Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký hlavní jistič?

Od: nelajana® odpovědí: 20 změna:

Ahoj. Máme "budník" s hlavním vypínačem celkem daleko od baráku a při výpadku musíme chodit třeba v dešti až k němu... Proto máme další hl. jistič C20 i v baráku ale při výpadku vypadnou jističe oba dva,

Jaký tedy použit jistič do baráku, aby vypadl jen ten?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hut
hodnocení

6x

Řež příčinu a následek. Z jakého důvodu vám vypadává hlavní jistič?

Pokud byl delší dobu přetěžován přímotopy, nebo tepelným čerpadlem a tak dále, zkuste ho vyměnit za nový kvalitní jistič

Přidej fotografie hlavního jističe.

riva
hodnocení

5x

Řeší se to

1. vhodným rozhozením spotřebičů mezi fáze

2. přednostním relé

3. hlídačem proudového maxima bmr.cz/.... Ten mám roky a fungule velmi dobře.

hut

Pokud spadnou jističe 20 a 25 A za sebou, tak to asi bude magnetickou spouští neboli zkratem a ne tepelnou spouští, že? Anebo je ten hlavní jistič už chycený, opotřebovaný, vypálený. Teď jsem kupoval 1x25 B hlavní jistič, dá se koupit pod 100 Kč. V baráku mají nejspíš 3 x 25 B.

A k čemu máte to přednostní relé, můžete to nějak podrobně rozepsat? Já že v Číně chytrej přednostní relé jednofázové koupím za 2-3 stovky. To co odkazujete vy stojí asi tak 15 násobek? Tak mě zajímá, že mu ty funkce přesně využíváte děkuji

riva

Hlídač proudového maxima (HPM) není přednostní relé. A používám ho na zabránění přetěžování měničů u solární elektrárny. A abych nemusel tahat všude kabely od stykačů, tak mám u HPM vysílače 433 MHz, které v případě potřeby HPM zapíná. Spárované přijímače (spotřebiče) se tím vypnou. Tedy boiler, podlahové topení, pračka, klimatizace, ...

A ty spotřebiče, kterým časté zapínání nedělá dobře (např. klimatizace) mají u sebe časové relé, které zabrání rychlému zapnutí. I když dnešní klimy už tuto ochranu mají v sobě.

hodnocení

1x

Vas problem sa vola napadnutie instalacie skodcom, amaterom sporivym, ktory absolutne netusi, co robi.

Trochu teorie : ak mate pred elektromerom 25A char B, tak si mozete do domu davat aj 1000A char X a vypadne vam stale to B v "budniku". Osadenie isticov char C do okruhov ma svoje pravidla, C ma vyznam napr pre vela LED lamp, kde je velky prudovy raz pri zapnuti. Musi sa ale spocitat, ci vyhovuje impedencia slucky a nie narvat tam C, lebo ho kamos lacno zohnal.

Typicky pripad, kde nic nepomoze, je vyhorena klasicka ziarovka, ta vyrobi oblukom skrat a vyhodi hlavny istic domu, niet cesty ako dosiahnut taku selektivitu, aky vypadol len istic svetelneho okruhu a cim bude svetelny okruh "horsie" isteny (rozumej char C, D), tym skor sa to stane.

Vam radim nechat si zrevidovat celu instalaciu a kde je je stav nevyhovel, tam to uviest do spravneho a bezpecneho stavu.

hodnocení

Tak prostě vyměním tedy ty céčkové jističe 16 - 10 za béčkové a je to ne?

Nie. Je to ovela komplexnejsie, treba riesit pricinu padania, nie skusat, co mozno vyjde. Volajte revizneho technika, mozete tam mat toho zle ovela viac, nez si viete predstavit.

hodnocení

0x

Rešte příčinu, vypadávání jističe. Popište jaké máte jističe hlavní a ten další...

Proč padají?

hodnocení

Jistič v baráku máme 3fázový C20 - obrázek

jinak ostatní C16 na zásuvky a C10 na světla.

Příčinu vyhození vždy znám, jednou to byl mrazák, jindy pračka, někdy nářadí v dílně - nevypadává to furt ale někdy se to stane...

Jde mi o to, aby při vyhození se vyhodil jen jistič v baráku a ne i ten co máme daleko v budníku

Jaký hlavní jistič?
hut

Proboha, my se ptáme na hlavní jistič!

V tomto případě, kdy narvete céčkový jistič za hlavní jistič béčkový, tak to může vypadnout i na tepelnou spoušť při startu toho nářadí a nebo mražáku.

proč máte všude cečko jističe?

1) tento jistič 3 x 20 C vyhoďte, místo něj si tam dejte vypínač a nebo já dal jistič 3x40, protože byl ve výprodeji za 40 Kč

2) hlavní jistič jste měla vyfotit, mohu vás ubezpečit, že 25B jsme se krátkodobě i přes 40 A, měřil jsem to klešťovým ampérmetrem. Buď ho máte opotřebovaný, ten hlavní jistič, anebo rozbíháte ty motory na Už tak dost zatížené fázi a skokově to vyskočí na 50A - Lépe rozfázovat domácnost.

Stejně k tomu hlavnímu buďníku musíte chodit, tak si to vyřešte jak popisují v bodu dva.Stejně k tomu hlavnímu buďníku musíte chodit, tak si to vyřešte jak popisují v bodu 2

hodnocení

Céčkové jističe mám od známého za flašku tak proč je nevyužít, byly nové.

Na obrázku je hl. jistič co je v budníku zapojený elektrikářem - ten druhý je souseda.

Prostě potřebuji do baráku dát další hl.jistič aby vypadával jen ten a ne i ten co je v budníku.

Jaký spínač myslíte dát místo něj?

Jaký hlavní jistič? #2
hut

1) modelem bych po 15 letech vyměnil, pokud vám často padal, tak už bude opotřebovaný

2) do domu si dejte B13 a pak by vám ten hlavní B25 neměl vypadnout na přetížení nikdy, snad jen při poruše (což může být i prasklá tepelná koule).

pokud máte na stejné fázi třeba bojler, na které máte připojenou dílnu, tak vám pomůže přednostní relé, při spuštění dílny se ten bojler na chvíli deaktivuje.

hodnocení

Myslíte tento? Nebo je i levnější?

ielektra.cz/...

hodnocení

a ty céčkové jističe mám teda vyměnit za B16?

"Céčkové jističe mám od známého za flašku tak proč je nevyužít..."

Třeba proto, aby Vám nevypadával ten béčkový pře nima. ;)

hodnocení

Takže buď všechny béčkové, nebo céčkové?

Jaký je rozdíl mezi B a C?

Ak neviete rozdiel medzi B a C, tak sa urcite v elektrike nehrabte, ani po vysvetleni tu.

Pokud to nevíte, musíte se zeptat...

istič B vydrží krátkodobě pětinásobek jmenovitého proudu, C desetinásobek, D dvacetinásobek

legrand.cz/...

hodnocení

0x

Základní otázkou je, čím, tedy proč, dochází k "výpadku" tedy k vypnutí jističe. Pokud je způsobeno "zkratem" (poruchou v instalaci, případně na spotřebiči - zkrat mezi fází a "nulou"-ochranným vodičem, nebo mezi fázemi), tak v rozsahu jističů po jednotlivých stupních (10/16/20/25A) ať už s charakteristikou B, nebo i C, se většinou t.zv. "selektivita", tedy postupné vypínání dle výše hodnoty, nezajistí. Vždy zareaguje zkratová ochrana nejcitlivějšího jističe a není technicky možné toto řešit. Někdy vypne i více jističů za sebou. Pokud jde o "výpadek" z hlediska přetížení některé fáze, a o jistič hlavní před elektroměrem a další jistič na RD, tak je to rovněž těžko řešitelné. RZ požadují vždy jistič před elektroměrem s charakteristikou B, který je na přetížení podstatně citlivější než jistič s charakteristikou C. Pro Váš případ by bylo jedinným řešením, aby byly tyto jističe osazeny obráceně, tedy C u elektroměru a B na RD. Což ovšem, jak jsem psal, možné není z hlediska požadavků RZ. Určitým řešením, pro tento případ, by bylo akorát to, že by jste na RD osadil jistič 20A, s charakteristikou B. Ovšem tím by jste si rovněž částečně omezil možnost provozu celkového současného instalovaného výkonu, které by mohlo být kontraproduktivní (k výpadku jističe na RD by docházelo dříve, než by bylo nutné, vzhledem k hlavnímu jističi u elektroměru). Takže toto je calá podstata jištění a ve vašem případě je situace řešitelná - neřešitelná, pouze výše uvedenými příklady. ;)

hodnocení

0x

Zaklad je tato podozriva veta : Příčinu vyhození vždy znám, jednou to byl mrazák, jindy pračka, někdy nářadí v dílně

Pri spravne rozfazovanej zatazi a hlavnom istici 25A char B nie je dovod, aby mrazak alebo pracka vyhadzovali hlavny istic. Nebezi tam niekde trvalo nieco s vacsim odberom ako tepelne cerpadlo alebo elektrokotol? Je hlavny istic v "budniku" 25A? Mozno je tam kvoli nejakemu "setreniu" len 16A. Moznosti je viac. Vsetko treba nafotit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]