Nejste přihlášen/a.
Za tu dobu co se dělají mobily s androidem jsem jich prostřídal hodně, ale většinou to byly levnější, základnější modely. Maximálně do 4 tisíc korun.
Tento rok jsem potřeboval opět nový mobil, protože starý Xiaomi už nepodporoval aplikaci mojí banky. Koupil jsem iPhone 13 mini. Ano, byl drahý, ale prostě jsem ho chtěl vyzkoušet. Moje zkušenosti - mobil je příjemně malý, mechanicky je precizně zpracovaný. Systém iOS (nyní verze 16) je svižný, nezasekává se. Každý mobil který jsem doteď měl, se dal dostat do stavu, kdy se prostě SW prostředí malinko škobrtalo, s iOS se mi to zatím nepovedlo, nikdy nic nespadlo. Na ovládání je jednoduchý, všechny aplikace které potřebuju na něj jsou.
ALE!
Chci podotknout, že není pravda že je iPhone s iOS lepší než mobil s androidem, protože jsem si jistý, že když koupíte android mobil za 20 tisíc, bude funkčně a zpracováním srovnatelný, možná i lepší, než iPhone.
@doktorblutwurst ... nezbývá mi, než s Vámi naprosto souhlasit. Já vlastním od roku 2014 iPhone 4S, která má dnes iOS9 a za celu tu dobu nebyl v továrním nastavení, nebyl proveden restart systému (kromě upgradování op. systému na vyšší). Za těch 8 let, co jej vlastním jsem 3x měnil baterii a jednou sklěněná záda (180,-Kč), které jsem si rozbil vlastní vinou. Něco, jako je zamrzávání či netabilita systému, nebo výměna mikrofonu, reproduktorů, home tlačítka, nebo jiného harware neznám.
@hut ... představte si, že jej po celou dobu, tedy i dnes, opravdu reálně používám a nedám na něj dopustit. Je to přístroj, který se nazývá telefon a k tomu účelu jej používám. Tedy telefonování a SMS a sem tam iNet. Proto mi ani nevadí, že je iOS9 již dnes zastaralý a možná i pomalý. Používám jej také zejména proto, že svou velikostí perfektně sedí v každé kapse. Možná zde budu terčem posměchu, ale nejsem typ 24/7 online. Mě tento model velmi vyhovuje a opravdu nemám důvod jej měnit. To budu řešit, až někdy opravdu odejde a pak to stejně bude zase nejspíš "jablko" buď 13 nebo 14 ve verzi mini.
9,5/10 lídí má Apple jen kvůli značce...takový pindy, že to má to a todle...jsou sice pěkný...ale stejné množství lidi to ani neumí používat
nemám...ale mám dobré pozorovací schopnosti...x lidí kolem mě ho má...a z těch x lidí využívá potenciál toho telefonu pouze 1 ...slovy jeden...u zbytku by bylo úplně jedno jakým telefonem volají...a strašně se mi vždycky líbí ty rádoby prezentace applu jak s velkou pompézností představují jako novinku něco...co má android jako standard už x let
Apple je hlavně uzavřený svět z kterého se velmi špatně uniká. Tento svět je funkční a dobrý, ale také dost drahý.
Pokud tedy musíš mít to nej, tak si uvědom, že aby jsi měl stále to nejlepší, tak musíš stále investovat přemrštěné částky a nemá to konce. Časem ti třeba dojde že jsi nasypal velké sumy peněz do nepodstatných věcí a ty finance ti budou chybět jinde. Případně jsi je mohl využít lépe.
Je tedy iPhone nejlepší? Možná ano. Potřebuji ale to nejlepší za tyhle peníze? Nepotřebuji. Raději si koupím mobil který nemusím mít každou noc na nabíječce při běžném používání a za zbylé peníze si udělám dovolenou navíc. Třeba nějaký road trip po Rumunsku, Bulharsku a Makedonii. Třeba v takovém Sbsku by jsi zjistil že veškeré super funkce a cloudové služby ti jsou na dvě věci, když nemáš místní mobilní internet, nebo opravdu velké peníze na účtu.
Zrovna v Srbsku je místní mobilní internet za pusu. A dokonce funguje roaming mezi non-EU balkánskými zeměmi. To ovšem majitel ohryzku nezkusí protože nemá místo na druhou SIM.
Všechny chytré telefony a Apple také se bez internetu stávají téměř hloupými. Mimo EU (třeba to zmiňované Srbsko) jsou mobilní data pro nás velmi drahá a tak musíte jít a koupit si místní SIM kartu, nebo vypnout data. Jak zde bylo zmíňeno, tak do Applu druhou SIM kartu nedáš.
Co se týče služeb, tak apple používá k ukládání dat své vlastní cloudy. Budeš tak mít fotky a jiné věci někde u applu a pokud se k nim budeš chtít dostat jinak než mobilem, tak si musíš koupit třeba iPad, nabo iMac a podobně.
V rámci EU máte roaming 1 a ceny stejné jako u vašeho běžného tarifu. Jakmile ale vyjedete mimo EU tak se vás už týká roaming 2, nedej bože roaming 3. Roaming 2 se ještě dá jakš takš použít na telefonování, které je dražší ale nepřivede vás k bankrotu. Data jsou už ale dost drahá a neplatí na ně datové balíčky co máte nasmlouvané v paušálu. Tam vás dokáži pořádně zadlužit už jen aktualizace. Roaming 3 je katastrofa. Doporučuji si vyhledat ceny u vašeho operátora. Tohle se týká jak iPhonu, tak i Androidu. Android má výhodu jen v tom, že ty telefony mají často slot na druhou SIM kartu a není tak problém koupit si v dané zemi místní SIM kartu a opět být online za rozumnou cenu.
hut: a joo.. koukám že už apple v tomhle dospěl a už mají slot na druhou SIM kartu. Jen si ale asi budete muset v česku udělat profil na e-sim a slot pro klasickou SIM kartu si nechat volný na to cestování. Stále se lépe shání v mnoha zemích ta obyč SIM karta.
Do applu jde dat i eSIM, takze problem s tim uz davno neni . Ted jsem mel eSIM na data v USA a bez problemu
zdravím, vidím že tu někteří, snad "neúmyslně” či co, nebo možná z prosté neznalosti, zkreslují některé informace o iPhonech.
Co se týče simkaret, od konce roku 2018 podporují všechny iPhony od modelu XS dvě Nano SIM + eSIM.
Co se týče iCloud.com, tedy účtu od Apple. Pokud nemáte tel, není potřeba mít iPad nebo Mac, ale lze se k němu připojit z jakéhokoliv počítače na světě, s různými operačními systémy.. Jen znát svůj email a heslo..
K těm bezpečnostním aktualizacím. Není pravda že by Apple vydával bezpečnostní aktualizace jen 5 let. Je to zpravidla déle. Např. teď posledního srpna 2022, byly vydány bezp. aktualizace pro modely 5S, 6, 6 Plus, také pro některé starší iPady, nebudu vypisovat. A když vezmu že např. iPhone 5S vyšel koncem roku 2013 a iPhone 6 o rok později, je to docela pěkná řádka let.
Jen upozorním, že jde o bezpečnostní aktualizace, ne aktualizace na novější systém iOS. Tato podpora nového systému samozřejmě skončila již dříve. Oni by ani ten nový systém stejně neutáhli, proto ukončení, doba jde dopředu. A aby Apple zaručil bezproblémové fungování i starších zařízení, musí se toto po čase měnit a dát stopka k novějším systémům.
A jinak, všeobecně.., ať si každý používá co chce.. Každý si přeci může koupit co chce.. ne?
Ale občas mě zaráží ta averze ze strany Androiďáků, a to i těch kteří nikdy iPhone neměli, a jen slyšeli.., a haní...
Nechte toho. Systém iOS je jedinečný.
ps: kdyby iOS fungoval na jiných značkách telefonu, klíďo bych si koupit cokoliv..
tommy,
neříkám že je lepší. Je na každém co kdo chce a potřebuje. Každý má nějaké své pro..
A také třeba není špatné se vzdělávat a tím vyzkoušet něco jiného berte to s humorem ju?
Ještě jsem chtěl dodat, že ona ta cena za iPhone, jak říkají někteří, může být vysoká. A souhlasím. Ale je třeba si uvědomit např. kolik stojí nejnovější Samsungy, nebo i jiné tel, to ani nevím, vím jen že přesahuje vysoce třicet tisíc. A je tam jen pořád ten Android.
Oproti tomu, pokud by jste chtěl iOS, můžete třeba zvolit nově koupené starší a levnější modely a mít stále ten nejnovější systém. Anebo úplně si to jen zkusit a koupit starší iPhone 8 nebo SE 2. generace, a výš, (aby jste měl nejnovější iOS), za pár tisíc, a pak se rozhodnout po vyzkoušení jak dál. Nebojte, prodáte ho vždycky, třeba jen s malou ztrátou.. Ale za ten test to stojí, pokud se tak nerozhodně rozhodujete..
Co se týče přenesení dat, položíte je vedle sebe a jen klikejte jak vás budou navádět.. Více v manuálu, nelze to rozepisovat:
Předevěím se zabývej problémem aplikací. Co používáš na Androidu a jestli to má stejně funkční náhradu (nikoliv náhražku) i na ohryzku. Oni ti jablíčkáři sice řeknou, že mají vše a pokud to není zdarma tak je to za pár korun, ale není to pravda.
arne1,
s dovolením, co nejde na ohryzku, jak tomu asi říkáš.. Jaké aplikace? Myslím jaké aplikace které potřebuje většina uživatelů?
Jsem zvědavý s čím přijdeš. Rád se dozvím.
Nemluvím o většině uživatelů, spíše o většině uživatelů z mé zájmové skupiny. Samozřejmě neznám celou šíři možných aplikací, proto upozorňuju na tento problém že pro eventuelní přechod si musí zjistit zda bude mít náhradu.
Na ohryzek nejsou kvalitní navigační a geocachingové aplikace. Něco co by se dalo porovnat s univerzálním navigačním programem Locus, nebo specializované aplikace aDrake nebo cGeo. Nic co by se jim rovnalo na Ohryzku není. To co tam je, tak kvalitou a funkčností nedosahuje. Navíc vývoj aplikace L4C je pokud vím ukončený a Cachly také nic moc.
no vidíte, zase jsem se něco dozvěděl. Geocachingu třeba neholduji, ale stáhnul jsem na dovolené na popud dětí a známých co mají android a měl jsem tu samou apku co oni. Takže nevím. Ale byla to zábava..
K navigačním aplikacím všeobecně, je to asi stejné ne? Já mám předinstalované Mapy, apka z rodiny iOS. Nevím co bych více potřeboval..
A ano, občas otevřu i nainstalované aplikace Google Maps, Mapy.cz, ikdyž málo.
Je to o tom co kdo potřebuje..
A Apple Store není tak prázdný jako tomu bývalo před více než deseti lety...
Firemní aplikace pro Geocaching od Groundspeaku je sice na obou platformách podobná, ale o tu vůbec nejde - ta je vhodná pro malé nároky začátečníků. Ti co používají na Androidu cGeo by vám vysvětlili, že vy jsta ma mapě viděli například 5 keší, ale ve skutečnosti jich tam bylo padesát (pokud jste neměli zaplacené členství). Já bych zase řekl že v Locusu nebo aDrake mohu mít lokální databázi s několika stytisíci keší (a to včetně mých poznámek a vypočtených souřadnic) když jedu někam do zahraničí a vůbec nejsem závislý na mobilních datech. Ani mapy nepotřebuju online, ty Google jsou stejně k ničemu. Offline OSM mapy se vyrovnají mapám Seznamu (pro zahraničí je Seznam stejně přebírá) a to i včetně turistického značení a cyklotras. A o dalších schopnostech Locusu si ani netroufnu psát, sám je všechny neznám. Já třebas Seznam mapy vůbec nepoužívám, nevidím v tom žádný přínos jen by to byla další app navíc.
Já jsem na iphonu už několik let a nikdy bych neměnila. Je uživatelsky velice jednoduchý a to mi hodně vyhovuje. Mám ho snad od té doby co je iphone na českém trhu, ale stále preferuji ty menší velikosti. Ty veliké mi nevyhovují do ruky. Teď mám iphone na pronájem, takže mě to stojí pár Kč.
Záleží také na aplikacích. V některých oblastech na ohryzek neseženeš ani placeně to co je na Androidu zdarma.
Hudba se dá do iPhone normálně nakopírovat z počítače přes USB kabel nebo WiFi, lze použít normální PC s Windows a program iTunes. Kopírovat můžete klasické MP3 co si stáhnete z internetu.
Placené aplikace jsou jak pro iOS tak i pro Android. Řekl bych že to co je zdarma na Google Play naleznete zdarma i na App Storu, hry i aplikace.
Všeobecně: Záleží jaký používáš telefon s Androidem-jsou telefony levné, ale cena potom "odpovídá kvalitě" a jsou dražší telefony s Androidem cca okolo 10ooo,-Kč které jsou svižnější, lepší foto/video atd. Nejde tedy porovnávat každý telefon s dražším "vybavenějším" iPhonem. "Porovnávací" starší videa (2021, ale je jich na YT víc)
@vernon ... já znám desítky velmi spokojených uživatelů iOS a na druhou stranu, hodně nespokojených s Androidem, kteří přešli na iOS a stali se spokojenými . Je to věc názoru. Myslím, že nelze jen tak jednoduše říci, který z op.systémů je lepší či horší. Každý má své plusy a samozřejmě i zápory. Je to věc individuálních potřeb uživatele. Určitě najdeme množství těch, kteří iOS zatracují a naopak množství těch, kteří na něj nedají dopustit. O Androidu platí totéž. Úmyslně jsem vynechal kategorii "závistivců", kteří si koupí jeden ze systémů, pak závidí, že na tom druhém je něco, co oni v jejich systému nemají a okamžitě začnou ten druhý systém nenávidět, zatracovat, pomlouvat, atd. i když by jej třeba ve skrytu duše velmi rádi měli. Hrdost jim ovšem nedovolí snížit se k něčemu tak mrzkému, jako je přechod na jiný op. systém a své ego si léčí právě tím pomlouváním. Těchto posledně jmenovaných je na různých diskusních fórech kolem telefonů nepřeberné množství a bohužel ovlivňují svými, mnohdy nepravdivými tvrzeními, potencionální zájemce o ten či onen op.systém. Tak to bohužel je. Ideální je možnost vyzkoušet si to sám a rozhodnout se na základě vlastní zkušenosti.
zdravím, millcom, napsal jste to velmi hezky a výstižně..! Klobouk dolu..
Ona ta "závist” se projevuje opravdu různě..
Akorát mám pocit, že jde jen od uživatelů Androidu směrem k Jablíčkářům? a naopak velmi málo. Ale proč? Každý ať si používá co chce ne?
Já jsem uživatel od iOS4, a nyní nově iOS16. A musím říct že bych neměnil. Ale je to věc každého z nás. Nikomu nic nenutím a nehaním ostatní.
tommy.. co poradit, zkrátka si to zkus. První krok jsi udělal, lehce jsi nakousl myšlenku
millcom: Já už četl stesky dost lidí co se zblbli (nebo jim ohryzek někdou koupil) a plakali že to nemohou používat protože parádní aplikace z Androida nemají ekvivalent.
Ano, já Vašemu tvrzení věřím a ty lidi chápu. Stále je to ale z mého pohledu, jak jsem již psal, otázka individuálnosti osoby, jejího vkusu, potřeb a zkušeností. O ničem jiném to není. Každý má právo vybrat si to, co jej zaujme, co chce a co potřebuje a nikdo druhý nemá právo jej za to kritizovat. Své názory, nebo zkušenosti s tím co si pořídil, pak může (ale nemusí) prezentovat ostatním. Jde jen to, pokud už své názory na konkrétní produkt prezentuje, tak nejlépe bez emocí, urážek a pokud možno objektivně. Takto se dostanou k těm informacím i ostatní a už je na nich jak se rozhodnou. Každému vyhovuje něco jiného a každý má jiné potřeby a představy. Je pravda, že vybrat si v dnešní konkurenci produktů není jednoduché a volba bývá těžká, zejména pro člověka, ketrý není zrovna technicky zaměřený na tu konkrétní věc a názory sbírá z diskuzí po internetu. A to je právě kámen úrazu, neboť nikdy nikdo neví, kdo ten názor psal, pod jakým emočním vlivem, v jaké náladě a s jakým úmyslem. Takže můžete číst názor "odborníka", kterému je třeba 8 let, nebo také 80 let a koupil si něco, co mu nevyhovuje a tak "ať si naběhnou i ti ostatní". A to co bych opravdu chtěl tak to pomluvím " hlavně ať to nikdo nekupuje a nemá, když jsem si to nekoupil já". Není to tak trochu fixováno v našich povahách?
Zkusil jsem iPhone kvůli kvalitnímu foťáku, opravdu se nemůže rovnat žádnému androidu, protože je prostě nejlepší (foťák). Předtím jsem měl Xiaomi a různé jiné androidy. Rychlost telefonu pro uživatele je také znát, když se totiž vrátím někdy do předešlého telefonu s androidem, tak mám nervy jak je to "pomalé", i když vlastně bez sekání šlape. Apple mám 2 roky a pořád si nemůžu zvyknout na "dotyk" na klávesy, pořád klikám vedle.
1. Na androidu jsem využíval nahrávání hovorů, což u Applu nepovolují, anebo to jde složitou cestou, to byla moje velká priorita, takže na nic.
2. Jediná výhoda iPhonu je foťák a ta rychlost systému + větší security. Baterie nevydrží tak dlouho, jako 5-6000mAh na adroidu, což mě taky štve, i když iPhone to má technologicky vyřešeno i s nízkou kapacitou baterie, je to znát. Byl jsem zvyklý nabíjet android za 2-3 dny, teď iPhone každý den a někdy nevydrží ani do večera, i když byla kondice baterie 100%.. Do iPhonu nedáš paměťovou kartu. A jelikož videa ve 4K a fotky mají velkou velikost, tak třeba 64gb interní paměť zaplníš hned, a iCloud si musíš měsíčně platit.
Je to o zvyku, na android už asi nepřejdu, i když měl pro mě víc výhod.
Ještě doplním, že u mého auta android nešlapal anebo vypadával (zrcadlení navigace atd), zatímco u iPhonu není problém nikdy. (apple car)
Jako posledni argument. Apple vydava aktualizace na jiz velmi stare telefony. Ted treba iphone7. Android se vetsinou prestava aktualizovat po 3 letech u premiovejsich telefonu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.