Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

EPsolar TRACER5415AN solární MPPT regulátor 12/ 24/ 36/ 48 V, TracerAN 50A,

Od: vaclav2 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, má někdo zkušenost s nastavením regulátoru EPsolar TRACER5415AN solární MPPT regulátor 12/ 24/ 36/ 48 V, TracerAN 50A, 150V, regulátor mám připojen na 4x 100 Ah baterie zapojené do série a docela se mi nezdá, že tento regulátor sice nabije tyto 4 baterie z FV teoreticky na cca max. 400 Ah a ukakazatel nabití na regulátoru ukazuje plné nabití a trakční baterie se také samy odpojí jak mají, ale jakmile zapnu třeba myčku (příkon cca 2000W max.3x 5- 10 min. za jedno myčkování a celková spotřeba během jednoho cyklu je max. 1,2 kw ), tak se mi ukazatel nabití spadne z 5 čárek na 2, přito jak jsem to tak počítal tak by při teoreticky plném nabití mělo 400 Ah/48 - 57V 2000W "táhnout bez problémů max. 10 hodin, počítám-li v praxi 8 hodin aby nedošlo k hlubokému vybití, měl jsem před podobný regulátor a to EPsolar XTRA4415N solární MPPT regulátor 12/ 24/ 48 V, XDS2 40A, kde šlo bez problémů nastavit celkovou kapacitu baterií (např. 200, 400 atd.), u tohoto jde nastavit jen typ baterie bez možnosti ručního nastavení kapacity baterií (nebo si regulátor kapacitu nastavuje automaticky?), tak se ptám, jetli někdo nemá zkušenost jestli se dá i u tohoto regulátoru nastavit celková kapacita baterií v návodu to není napsáno, u přešlého byl postup nastavení v návodu používání.

Díky za případnou radu.

EPsolar TRACER5415AN solární MPPT regulátor 12/ 24/ 36/ 48 V, TracerAN 50A,
EPsolar TRACER5415AN solární MPPT regulátor 12/ 24/ 36/ 48 V, TracerAN 50A, #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lenze to pocitate zle : ak su aku v serii, aby mali cca 48V, tak kapacita je stale 100 Ah, nie 400.

Cize nahrubo : 100 Ah x 48 V = 4800 Wh (kedze V x A = W)

Umyvacka na jeden cyklus 1200 Wh, to toho nejake straty na menici, nemoznost vybijat aku do nuly a hned je aspon stvrtina kapacity aku prec ...

riva
hodnocení

0x

Regulátor neví kolik energie z baterie odeberete. Proto to, co ukazuje, je nějaká hodnota odvozená z toho, co zná. A zná napětí a typ baterie, tak z toho tipne jaký je stav nabití. A olovo u solárního systému? To je dost nevhodné, když tu už máme Lifepo4 články za rozumnou cenu. Pokud totiž olovo zůstane déle nenabité, poklesne mu kapacita. Pokud je baterie v pořádku, máte v ní 48x100= asi 5 kWh a olovo byste neměl vybíjet více než o třetinu, tedy necelé 2 kWh.

vaclav2
hodnocení

Mám gelové 4x GOOWEI ENERGY DEEP CYCLE (GEL) baterie GOOWEI ENERGY OTD100, 100Ah, 12V a takto jako vy už uvažuji i já ale hlava mi to prostě nechce brát že to je tak.

vaclav2
hodnocení

Díky za odpověď, ale při seriovém zapojení baterií 4x 100Ah se dle mého názoru těch 300 Ah nemůže nikam ztratit a předpokládám, že princip by měl být stejný jako třeba u sériového zapojení dvou (2) FV panelů např. fiktivních 12V/60Wp, tak mi ty dva panely logicky budou dávat 24 V a výkon 60 60=120Wp, těch 60 se mi nikam neztratí, u paralelního je to podobné, také se 60 60 Wp = 120 Wp, ale jen s tím rozdílem, že napětí zůstane bude těch 12 V, mám pravdu?

riva

Kdepak. Každá ta vaše baterie 100 Ah obsahuje 6 článků v sérii, které mají každý 100 Ah. Ta kapacita znamená, že po dobu 1 hodiny z nich "můžete" brát 100 A. U jedné baterie při napětí 12 V, když ty baterie budete mít sériově, tak při napětí 48 V.

A energie v jedné baterii? no to je napětí * proud * čas, tedy 12 V * 100 A * 1 h = 1200 Wh

A energie v sériově 4 bateriích? No to by mělo být 4x tolik: 48 V * 100 A * 1 h = 4800 Wh.

Chlape, jak tak tady čtu, tak jsi asi byl na základce při fyzice zrovna marod, když jste tam takové podobné věci zrovna probírali. Riva: souhlas.

vaclav2
hodnocení

Jo, máte pravdu, když se na základce probírali baterie, tak nás to tak nebavilo, že jsme šli raději před školu na dlouhý kouř, teď to zpětně vyhodnocuji jako za velkou chybu.

vaclav2
hodnocení

Tak takové odpovědi, názory, zkušenosti a rady co se vyznají v této problematice jsem potřeboval, díky moc, moc jste mi všichni pomohli. Díky

hodnocení

0x

Tak este raz po lopate : zapojenim aku do serie stupa len napatie, kapacita je vzdy rovnaka, ci bude 1 aku alebo 100 kusov.

Presne z toho dovodu ma aku naradie alebo NTB konfiguraciu napriklad 2P 5S, co znamena vzdy 2ks do serie a potom toto vsetko 5 x do serie. Takto stupne aj kapacita (dvojnasobne).

Dost ma desi predstava, ked si laici kupuju , instaluju a pouzivaju taketo aku kombinacie. Ked raz spravia omylom skrat, tak to bude iny ohnostroj. Tych 48V je tiez na hrane, staci este dalsie 2ks aku do serie a napatie bude za mokra dost nebezpecne.

hut
hodnocení

0x
A co tam máš za baterky? Jestli olovo, tak bych
“Mezní vybíjecí napětí”
zvednul, olověné baterie nemůžeš vybíjet než 20% cyklovat :)
Nebo jestli máš DUAL, polotrakce, tak max 40%
Podle mě není dobrý nápad ohřívat vodu v myčce z baterek, Takovou zátěž bych nechal na plný Osvit

vaclav2
hodnocení

Souhlas, myčku a podobné spotřebiče s tak velkým příkonem takto nelze provozovat s těmito bateriemi a danou kapacitou, po přečtení všech odpovědí jsem vše "překopal" a na baterky jede nyní jen lednička, mrazák, kotel a pod. menší spotřebiče do max. příkonu 350 W, když by jelo všechno najednou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]