Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu použít nabíječku k zateplení sebe sama?

Od: matiselis odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

moje nabíječka k notebooku generuje dost tepla (když na ni sáhnu, tak je velice teplá). Tak mě napadlo toho využít a dát si ji třeba pod peřinu (u počítače sedím s peřínou nebo alespon s polštářem na chodidlech). Ale říkám si, zda je to bezpečné?

Děkuji za odpověď

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x

Zajímavý nápad *bzum*. Ne bezpečné to rozhodně není. Nabíječka se hřeje, proto potřebuje chladit. Když jí strčíte pod polštář, je jen otázka času, kdy se přehřeje a v lepším případě odejde sama, v tom horším Vás v podobě požáru vezme s sebou.

Líp bych to nenapsal :)

hodnocení

1x

K tomu jsou určeny jiné výrobky, např. elektrické ohřívací dečky. Napadlo mne pouze to, že pod peřinou dojde k přehřátí a může se třeba vznítit. Nic takového pod peřinu nedávejte i když nevím, co vlastně pod tu peřinu chcete dát, nabíječka je v zásunce a je připojena k tomu, co zrovna nabíjí.

To jste nikdy neviděla napájecí adaptér k notebooku? :)
Jinak souhlasím, že pod peřinu ne!
Mohu použít nabíječku k zateplení sebe sama?

Viděla:)koukám na něj.:-D

Není nutně pravidlem, třeba USB-C zdroje od Apple k notebookům jsou monolit, který volitelně může mít prodlužovací kabel k zásuvce

Třeba tady mám modely 87 a 96 W

Mohu použít nabíječku k zateplení sebe sama? #2

hodnocení

1x

To bych neriskoval. Nabíječka by se mohla zničit. Nemyslím si, že nabíječka vytváří tak velké množství tepla, že by to byl nějak podstatný zdroj ohřevu místnosti. Myslím si, že je dobrý, pozavírat dveře do určitých místností, aby tam zbytečně teplo neunikalo a případně si přitápět např. méně výkonným přímotopem, který můžete umístit hned vedle postele, přičenž dveře místnosti by byly samozřejmě zavřené. Např. já mám přímotop o výkonu 600W.

matiselis
hodnocení

Děkuji vám i ostatním za cennou a jednoznačnou radu :)

hodnocení

0x

Nie je to bezpecne. Ak by ste citali navod, najskor by tam bol zakaz zakryvat to.

Druha vec : skrati to zivotnost zdroja, vnutri bude vacsia teplota a odidu kondenzatory v zdroji.

hodnocení

0x

Nedělal bych to. Nabíječka skutečně umí dost topit - třeba ta má dosahuje okolo 60°C na povrchu pláště. Tudíž uvnitř bude ještě o dost víc. Když to nacpete pod peřinu, bude se to chladit ještě hůře a bude větší pravděpodobnost, že to teplotně nevydrží.

hodnocení

0x

Je to slušně řečeno hloupý nápad. Napájecí zdroje v podobě "cihel", "puků" k notebookům spoléhají na přirozenou cirkulaci vzduchu, aby se ochladily. Pokud jí zamezíte, urychlíte opotřebení zdroje (hlavně elektrolytické kondenzátory budou trpět a dříve vyschnou). Pokud se přehřeje v lepším případě zasáhne ochrana a vypne zdroj do zchlazení, v horším to nevydrží třeba spínací tranzistor a půjde do zkratu. Lépe uděláte s vyhřívací dečkou, která je na toto použití stavěná a má nízkou spotřebu.
Mimo jiné ten zdroj až tak závratný topný výkon nemá. Třeba co mám zdroj Lenovo 135W zdroj k dockovací stanici, tak při plné zátěží má odpadní topný výkon ani ne 17W (152W celkový odběr při max zátěži). Napájecí zdroj působí horkým dojmem, protože to teplo je koncentrované na malé ploše (spínací tranzistory, usměrňovač na sekundárnní straně).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]