Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, má někdo zkušenost s nastavením regulátoru EPsolar TRACER5415AN solární MPPT regulátor 12/ 24/ 36/ 48 V, TracerAN 50A, 150V, regulátor mám připojen na 4x 100 Ah baterie zapojené do série a docela se mi nezdá, že tento regulátor sice nabije tyto 4 baterie z FV teoreticky na cca max. 400 Ah a ukakazatel nabití na regulátoru ukazuje plné nabití a trakční baterie se také samy odpojí jak mají, ale jakmile zapnu třeba myčku (příkon cca 2000W max.3x 5- 10 min. za jedno myčkování a celková spotřeba během jednoho cyklu je max. 1,2 kw ), tak se mi ukazatel nabití spadne z 5 čárek na 2, přito jak jsem to tak počítal tak by při teoreticky plném nabití mělo 400 Ah/48 - 57V 2000W "táhnout bez problémů max. 10 hodin, počítám-li v praxi 8 hodin aby nedošlo k hlubokému vybití, měl jsem před podobný regulátor a to EPsolar XTRA4415N solární MPPT regulátor 12/ 24/ 48 V, XDS2 40A, kde šlo bez problémů nastavit celkovou kapacitu baterií (např. 200, 400 atd.), u tohoto jde nastavit jen typ baterie bez možnosti ručního nastavení kapacity baterií (nebo si regulátor kapacitu nastavuje automaticky?), tak se ptám, jetli někdo nemá zkušenost jestli se dá i u tohoto regulátoru nastavit celková kapacita baterií v návodu to není napsáno, u přešlého byl postup nastavení v návodu používání.
Díky za případnou radu.
Lenze to pocitate zle : ak su aku v serii, aby mali cca 48V, tak kapacita je stale 100 Ah, nie 400.
Cize nahrubo : 100 Ah x 48 V = 4800 Wh (kedze V x A = W)
Umyvacka na jeden cyklus 1200 Wh, to toho nejake straty na menici, nemoznost vybijat aku do nuly a hned je aspon stvrtina kapacity aku prec ...
Regulátor neví kolik energie z baterie odeberete. Proto to, co ukazuje, je nějaká hodnota odvozená z toho, co zná. A zná napětí a typ baterie, tak z toho tipne jaký je stav nabití. A olovo u solárního systému? To je dost nevhodné, když tu už máme Lifepo4 články za rozumnou cenu. Pokud totiž olovo zůstane déle nenabité, poklesne mu kapacita. Pokud je baterie v pořádku, máte v ní 48x100= asi 5 kWh a olovo byste neměl vybíjet více než o třetinu, tedy necelé 2 kWh.
Díky za odpověď, ale při seriovém zapojení baterií 4x 100Ah se dle mého názoru těch 300 Ah nemůže nikam ztratit a předpokládám, že princip by měl být stejný jako třeba u sériového zapojení dvou (2) FV panelů např. fiktivních 12V/60Wp, tak mi ty dva panely logicky budou dávat 24 V a výkon 60 60=120Wp, těch 60 se mi nikam neztratí, u paralelního je to podobné, také se 60 60 Wp = 120 Wp, ale jen s tím rozdílem, že napětí zůstane bude těch 12 V, mám pravdu?
Kdepak. Každá ta vaše baterie 100 Ah obsahuje 6 článků v sérii, které mají každý 100 Ah. Ta kapacita znamená, že po dobu 1 hodiny z nich "můžete" brát 100 A. U jedné baterie při napětí 12 V, když ty baterie budete mít sériově, tak při napětí 48 V.
A energie v jedné baterii? no to je napětí * proud * čas, tedy 12 V * 100 A * 1 h = 1200 Wh
A energie v sériově 4 bateriích? No to by mělo být 4x tolik: 48 V * 100 A * 1 h = 4800 Wh.
Chlape, jak tak tady čtu, tak jsi asi byl na základce při fyzice zrovna marod, když jste tam takové podobné věci zrovna probírali. Riva: souhlas.
Tak este raz po lopate : zapojenim aku do serie stupa len napatie, kapacita je vzdy rovnaka, ci bude 1 aku alebo 100 kusov.
Presne z toho dovodu ma aku naradie alebo NTB konfiguraciu napriklad 2P 5S, co znamena vzdy 2ks do serie a potom toto vsetko 5 x do serie. Takto stupne aj kapacita (dvojnasobne).
Dost ma desi predstava, ked si laici kupuju , instaluju a pouzivaju taketo aku kombinacie. Ked raz spravia omylom skrat, tak to bude iny ohnostroj. Tych 48V je tiez na hrane, staci este dalsie 2ks aku do serie a napatie bude za mokra dost nebezpecne.
Souhlas, myčku a podobné spotřebiče s tak velkým příkonem takto nelze provozovat s těmito bateriemi a danou kapacitou, po přečtení všech odpovědí jsem vše "překopal" a na baterky jede nyní jen lednička, mrazák, kotel a pod. menší spotřebiče do max. příkonu 350 W, když by jelo všechno najednou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.