Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Prosím vás o radu.
Potřeboval bych buď modul, nebo hotový výrobek termostatu ve spojení s časovým spínačem.
Potřeboval bych, aby připojené topné těleso začalo topit a dosáhlo nastavené teploty a díky termostatu udržovalo teplotu v nastaveném rozsahu teplot.
Podmínka je, že po dosažení nastavené teploty se zapne časový spínač a začne odpočítávat a po nastaveném čase vše vypne.
Příklad: Topné těleso začne ohřívat vodu a po dosažení nastavené teploty 80 C se zapne časový spínač nastavený na 120 min. Termostat bude po celou dobu udržovat teplotu v nastaveném rozsahu 75 C až 80 C a po uplynutí 120 min. časovač vše vypne a ukončí. Modul musí mít digitální displej. Napájení 230V , spínání pomocí relé 230V/10-16 A.
Předem děkuji za vaše náměty.
Pravděpodobně něco takového asi neseženete hotové. Ale v příloze jsem nakreslil liniák, podle kterého by to (snad) mělo fungovat, dle uvedeného požadavku.
Popis: Při zapnutí hlavního vypinače bojleru přijde napětí přes klidové rozpínací kontakty časového relé a termostatu na relé Kp1 a to svým kontaktem sepne těleso bojleru. Termostat pak, při dostoupení nastavené teploty vody, přepne kontakt a odepne relé Kp1 a to odpojí těleso. Současně ale přepnutí kontaktu iniciuje spuštění časování na relé KČ. A po poklesu teploty vody, o diferenci nastavenou na termostatu, se opět těleso sepne. Aby nebylo narušeno "časování", je stálý potenciál + (Trigerr) zajištěn druhým relé Rp2, jež je zapnuto současně s přívodem na Trigger KČ a svým kontaktem zajišťuje stálé napětí + na Triger a samodrž. Po uběhnutí nastaveného času pak časové relé odpojí relé Rp1 a to odpojí topné těleso bojelru. Po vypnutí hlavního vypínače a opětném zapnutí se vše opakuje.
Pokud je požadováno trvalé vypnutí, je nutné vypnout hlavní vypinač. Pokud by byl ponechán hlavní vypinač stále zapnut, bojler se neohřívá, ale v případě případného "výpadku"napětí v síti a pak obnovení, by se opět bojler 1 x ohřál a ohříval se po nastavenou dobu, než by se opět vypnul.
Programově je pak možno bojler takto spínat i pomocí programových spínacích hodin (třeba i na zásuvku), nebo stykačem, ovládaným signálem HDO, v silovém přívodu bojleru.
Na těch "digitálech"KT i KČ, po dobu funkce, jsou stále uvedeny momentální hodnoty, jak teploty, tak probíhajícího času.
Ovládání na bázi těch 12V DC jsem volil vzhledem k mnou používaným relátkům a komponentům, na 12 V DC, se kterými mám dobré zkušenosti a jsou levná. Současně je možné (pro laika) si toto vše bezpečně pozapojovat, nastavit a odzkoušet na 12 V DC (místo toho zdroje 230 V AC /12 V DC si napojit bezpečný zdroj, třeba baterii 12 V).
Vše pak namontovat do nějaké vhodné plastové krabice, s přívodem 230V pro napájení zdroje 230V AC/12V DC a pro napájení bojleru přes výstup relé Kp1 a to pak třeba přes běžnou zásuvku 230V AC, na niž by se bojler pak připojil. Ale toto konečné řešení je možné upravit individuálně.
Výstupní parametry kontaktů relé, jak u termostatu, tak i u relé, jsou 10 A /230V. Vše nakupuji na Aliexpresu (včetně těch pomocných relé). V odkazech máš ten termostat a příslušné uvažované časové relé. Pokud použiješ můj návrh, tak by pořizovací hodnota celého mohla být (ze součástek z Alika) maximálně kolem 300,- Kč.
Velice vám děkuji za vámi navrhované řešení. Sice asi by bylo lepší použití jednoho modulu, ale i s použitím dvou modulů by neměl být žádný problém. Oceňuji i perfektní provedení návrhu. Palec nahoru.
Jak jsem psal a i další rádce zde měl ten názor, že nějaký konkrétní "modul", který by spľňoval oba tyto Vaše požadavky, se asi těžko vyrábí. Nevím, co Vás k tomuto motivovalo (zřejmě pokus o nějakou úsporu el. energie v současné situaci), ale když jsem se nad tím zamyslel, tak by to mohlo mít případný význam. Což byl důvod, proč jsem se tím zabýval. Dalo by se tím snadno omezit zbytečné přehřívání bojleru, který pak má rovněž větší ztráty a částečně by se eliminovalo (ale asi ne bez odezvy ostaních uživatelů ) zbytečné plýtvání teplou vodou a náklady na ni.
No a pokud by se to "dalo dohromady", z mnou navržených součástek, tak by bylo "za pár kaček". A docela výhoda, že by byla (při zapnutí přívodu a hlavního vypinače), na displejích, lépe a pořesněji identifikovatelná jak momentální teplota vody, tak po jednoduchém krátkém stisku tlačítka SET i hodnota nasavení maximálně udržované teploty vody a teploty, pro zahájení časování. Ten termostat je velice přesný a je schopen udržovat teplotu v diferenci i desetin stupně C. A případné přenastavení, jak těch teplot, tak i času ohřevu, by bylo velice snadné a bez zásahu do vlastního provozního termostatu bojleru. To čidlo NTC termostatu stačí přilepit (mamutem) na nádrž bojleru ze spodní strany, kde není izolace. Jeho kablík se dá normálně prodloužit dvojlinkou.
Pokud by jste to chtěl pak realizovat opravdu z těch mnou navržených komponentů, dejte vědět a poslal bych Vám, jak k tomu termostatu, tak k tomu časovému relé, podrobný popis nastavování. U "Číňana" jsou někde i uvedeny, ale jejich překlad bývá poměrně špatný a nepřesný. Takže jsem si je přeložil a "zkorekturoval", podle skutečnosti a vlastních praktických zkušeností a poznatků. Používám je pro mnoho různých "aplikací", kde jsou velice dobře použitelné.
Tyto komponenty se dají sehnat na netu a na e-shopech i u nás (třeba Drátek.cz), ale většinou za vyšší cenu. A jsou to ty samé.
No a nakonec, vymyslel a uvedl jsem to zde i z toho důvodu, že se třeba najdou i nějací další "šetřílci" (myšleno v dobrém slova smyslu) a mohlo by se jim to rovněž hodit. No a třeba by to našlo využití k regulaci i případně v případě použití ohřevu bojleru "fotovoltaikou". Ale to už možná moc fantazíruji.
Teď jsem si uvědomil, že i možná nejde o řešení pro bojler (jak jsem se domníval), ale asi o něco jiného. Ale o to celkem nejde. Uvědomil jsem si ale ještě, že by toto mohlo vyřešit i použití modulu elektroniky tlakových elektrických hrnců (viz odkaz), které se rovněž dostanou koupit na Aliexpressu a které jsem rovněž "aplikoval"na má některá zařízení. U tohoto takového hrnce je rovněž počátek odečtu časování odvozen od sepnutí termostatu, ale pevně nastaveného. Pokud by se ale nahradil termostatem stavitelným, buďto klasickým mechanickým, nebo i tím elektronickým digitálním, pak by to mohlo rovněž fungovat jak požadujete. Čas je předprogramován na určité časy, ale dá se přenastavovat po minutách v celém rozsahu.
Bylo by to v podstatě shodné, jako je asi běžné u zavařovacích hrnců. Cena na Aliexpressu je kolem 400,- Kč.
Světlý okamžik po ranním probuzení. Uvědomil jsem si k mým návrhům dvě věci.
Za 1. využití toho modulu z tlakového hrnce je pro Vás asi nepoužitelné, jeho časování je pouze na max.dobu 60 minut a po odpojení napájecího napětí se ztratí nastavená hodnota. Což by nebylo asi moc výhodné.
Takže podle mne je pořád nejlepčí ten můj první návrh podle schéma, kdy veškeré nastavené hodnoty zůstávají v pamětech jak termostatu, tak i časového relé uložena i po odpojení napájecích napětí.
No a za 2. Taky jsem si uvědomil jednu malou chybičku v tom schémátku, kde je nutné zapojit výstupní kontakt termostatu obráceně. Tedy místo KO zapojit "bod" a místo "bodu" KO. Kontakt K1-KO je totiž kontakt klidový (bez napětí a nižší teplotě je rozepnut) a při dostoupení na nastavenou teplotu (při režimu C) spíná. A ten K1-bod rozpíná. K tomu kontaktu "bod" ještě, pokud jsem to už dříve neuvedl, tak u tohoto termostatu je na svorky vyveden, z relé, pouze společný (K1) a kontakt klidový- spínací (KO). Ale relé má i kontakt rozpínací, ovšem ten je pouze jako bod na tišťáku ze spodní strany. A zde je jej možno napojit naletováním vodiče a je rovněž použitelný.
Tak to bude už asi vše, co bych ještě mohl dodat a upřesnit.
Já, v současné době zase řeším (pro zajímavost) bezdrátové dálkové ovládání oběhového čerpadla, pro ohřev vody v bojleru TUV, teplou vodou, z akumulační nádrže tepelného čerpadla, kdy stejný termostat bude iniciovat, při nastavené teplotě, vysílač DO (na 433 mHz), které pak svým přijímačem bude spínat to oběhové čerpadlo. Nejde řešit běžnými DO pro topení, nemají potřebnou vhodnou možnost nastevení teploty. A vše je vyřešeno a pouze již zbývá vše zkompletovat a pozapojovat. Cena cca pouhé tři stovky.
Děkuji za vaše poznatky. Asi se mě líbí nejvíce to vaše zapojení složené ze dvou modulů. Pak totiž toto zařízení je úplně universální. Mohu si nastavovat teploty i časy ve velmi širokém rozsahu nastavení pro jakékoliv projekty. Na spínání jsem našel desku dvoukánalového rele 12V, která je taky za rozumnou cenu. I jsem našel modul časovače již zabudovaného v krabičce. Přikládám odkazy.
K vašemu dálkovému řízení čerpadla na frekvenci 433MHz si myslím, že je vhodný malý vysílač (klíčenka) plus přijímač s relátkem. Já třeba tuto verzi používám k odemčení elektrického zámku vchodových dveří. Stačí pak zmáčknout tlačítko na klíčence a to mi bezdrátově sepne přijímač umístěný v bytě. Relé pak sepne na 5 sekund elektrický domovní zámek, který začne bzučet a tím vím, že můžu zatlačit do dveří, které jdou otevřit. Některé moduly jsou opravdu šikovné.
Také si myslím, že ten můj první návrh je nejlepší. Co se týká těch modulů, tak já používám mnou uvedené z toho důvodu, že se dají snadno vestavět do vhodné plastové krabičky, ve které jsou všechny komponenty a moduly společně a tvoří jeden "přístroj"- zařízení.
V příloze posílám text.soubor, s většinou odkazů na ty různé moduly a součástky z Aliexpresu. Včetně těch zdrojů a relátek. Doufám že to dojde v pořádku.
Co se týká mého současně řešeného zařízení, pochopitelně využívám toho dálkového ovladače na 433 MHz, ovšem je to trochu složitější. Jde o to, že termostat u bojleru musí spínat svým kontaktem vysilač DO, ten pak vysílá signál a přijímač jej pak vyhodnotí sepnutím kontaktu a v závislosti ještě na druhém termostatu, u aku. nádrže TČ, pak je sepnuto oběhové čerpadlo z aku. nádrže do bojleru. Problém byl hlavně, jak kontaktem iniciovat tlačítkový vysilač DO. Vyřešeno tak, že jsem zjistil, že po trvalém propojení kontaktu tkačítka vysílače (klíčenky), pokud je vysilač bez napájecího napětí, se signál pochopitelně nevysílá. Ale pak, pokud kontaktem "něčeho" připojíme napájecí napětí pro ten vysilač DO (klíčenku), tak on vyšle a vysílá ovládací signál. Což vše vyřešilo. Jinak dnes vše zkresleno a už i na cca 80 % zhotoveno - realizováno.
P.S. tak ten textový soubor se nějak nepodařilo odeslat. Sorry.
Přidávám sem svůj poznatek. Zatím jsem vyzkoušel jen ten modul termostatu. Funguje dobře, ale bohužel pro mě nepoužitelný. Vyzkoušel jsem ho např. ve spojení s rychlovarnou konvicí. Nastavenou teplotu sice vypne, ale svou setrvačností topného tělesa vyskočí teplota o několik stupňu výše. Ve spojení s elektrickou plotýnkou a ohřevem vody vyskočí teplota o více jak 30°C. Což je moc. I na internetu jsem viděl video udírny řízené termostatem a i tam teplota vyskočila výše. Můj záměr je zhotovit UNIVERZÁLNÍ termostat s odpočtem, který bude držet teplotu dost přesně.
Proto jsem se začal ohlížet po PID teplotním regulátoru, který by asi danou věc řešil. Našel jsem ještě cenově dostupný digitální panelový programovatelný PID regulátor REX - C100. Ke spínání zátěže je použíto SSR relé. Má to i výstup Alarm, kterym bych po dosažení nastavené teploty sepnul vstup trigger mudulu časovače a ten by zahájil odpočet a pak vše vypnul. Vše je zatím jen úvaha, jelikož nemám zkušenosti s tímto, nebo podobným reg.PID. Asi ideální by byl PID regulátor, který by uměl i po dosažení nastavené teploty spustit časový odpočet. Uvítám každou radu. Děkuji.
Cose týká té setrvačnosti, to je pravda. Ale ta setrvačnost není v termostatu, ta je v nahřáté hmotě topného tělesa. A na základě Tvého dotazu a z Tebou uvedeného příkladu (ohřev vody nba 80 st.C a po určitou dobu udržování této teploty) jsem předpokládal, že jde o ohřev bojleru, tedy většího množství vody a tělesa s malou hmotností a setrvačností, kde tento problém není a být by neměl. Zde používám tyto termostaty běžně a pro tento účel jsou plně vyhovující. Co se týká vypínání při nastavené teplotě, třeba až 100 st.C a menšího množství vody (viz várná konvice a třeba voda v hrnci na plotně), tak to používám rovněž pro vypínání a signalizaci teploty vody, třeba v hrnci, příkladně při vaření těstovin. Při dostoupení této teploty se ohřev vypne a bzučák mi dává signál, že je voda ohřáta. Pak vsypu těstoviny, zapnu časování na 10 minut a po 10 minutách se vaření těstovin vypne, bzučák zabzučí a je hotovo. Ovšem při nastavení teploty, při rozehřívání vody v hrnci na 100 st.C, dojde pak k tomu překročení teploty na termostatu a ten se přepne do režimu "chyby" na displeji. Po vytažení čidla z hrnce pak teplota ale rychle klesne a termostat se opět uvede do běžného stavu a činnosti. Ale jako průběžná regulace, pro menší množství vody a plotýnku, by to asi nešlo použít. Možná pouze v případě, že by se nastvovala, podle odzkoušení, vypínací teplota nižší, třeba 80 st.C a pak by se setrvačností (podle typu spotřebiče a tělesa a nahřáté hmoty daného topného tělesa) ještě navýšila na tu, případně požadovanou, teplotu vyšší. Ovšem zde by byl problém, neboť by byl zase zřejmě rozdíl, pokud by bylo množství vody rozdílné a pokud by šlo o přesné hodnoty, tak by to asi moc nefungovalo.
Ale není mi tedy jasné, o jaký účel Ti tedy konkrétně jde, zda o ten bojler, nebo o něco jiného. Z toho by se pak mělo odvíjet i další řešení.
Právě, že bych chtěl docílit univerzálnosti. Nabízí se spoustu aplikací použití. Např. ohřev ve varné konvici na danou teplotu, jogurtovač, zavařovací hrnec, pomalý hrnec, friták, ohřev vody na el.plotýnce, bojleru, sušička potravin, vytápění místnosti, regulace páječky, kynárna těsta, udírna... Jistě by se našlo ještě spoustu aplikací použití. Protože se jedná vždy o jiné možnosti, tak zde by byl asi nejlepší a nejuniverzálnější ten PID regulátor.
Tak koukám, taky "baslíř"? Pokud tedy nejde pouze o teoretika. Tož k uvedeným příkladům použití. Co se týká běžných kuchyňských spotebičů (várná konvice, friťák, el.tlakový hrnec, el.trouba, sušička potravin a.t.d.) tak tato zařízení jsou těmito možnostmi většinou už i vybavena. A dokonce je i vlastním. Takž zde to řešit nemá celkem cenu. Jinak já tyhle termostaty ale využívám pro další zařízení, kde opravdu našla využití a běžně se nepoužívají. Takže jak jsem psal, hlídá mi to a hlásí nahřátí vody v libovolném hrnci na sporáku (případně i vypne) a v elektrickém tlakovém hrnci (při vaření bez tlakové poklice). Dále pak mi ovládá elektrický ventil a teplotu v místnosti u radiátoru ústřadního topení (samotíž). Dále pak elektrický stropní ventilátor, kdy po zatopení v krbu a zvýšení teploty u stropu tento zapne, při poklesu vypne (chata). Dále u více aplikací pro bojler a to i s použitím bezdrátového DO, pro dálkové spínání oběhového čerpadla, mezi akunádrží vyhřívanou tepelkem a bojlerem TUV s výměníkem. U venkovního bazénu mi ovládá okruh oběhového čerpadla filtru, v jehož okruhu jsou osazeny sluneční kolektory a pokud svítí slunce a voda se v kolektrorech nahřeje na nastavenou teplotu, spustí se čerpadlo. Večer, pokud slunce zajde, se čerpadlo samo vypíná (není nutná žádná obsluha čerpadla). Ve skleníku mi, pomocí zvedacího mechanismu s motorkem a převodovkou, zajišťuje automatické otevírání a zavírání střešního okna, v závislosti na vnitřní teplotě. U synova tepelného čerpadla -monobloku, jsem jej aplikoval jako bezpečnostní termostat, kdy hlídá vnější teplotu a v případě, že je tepelko mimo provoz (porucha, výpadek napětí), tak zajišťuje spuštění okruhu mezi TČ a domem, pokud poklesne teplota k bodu mrazu, kdy je tepelko a potrubí do domu prohříváno teplou vodou z baráku, za pomoci nouzového zdroje. Používal jsem jej i při opravě starších chladniček, místo klasických termostatů. No, možná jsem ještě i na něco zapoměl . Takže, u mne, využití a použití v různých "aplikacích" v reálu.
Pokud jsem se díval na ty Tebou uvažované regulátory, nevidím a nepochopil jsem celkem žádný podstaný rozdíl ve funkci, ale podstatný rozdíl je tedy v cenách. Zejména tedy pro mne, jako důchodce.
Jinak z "Alíka" pak používám mnoho dalších elektronických zařízení, aplikovaných podle potřeby. Pohybové spínače pro spínání osvětlení v místnostech, dálková ovládání (brána u RD, synův výtah v RD / paraplegik), spínané zdroje DC a mnoho dalšíh věcí. Velká výhoda - ceny. Vše většinou "za pár kaček", včetně mnohdy dopravy zdarma.
Pro zajímavost přikládám fotku naší "minikuchyňky" (jsme už důchodci "na vejminku" v podkroví RD), kde mám rovněž více věcí aplikovaných a použitých pro usnadnění vaření (když vařím já). Vařím rád, ale nerad "stepuji" u hrnců. Takže pokud možno, vše pokud jde, automatika, časování, hlášení a samovypnutí. Pro manželku je vše ale "moc složité" . Takže ta pouze klasika a "steping". Tož toliko závěrem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.