Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysavač - nejde zapnout

Od: vysavac odpovědí: 6 změna:

Zdravím, mám sáčkový vysavač vyšší třídy. Tak jsem řekl, že ho zkusím opravit než ho vyhodím, nejde vůbec zapnout. Tak jsem odendal kryt a fázovou měrkou jsem změřil fázi, vypínač je normálně tedy funkční. Naměřím ji na červeném kabelu, naposled u vstupu do základní desky. Pak jsou tam ty dva modré kabely, co jdou z té základní desky do elektromotoru vysavače, ani na jednom modrém kabelu fázi nenaměřím (doutnavka se nerozsvítí), u jednoho modrého kabelu by se měla doutnavka rozsvítit ne? Nebo se mýlím? Elektromotor je přímo na 230v, nebo se mění nějak napětí? Můžu ho zkusit propojit na přímo, zda se rozjede, abych zjistil jestli je motor funkční? Děkuji

Vysavač - nejde zapnout
Vysavač - nejde zapnout #2
Vysavač - nejde zapnout #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jeden rezistor - odpor asi umřel a vzal sebou asi ještě něco dalšího.

Znát tvůj typ vysavače tak by se možná našla nová deska regulace: odkaz

Druhá možnost: demontovat desku regulace a vysávat jen na nejvyšší výkon.

Já bych to tipoval obráceně - něco odešlo a vzalo to s sebou rezistor (přehřál se). On ani nemusí být vadný, jen horkem změnil barvu. To ovšem téměř vylučuje možnost určit podle barev jeho hodnotu.

Ovšem na věci to nic nemění.

hodnocení

1x

Ta doska so zltym kvadrom je triakovy regulator otacok. Motor je mozne pripojit priamo na 230V, pojde na plne otacky, odpojte ho od dosky.

Na seriozne opravy urcite nestaci "fazova merka" s tlejovkou (doutnavkou). Funkcnost spinaca sa overi ohmmetrom.

vysavac
hodnocení

Napojil jsem vysavač na přímo a motor se pěkně rozjel.
Mám ještě mutlimetr. Takže vadný bude ten regulátor, ta deska, ona se dost zahřeje při připojení. Ale motor nerozjede. Nevím co je potřeba vyměnit na té desce a napájet nové. Ten jeden rezistor je ze spod takový opálený (jde to vidět na fotce), lze je nějak přeměřit? Je možné provozovat vysavač napojený na přímo, na vypínač, kdybych se vykašlal na ten regulátor? Přišel bych asi jenom o upozornění plného sáčku. Na vysavači by byl stejnak nastavený maximální výkon, otázka zda se tak může ten elektromotor dlouhodobě provozovat? Nebo je to blbost? Regulaci nepotřebuji, jede vždy na max.

Vyberte tu dosku von a pozrite spodnu stranu. Ak tam nie je nejaky SMD integrovany obvod, tak cele to je trapny triakovy regulator a asi odisiel triak (to cierne, co ma 3 nohy). Novy stoji tak max 50 CZK.

A samozrejme, mozete to zapojit napevno, motor je na to stavany. Odpor sa da vymenit podla farebnych kodov za novy.

Motor jistě může běžet i bez regulátoru, snažil bych se ale o opravu. Jak má fungovat to upozornění na plnost sáčku? Kdybyste překreslil schema, byli bychom moudřejší. Možná, že by pomohla fotka desky zespodu a popis vodičů, co kam vede. Nejjednodušší by bylo najít v okolí někoho zkušenějšího. Oprava není složitá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]