho normálně zaplatíte a pokud bude vyhovovat tak pak namarkují a vystaví prodejku, pokud nevyhovuje vrátí peníze a věc si vezmou) Napájení zapojil co nejblíže antény ještě před rozbočovače. Klidně se můžete domluvit i na zapůjčení S.členu,ale na tu vzdálenost nevím, nevím. Tak ať se daří a pak napište jak to dopadlo.

doplněno 17.05.10 01:40:

Stejně bych ,ale nejprve zkusil zapojit před TV ten STB a propojit přes scart ,jak bude vypadat síla signálu potom. Jestli není signál přebuzen.

doplněno 17.05.10 07:02:

Kravsko, ještě se zeptám, co vám dělá obraz na TV? Kostičkuje nebo zamrzá? Píšete že máte " TV ale má sílu 22% a kvalitu 95%"

Tak kvalita je vemi dobrá a ta je rozhodující při sledování TV síla signálu až tak rozhodující není. Může někdy nastat situace že je síla 90% a kvalita jen 30% a to je daleko větší problém.

kravsko*
hodnocení

děkuji za rady...zesilovač 12V mám vyzkouším..a obraz se kostečkuje a někdy uplně vypadne...a jinak to trafo mám i s takovou tou výhybkou mám jí odpojit a nebo zapojit i s tím...

děkuji

ar*

Výhybku tam nechte napojenou,

ar*
hodnocení

0x

Bohužel nepíšete jestli používáte stejné STB, jak dlouhý je kabel ke třetí TV (může být i kratší a pak je signál přebuzený). Jestli jste zkoušel prohodit STB

kravsko*
hodnocení

na tech dvou tv je stejný set...ale na té třetí je přímo v TV je to plazmovka...a je nejdál así tak 20m...co musím udělat aby to super fungovalo?

ar*

No tak to je celkem jasné (20m) je tam slabší signál. Použít kratší kbel asi nejde. Ještě tak trochu nerozumím tomuto " Anténu mám zesilovanou od setoboxu jendoho..." Kde je vlastě zesilovač Přímo v anténě? V jaké jste lokalitě?

kravsko*
hodnocení

Znojemsko...no mám anténu síto a rozbočovač...ten rozbočovač po jedné straně poušít do antény napájení..a tak jsem dal na jednou setoboxu napájení zapnout...

ar*

Záleží jak silný je zesilovač v anténě (kolik dB) . Může být taky v TV slabší tuner, zkuste k té plazmě zapojit taky STB jestli to bude stejné. Taky už jsem se setkal s STB které jako napájení dávalo jen 5V.

doplněno 05.05.10 21:01:

Na Znojemsku je signál z Brna celkem dobrý. V tom problém asi nebude.

doplněno 06.05.10 23:16:

Ano dokoupit napájení anténího zesilovače. Já používám toto ivo-pt.cz/...

kravsko*
hodnocení

jo jo tento setobox napájí anténu asi 5V...co mi teda doporučujete? přidat nějaké jiné napaájení?

jabraka*
hodnocení

0x

Při zapojování přívodu digitálního signálu do televizoru platí zásada.Pokud přijímáš digisignál v místě,které je blízko vysílače,nikdy nepoužívej předzesilovač.Na anteně musí být pouze symetrizační člen,a pak připojený koaxiální kabel.Ten se sice může rozbočit,ale pak je ho nutno připojit přímo do televizoru s digitunerem,nebo do settopboxu.Každý televizor musí mít buď svůj tuner,nebo STB.Signál ze STB dál nejde rozbočovat.Dochází k nekontrolovaným útlumům

JABRAKA

kravsko*
hodnocení

takže doporučujete zkusit dát do antény ten simetrizační člen? a jaký to je jedno?

Děkuji

rv*

Nejprve si ověřte, že anténa má předzesilovač.

Dále ověřte, že po koaxiálu k němu jde napájení.

kravsko*
hodnocení

to poznám jak že má předzesilovač? a po koaxiálu až k anténě jde napěti...a to nějakých 5V

kravsko*
hodnocení

Dobrý den

Když koupím ten simetrizační člen, tak ho zapojím přímo do antény? a napájení pak pošlu od setoboxu a nebo už nesmím pouštět napájení?

Děkuji

ar*

Kravso symetrizační člen se zapojuje přímo do antény a není potřeba napájet, Je tam jem proto aby převedl 300 ohmu z anteny na 75 kvůli koaxiálu.

Všechno záleží jak silný máte signál, jestli je pořeba zesilovač a nebo ne. Já osobně beru signál vzálený asi 80-90 km a bez zesiku to nejde. Pokud nevíte jestli máte v anténě zesilovač a nebo je symetrizační člen, tak vypněte napájení z STB a pokud se signál zhorší je tam zesik pokud bude stejný je tam jen člen a pokud bude signál slabý budete muset doplnit zesikem.

kravsko*
hodnocení

Když vypnu napájení na stb tak není vůbec žádný signál. Proto se domnívám že v anténě mám zesilovač. Koupím tedy symetrizační člen..je jedno jaký a nebo musím přímo nějaký typ? na dvou tv mám sílu v pohodě asi kolem 70% ale na jedné tv je jen 22%. Kvalita je všude kolem 90%...myslíte že mi ten symetrizační člen pomůže?

Děkuji

ar*

Já se spíš obávám, že ten signál není až tak silný když ani se zesikem to nejde na té TV která je nejdál. Pokud tam dáte s.člen tak to lepší nebude. Spíše by to chtělo napájení 12 V místo 5V.

Jak jsem už psal nezkoušel jste dát před tu plazmu STB.

kravsko*
hodnocení

a co mi to pomůže když tam dám stb? to jako ta tv je nějaká slabá? mám teda zkusit 12V trafo? a mám ho použít at to napájí u té nejvzdálenější TV a nebo hned před rozbočovačem?

Děkuji

ar*

Ten STB jsem psal proto aby se zjistilo jestli prostě TV nemá slabý tuner jako některé STB. Pokud zesik dostává jen 5V nejde na plný výkon a zesiluje málo a na dluhý kabel to prostě nestačí. Jak daleko je vysílač od vás. Co sousedé ptal jste se jestli používají anténu bez zesiku? Řeči , že na digitální vysílání není potřeba zesilovač jsou jen blábol. Použití zesiku je stejné jako u analogu někde potřeba není a někde potřeba je prostě záleží jak je silný signál. Pokud máte možnost odzkoušet napájení 12V tak to zkuste. Předpokládám, že anténu máte nastavenu správným směrem.

doplněno 15.05.10 23:23:

Už bych ladil raději multiplexy 3

jabraka*
hodnocení

0x

Nic nikam nezapojuj.Musíš vzít anténu,všechno z ní odmontovat a zapojit mezi vývody dipólu symetrizační člen.Koupíš ho za 60 Kč v elektro.prodejně.Pak k němu přišroubuješ podle návodu na něm koaxiální kabel a přivedeš ho až k set top boxu.Na tento konec potřebuješ konektor .Ten tam máš.Žádný zesilovač,žádný trafo.Antenu nasměruješ na vysílač,který vysílá u vás oba multiplexy.

JABRAKA

Dvb-t a jejich zapojení
kravsko*
hodnocení

a to by mi mělo zesílitsílu na te třeti TV? a nezeslabí mi to rozbočovač? hned v polndělí zkusím koupit ten simetrizační člen ...snad to už pujde

kravsko*
hodnocení

ok..zkusím teda napájení 12V..mám trafo i s tou výhybkou nebo jak se to jmenuje...které je originál k sítové anténě..muže takový být? a mám to zapojit co nejblíže k anétně a nebo raději k té tv která je nejvzdálenější? a jen mám zapojit trafo a nebo i tu výhybku jak u toho je?

Děkuji za radu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]