Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je bezpečné mít zapojený počítač do dvou prodlužovaček?

Od: hv odpovědí: 18 změna:

Zdravím, měla bych takový dotaz. Stěhovali jsme ložnici a přesunuli počítač. Předtím jsme jej měli přímo u zásuvky, takže nám stačila jedna prodlužovačka, teď jsme ale museli použít dvě prodlužovačky, protože od zásuvky je PC asi 5 m (jedná se o veliký pokoj ve starém činžáku, kde jsou dvě zásuvky). Chápu, že je to hloupý dotaz, a že pokud mám obavy, tak si mám koupit 5 m prodlužovačku, nicméně se chci zeptat, zda je to vůbec potřeba. Není důležité jen to, aby se nějak nepřesáhlo napětí? Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Fungovat to bude úplně normálně. PC má tak malou spotřebu že není ani kritický průřez vodičů. Ale již z principu je lepší mít co nejméně spojů po cestě, tak opravdu je lepší jen jedna prodlužka...

hodnocení

5x

Já jedu na hliníku a třech prodlužovačkách už asi sedm let. Bez problému.

Tak jsem si vzpomněl na to dlouhé chození se džbánem pro vodu...

nomohakone, věřím, páč je ještě spoutu baráků s hliníkovým rozvodem a fungují, nehoří.

Nedávno ale hořel nový barák od elektriky..

fanta

I u toho hliníku obvzláště a i u těch prodlužovaček platí, že problémem jsou spoje. Pokud bude problém ve spojích, tak i 200 W spotřebič udělá dobrý oheň.

hodnocení

2x

Každý spoj může být zdrojem poruchy, případně požáru. Ale vzhledem k malému odběru PC (spoje jsou "háklivé" právě na proudové zatížení), není (pokud jsou obě prodlužky OK) větší nebezpečí. Ale nová 5 m prodlužka není žádný velký náklad a tak doporučuji spíš vyměnit. Hlavně je ale nutné prodlužky chránit proti možnosti mechanického poškození (chůze, poškození nábytkem, zvířata a podobně). Nedávno mi zrovna potvory myšky, na chatě, nahryzaly přívodní PVC kablík ke stolní lampě a já se divil, že po zapnutí elektriky na chatě a po zatáhnutí za kabel, došlo ke zkratu (pěkná šlupka) a vyhodilo mi to i hlavní jistič. *smich*

hodnocení

0x
Fungovat to teď nouzově bude. Ale použijte raději jednu prodlužku, s dostatečným průřezem vodičů. Ne ty tenounké tintítka z teska...

Podle formulace dotazu "aby se nějak nepřesáhlo napětí?" je zřejmé, že tazatel nemá o elektrice ani nejzákladnější ponětí. Není seriózní jeho neznalost využívat k ničím nepodloženému strašení.

hv
hodnocení

Jo, to nemám :-D

hodnocení

0x

Na pár dní to vydrží i když moc bych neriskoval, Kupte jednu 5-ti metrovku a bude te mít klid

hodnocení

0x

Důležité je, o jaké prodlužky jde. Nejhorší jsou ty čínské, mají mizerný průřez vodičů, velmi špatnou konstrukci zásuvek

dtest.cz/...

Ale pokud si uděláte, nebo koupíte pořádnou prodlužovačku, není to vůbec problém - PC nemá velký příkon.

hodnocení

0x

Jedna prodlužka 2,5 metrů a druhá prodlužka, třeba 3 metry, klidně zapojíte za sebou a bude počítač pracovat, jako s jednou prodlužkou..

-------------------

Uvedu příklad, fotbalové hřiště, v rohu je rozvodná skříň, od ní se vedelo kabely do hřiště, tam se rozbočí do malých rozvaděčů. Z těch rozvaděčů si bere každý svoji prodlužkou proud do svého stanu, karavanu a podobně. Děje se tak vždy při závodech, páč po celém hřišti se plno závodníků a doprovodu. Všichni chtějí elektriku.

Mistři elektrikáři to zapojili vždy OK.

el
Na stavbách taky kolikrát Antoníček z něj 2 zásuvky a 2-3 firmy po 5 - 8 lidech někteří potřebují dělat i 40 metrů od něj. To pak jde vyloženě o strom prodlužovacích kabelů a rozdvojek. Kdo je nejblíž chodí nahazovat jistič .

al, Jste šikulka a máte pravdu.

Kdo je nejblíž, chodí nahazovat jistič

hv
hodnocení

Děkuji vám za odpovědi, ze kterých jsem tedy vydedukovala, že je asi lepší si pro klid pořídit tu produžovačku *smich* Musím si kupovat něco extra nebo postačí něco takového?

alza.cz/...

alza.cz/...

Ano, oba mají zatížitelnost 10A, což je násobně víc, než potřebuje PC. Je to vyhovující

hv
28.09.22 19:01
hodnocení

zam
hodnocení

0x

Pokud netěžíte bitcoiny a kabel nepřekáží,nemusíte to řešit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]