Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měla bych takový dotaz. Stěhovali jsme ložnici a přesunuli počítač. Předtím jsme jej měli přímo u zásuvky, takže nám stačila jedna prodlužovačka, teď jsme ale museli použít dvě prodlužovačky, protože od zásuvky je PC asi 5 m (jedná se o veliký pokoj ve starém činžáku, kde jsou dvě zásuvky). Chápu, že je to hloupý dotaz, a že pokud mám obavy, tak si mám koupit 5 m prodlužovačku, nicméně se chci zeptat, zda je to vůbec potřeba. Není důležité jen to, aby se nějak nepřesáhlo napětí? Děkuji.
Každý spoj může být zdrojem poruchy, případně požáru. Ale vzhledem k malému odběru PC (spoje jsou "háklivé" právě na proudové zatížení), není (pokud jsou obě prodlužky OK) větší nebezpečí. Ale nová 5 m prodlužka není žádný velký náklad a tak doporučuji spíš vyměnit. Hlavně je ale nutné prodlužky chránit proti možnosti mechanického poškození (chůze, poškození nábytkem, zvířata a podobně). Nedávno mi zrovna potvory myšky, na chatě, nahryzaly přívodní PVC kablík ke stolní lampě a já se divil, že po zapnutí elektriky na chatě a po zatáhnutí za kabel, došlo ke zkratu (pěkná šlupka) a vyhodilo mi to i hlavní jistič.
Jedna prodlužka 2,5 metrů a druhá prodlužka, třeba 3 metry, klidně zapojíte za sebou a bude počítač pracovat, jako s jednou prodlužkou..
-------------------
Uvedu příklad, fotbalové hřiště, v rohu je rozvodná skříň, od ní se vedelo kabely do hřiště, tam se rozbočí do malých rozvaděčů. Z těch rozvaděčů si bere každý svoji prodlužkou proud do svého stanu, karavanu a podobně. Děje se tak vždy při závodech, páč po celém hřišti se plno závodníků a doprovodu. Všichni chtějí elektriku.
Mistři elektrikáři to zapojili vždy OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.