Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připojit led diody?

Od: samurraj® odpovědí: 22 změna:

Ahoj na Aliexpressu mám vybrané led diody (viz. obrázek). Potřeboval bych nějaké udělátko, že když to připojím na baterii, tak abych to mohl čudlíkem zapínat/vypínat (aby to bylo něco malého, kompaktního. Ale vůbec nevím, pod jakým názvem to hledat a co vlastně hledat a netuším, zda k tomu také nebudu muset naletovat nějaký rezistor nebo tak něco?

Díky za odpověď Vašek.

Jak připojit led diody?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Bez urážky, vy si kupujete ledky a vůbec netušíte jak je zapojit? Proč jste si nekoupil něco hotového, nějakou svítilničku? Bílé ledky mají propustné napětí kolem 3,4V, takže pro jednu ledku budete potřebovat 4 NiCd akumulátory, nebo 1 - 2 Li-ion a k tomu vhodný odpor.

alebo zvysujuci menic ...

Tak, nebo měnič, který napětí zvýší, ovšem to už chce nějaké zkušenosti s bastlením. Ale na alíku lze za pár šupů koupit hotové drivery, stačí na body +- připájet baterku a na výstup ledku a svítilna je hotova.

hodnocení

Děkuji, to bych potřeboval, již něco hotového, ale nic jsem nenašel

Vy jste na Aliexpressu nic nenašel? Tak to jste hledal špatně. Zadejte si některé z klíčových slov:
flashlight
led keychain
led pen
headlamp
Najdete toho spoustu.

Měl jste napsat o co jde, takže spíše:
christmas lights
wire lights

hodnocení

Děkuji vyzkouším.

jano123
hodnocení

3x

Podľa mňa je to trolova otazka...

Ak by sa o to ešte pán "Samuraj" zaujímal, tak robí sa to takto:

1. V sérii "s odporom", ktorý chráni diody pred zničením. je 1 LED, alebo viacej diod.

2. Musím poznať úbytok nap. na LED + prúd, ak sú v sérii, musia mať rovnaké parametre...

3. Musím poznať nap. zdroja /bateria/, musím naštartovať kalkulačku a počítať...

4. Keď to budem mať, možem letovať, a robiť kompletáž...

Takže ak to zhrniem, mali Ste si kúpiť hotový kus niečoho, čo bude svietiť...*smich2*

hodnocení

Trolová otázka to není. Je to dost složité, elektrice nerozomím, potřebuji nějakou hotovou věc, kam dám baterku a on/off zapnu.

jano123

Ak ten Váš problém s LED je naozaj problém, a myslite to naozaj,

tak sa Vám omluvám. Tak Vám naznačím aj riešenie, iba princíp...

Predpokladajme, že je seriove zapojenie: bateria - 4,5V, LED 1,2V/10mA + odpor.

Musíme zaistiť aby dioda pracovala v režime 1,2V/10mA. Na odpore, ktorý ju chráni

by bolo 3,3V a tiež by tiekol prúd 10mA=0,01A. Podľa Ohmovho zákona by som

vydelil 3,3 : 0,01 =330 ohmov.

Ak by Ste mali 2 LEDY, iné parametre, iný zdroj, tak vždy treba počítať s konkretnými

číslami...*palec2*

hodnocení

2x

Ake je napatie baterie? Ako budu zapojene led? V serii? Paraelne? Akej farby su led (podla toho maju ubytok napatia)?

Bez odporu alebo zdroja konstatneho prudu vam okamzite po pripojeni baterie odidu.

riva
hodnocení

2x

Každá LED má určený max. proud, který nesmíš překročit. To nejsnadněji zajistí vhodný odpor.

... který lze jednoduše vypočítat podle Ohmova zákona R=U/I (tedy napětí baterie vydělené přípustným proudem pro danou ledku). V praxi bývá kolem 20mA u běžných led diod, ale podle typu může být i násobně větší (CREE, COB, atd. kde je ale potřeba vyššího napájecího napětí). Pokud bych tedy uvažoval o napájení ze dvou AA = 3V a s proudem 20mA, pak vychází rezistor v sérii na 150Ohmů.

riva

Raději bych od napětí baterky nejprve odečetl otvírací napětí LED, ale pro autora dotazu to je asi jedno.

.. tím už jsem jej zatěžovat nechtěl :)

hodnocení

0x

Já bych nikoho neodsuzoval... Každý jednou začínal a nikdo se ze zkušenostma nenarodil... Možná tedy mimo jedince a tady je v ceně jen pár součástek za pár korun a není tu žádný hazard se životem jako v některých dotazech ...

Vzhledem k délce registrace se evidentně nejdená o mladého kluka co chce začít s elektronikou. Samozřejmě začínat lze v každém věku, pak bych doporučil nejdříve nastudovat alespoň základy, na netu se toho dá najít hodně, a pak teprve stavět a případně se poradit, jak to zapojení udělat nejlépe. Začínat stavět úplně od nuly se mi, narozdíl od hiawaty, nezdá jako úplně dobrý nápad.

Asi úplně dobrý nápad to skutečně není, na druhou stranu budou v tomto konkrétním případě způsobené škody pouze na majetku a to navíc jen v korunových částkách :)

Co mi vadi na tychto otazkach je nulova odozva od povodcu otazky, my sa ho nepytatame detaily z dlhej chvile, ale aby sme mu mohli lepsie poradit. Nieco sa opyta a potom mlci.

@peter ... naprosto souhlasím, nějaká zpětná vazba by nebyla naškodu. Už třeba jenom pro ostatní, že řešení existuje a je realizovatelné. Na druhou stranu třeba tazateli postačí na obecnou otázku, bez bližší specifikace jen obecná odpověď ... "najdi si to na Googlu". Možná se tím jeho problém i vyřeší *frajer*

Zrovna kolem LEDky s odporem se tu rozvířila bouře ve sklenici vody... Ty zapojují i né mladí kluci... Ale pravdou je, že pokud se o něco zajímám, tak se snažím hledat a učit se sám a i spolupracuji... Tady mnohdy někteří lidé chtějí aby je někdo suploval a hledal i za ně... Proto jsem rád, že u nás nejsou referenda :)

hodnocení

Omlouvám se, že jsem nedal zpětnou vazbu, měl jsem nějaké rodinné problémy a neměl jsem chuť ani náladu vůbec být na internetu.

Nejsem mlaďoch, je mi 38 :) a možná se zdám, jako úplný neumětel, ale do elektriky vážně nedělám ani jsem se o ni nikdy moc nezajímal. Manželka koupila rozsáhlý betlém na Vánoce a mě přišlo super, kdybych nakoupil pár bílých led diod a betlémek osvítil. Vypadalo by to efektně. Prostě jsem myslel, že koupím diody, k tomu prdnu AA nebo plochou baterii a bude to svítit. CHtěl jsem k tomu ještě nějaké vypínátko a zapínátko, aby to nesvítilo neustále. Vidím, (dle Vašich reakcí), že to asi tak jednoduché není. Klidně bych na Alíku koupil již hotovou věcičku, kde jenom zapojím baterii a pojedete to, ale vážně netuším, pod jakým názvem "to ono" mám vlastně hledat. Nerad bych, aby mi přišla domů nějaká zbytečnost, kterou pak mohu vyhodit do koše (peněz nemám nazbyt).

Chápu, že pro lidi, kteří se elektrikou a různým bastlením zabývají, je to triviální záležitost, ale pro mě, jako elektrického laika je to španělská vesnice. Na druhou stranu umím perfektně pečovat o pole, pěstovat ovoce, zeleninu, podojit krávu apod. kdo z Vás to umí? :)

hezký den,

Vašek alias Samurraj

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]