Nejste přihlášen/a.
LOni na podzim jsme si koupili nový velký pultový mrazák Zanussi (made in china- na to jsme došli až později). Celou zimu nám mrazák sloužil až do jara. V létě byl prázdný a zároveŇ v létě si soused pořídil na střechu fotovoltaické panely. Teď v září jsme namoštovali asi 100l moštu ,naplnili do 5l barelů a chtěli ho dát do předmrazeného mrazáku. Ten ale nefungoval. Servisák se nás ptal, jestli v okruhu 200m nemá někdo na střeše fotovoltaické panely, že nám kolísá v síti napětí a tím se mrazák vypne. Co máme dělat? Spát u mrazáku a hlídat a ve dne si najmout hlídače?
Toto negativum jsem nikde neslyšela, všude se fotovoltaika vychvaluje a propaguje.
Je mi poněkud divné, že zrovna mrazák by byl nejcitlivější zařízení v domácnosti.
Ovšem můžeme tomu nevěřit, můžeme pochybovat, ale vždy je základem měření. Jako ideální bych viděl pro začátek nejlépe vypůjčit napěťový datalogger a třeba týden logovat průběh napětí. Pak by mělo být jasněji, jestli je fakt chyba v síti, nebo v mazáku.
Poziadajte dodavatela elektriny o kontrolu kvality napatia. Poukazte aj na suseda, nech sa preveri, ci ma platnu zmluvu o dodavkach do siete a ci ma vsetko spravne zapojene.
Asi tak peter. Nevíš jak by mohl někdo do sítě něco dodávat bez smlouvy. To prostě nelze. Když o tom nic nevíš tak nepiš bludy. Souhlas s xxx
Lenze aj tu na poradni je plno fuserov, ktori by najradsej mali FVE a pretoky do siete ich netrapia.
Servisák říkal, že objíždí takové zákazníky jako my, co reklamují nové mrazáky a vždy je na vině fotovoltaika. Máme ještě jeden pultový mrazák (asi 6 let starý), který na kolísavé napětí v síti nereaguje a jede jak hodinky. Ten další jsme si museli pořídit, protože byla nadúroda jablek a my si mošt z nich zamarazujeme (nechceme ho ničit sterilizací).
Servisák jen podotknul, že je to problém spíše tech nových a LEVNĚJŠÍCH mrazáků.
Ten servisák není blbec. Mrazák třeba jede 5 hodin, ale pak dojde k nějakému krátkému výkyvu a hned vypíná. Prostě je lépe si pořídit dražší mrazák, který má lepší elektroniku. Ale naštve vás to, protože se všude fotovoltaika propaguje, ale nikdo o tomto problému nemluví.
Bez proměření kvality sítě analiizérem bych na fotovoltaiku nic nesváděl. Servisák si může říkat co chce, ale bez datového podkladu to je o ničem.
Mě by opravdu zajímalo zdůvodnění toho servisáka. Taky proč jen mrazáky a ne jiná technika, elektronika. I tak ne každá elektrárna je připojená k síti, aby majitel přebytky prodával. Viděl jsem už několik měření na výstupu elektrárny, napětí si držely přesně, jen pozvolna rostl či klesál výkon. Jo, to když soused někde na konci větve zapne soustruh, stačí i jen cirkulárka, to se síť jinak rozkmitá.
Ano ten servisák asi opravdu nebude blbec když ví jak vyzrát na zákaznících kteří se v tom příliš nevyznají a čím jich oblbnout tak aby se nemusela uznat záruka nebo aby se nemusel hrabat v něčem čemu příliš nerozumí nebo do čeho se mu příliš nechce. Zajímalo by mne jak nebo čím ten servisák zjistil, že v síti kolísá napěti. To tam byl u tebe např. půl dne a každou chvíli přeměřoval napětí jestli je správné? Zkusil bych na to zavolat jiného servisáka co ti řekne a pokud to samé tak chtěj po něm nějaké potvrzení, že to napětí u tebe opravdu kolísá aby jsi s tím pak to mohl reklamovat u distributora elektřiny. Ještě mne napadá jestli nemáš doma nějaké výkonnější spotřebiče např. bojlér, elektrické topení atp. které ldyž zapnou způsobí krátkodobý pokles napětí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.