Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztvrdlá sůl v myčce

Od: gagugo odpovědí: 29 změna:

dobrý den

mám vestavnou myčku, používám tablety. Ale kdysi (už je to cca 3roky po nákupu) jsem do nádoby nasypal sůl (chtěl jsem kdysi mýt bez tablet). Teď jsem si vzpomněl, kouknu do nádoby v myčce a sůl tam pořád je, ale je totálně ztvrdlá (fakt po těch letech). Čím to rozpustit? mohu normálně do té nádobky nalít vroucí vodu? Nebo ja na to

děkuji za radu

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já bych jako první krok našel návod k myčce a tam bych podle uvedeného postupu nastavil dávkování soli na co nejvyšší hodnotu.

Tím že začne proudit voda přes nádobku se solí, tak se sůl rozpustí.

Podle tvého popisu máš asi dávkování soli nastavené tak blbě, že to žádnou sůl nedávkuje.

Já už si nepamatuju první zprovoznění myčky, ale podle tvrdosti vody se tam zadávaly nějaké hodnoty, podle kterých si myčka dávkuje sůl. A toto nastavení bys měl mít nastavené podle tvrdosti vody a ne podle toho jestli používáš tablety nebo prášek.

Že by v tabletách byla sůl - to jsem teda neslyšel. Vím že je tam mycí prostředek a leštidlo.

Mám už třetí myčku, tohle slyším prvně, že by se nastavovalo dávkování soli.

Když dojde, tak se rozsvítí kontrolka a znovu doplním.

zaseja

Když uvádím lidem do provozu myčky, tak jsem se zatím nesešel s žádnou, kde by se to nenastavovalo, je to v návodech.

Tím ale nepopírám, že to není u některých možné.

@boba přesně to se ale nastavuje. Jasně, většinou vyhoví základní nastavení, ale pokud má někdo hodně tvrdou vodu, je rozhodně vhodné nastavit správné (dostatečné) dávkování (regeneraci).

Tak to jsem hodně překvapená. Ale třeba mi to vždy instalatér nastavil při zapojování. Díky za poznatek.

hodnocení

0x

Zkusila bych mechanicky do té ztvrdlé soli párkrát píchnout nožem od příborů a když se nerozsype, tak jí tam nechte, ona se časem vymeje. Ale je divné, že tři roky*zmateny*

Nebo ji zkusit vyndat vcelku, jestli to půjde.

Mně se to nikdy nestalo.

Sůl dávám pořád a tabletu. Leštidlo ne.

max2

Misto lestidla davejte ocet, je to eco a nadherne ciste sklenicky.

Sul davam bazenovou z 25 kg pytle.

Díky, zkusím. Já jednou za čas myčku projedu s octem.

gagugo
hodnocení

prosím jak je to myšleno "projedu myčku octem"? co, kde jak prosím?|

díky

Do myčky bez nádobí naliju láhev octa a pustím program. Žádný Finish calgonit a podobná čistidla.

gagugo
hodnocení

tak prostě na dno myčky a to je vše? a na jaký cyklus? klasicky co myju nebo ten nejkratší? nebo ten nejteplejší?

díky

Ano, na dno vyleju ocet a pustím program jako obvykle. Hlavně aby byla voda horká a odstranilo to všechny usazeniny.

Jinak samozřejmě čas od času čistím filtr.

@boba a ve které fázi to tam lijete? Protože u normálního programu, první co to udělá je, že to vyčerpá kompletně vodu (a tedy i ten ocet), co je na dně. Potom to napustí čistou vodu, udělá předmytí studenou, opět vypustí, napustí čistou, ohřeje, uvolní do ní tabletu, umývá teplou vodou s mycím prostředkem, následně opět vypustí a napustí čistou na oplach, do které to přidá trochu leštidla.
Není mi tedy jasné, pokud nehlídáte správnou chvíli kdy tam to tam lijete, jak se vůbec ten ocet potká s horkou vodou při mytí.
To je ostatně důvod, proč ty čističe v lahvičkách mají ve víčku nějaký vosk a má se to tam postavit i s víčkem, právě aby se vosk rozpustil až teplou vodou a čistič se dostal do myčky ve chvíli, kdy se tam dostat má.

Já dávám ocet v misce, kterou postavím do koše na nádobí. A pak zapnu program na čištění myčky. Nevidím důvod vylévat ocet na dno myčky.

mikihans®

ano, musí se to tam nalít až když myčka začne napouštět vodu.

gagugo
hodnocení

děkuji za rady

mě taky překvapuje že po tolika letech a tolika mycích cyklech tam je sul furt. Zkusím pohledat ten manuál a kuknu na to nastavení. Jinak já dávám pouze kapsle. Podle vás je vhodné dávat i kapsle i sůl zároveň a to vždy? Nebo proč bych měl dávat sul, pokud dávám tablety?

děkuji

Protože sůl slouží k regeneraci změkčovače vody a myčka si změkčovač touto solankou proplachuje, kdy sama potřebuje. Nějaká sůl v tabletě na to vůbec nemá vliv, ta se tam nedostává v době, kdy je potřeba. Proto je dole zásobník s dostatkem soli, aby ji myčka měla k dispozici stále.
gagugo
hodnocení

a co se stane když ji tam prostě nebudu dávat? uškodí to nějak myčce? Pokud po třech letech tam je sul pořád, asi mám měkkou vodu?

hodnocení

0x

Upřímně řečeno, bůhví, co v té myčce máte, co tam zůstalo, co tam kdo nasypal. Je ta voda u té "soli" slaná (po odstátí)?

doplněno 19.09.22 18:45:

Haló!

doplněno 22.09.22 12:14:

Skoro bych si tedy myslel, že je v myčce někde nastaveno, že se sůl přidává extra v tabletách a proto změkčování (a regeneraci) nepoužívá. Jinak by se musela sůl vymýt.

Asi by to chtělo tedy napsat přesný typ pračky, abychom to (včetně nastavení na tom dolním obrázku) odhalili.

gagugo
Omlouvam se, ano voda v nadobce je slana. Je divne že mi neblika ikona že chce sul?
gagugo
hodnocení

mám Beko DSN 6841 FX

děkuji za rady

Já to vzdávám. V tom návodu prostě část, jak nastavit tvrdost vody, chybí, a chybí to ve všech návodech, které jsem prozkoumal pro tento typ pračky. Jiné pračky mají bohužel jiné ovládání, takže se to nedá aplikovat. Prostě jsem to nenašel.

Domnívám se, že "problém" je v tom, že systém je nastaven na měkkou vodu (pod 6 stupňů německé stupnice) a proto systém změkčování vůbec nepoužívá, voda se nevyměňuje, sůl zůstává. V Praze bývávalo cca 12, studniční voda měla třeba přes 40.

Ani ten obrázek není napovídající, nic takového v návodu ani na guglu není. Respektive - já to nenašel, a snažil jsem se.

gagugo

gagugo
hodnocení

0x
Mohli by ste mi prosím říct na jakém čísle je to nastaveno? :)prostě nevím kde je šipka
Děkuji
Ztvrdlá sůl v myčce
13.09.22 13:31

5

gagugo
Tak to je pak ale divne nastaveno na 5 takže to by mělo brát soli nejvíce, ale po 3 letech stále tam je sůl:)
Ztvrdla sul zpod víčka povolila, teď to tam "plave" vevnitř. Musím zjistit tvrdost své vody a nastavit podle toho číslo.
Pls jakou sůl dáváte/doporučujete?
Děkuji

Já dávám Somat nebo Finish. Nikdy se mi nestalo, že by se nespotřebovala a ztvrdla.

Finish je lepší v tom, že jsou to hrubší krystalky, není to prášek, takže se určitě neslepí. Tak bych vám radila ten.

pripravky-mycky.heureka.c/...

Kupuju po dvou kilech v Lidlu. Je to hrubozrnná, přímo určená do myčky. Za pár korun.

gagugo
hodnocení

prosím vás a jak mám poznat jestli dát či nedát sůl, když mi žádná ikona nebliká?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]