Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou tyhle hodnoty normální?

Od: juras® odpovědí: 13 změna:

Zdravím.Mám doma DVD přehravač a mám jeden dotaz.Všiml jsem si toho už dříve.
Když se dotknu dvdčka a zároveň radiátoru,ucítím lehké brnění(máme radiátor
kousek od televize).Dnes jsem zkoušel měřit napětí proti kostře (šasi dvd proti radiátoru)
a zjistil jsem divné věci.Když je DVD v zásuvce a je zaplé,je proti kostře cca 110V~.
Když DVD vypnu je proti kostře 220V~.Zkusil jsem otočit vidlici a při vypnutém DVD
proti kostře nebylo nic.Když jsem DVD zapl bylo tam opět 110V~.Je tohlo normální,
nebo je někde problém?Doma máme ještě staré rozvody.Jen dva dráty N a PEN.DVD má
klasickou dvoudrátovou šňůru.DVD je značka Silvercrest KH 6506.Všem díky za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
V rozvodech problém nebude, problém bude ve spotřebiči.
Pro vas jako majitele spotřebiče je když zjistíte takovou skutečnost je spotřebič odstavit a buďto poslat na recyklaci nebo ho nechat opravit.

hodnocení

1x

To je normální. Tyto přístroje nejsou kvůli vyloučení zemní smyčky uzemněné a tak se na kostře může vlivem kapacity transformátoru nebo odrušovacích kondenzátorů objevit i síťové napětí. Je to jen náboj, žádné nebezpečí nehrozí.

Když to brní, tak tam někde leze síť, a to je problém, i kdyby to byl jediný volt.

To není žádný problém. To je vlastnost všech AV přístrojů, které jsou připojené dvouvodičově (II. tř.). Žádné nebezpečí nehrozí, protože proud, který prochází tělem, je jen několik desítem uA.

riva
hodnocení

1x

"Problém" nemusí být v DVD, ale v některém připojeném spotřebiči. Vytahal bych z DVD všechny propojovací kabely (samozřejmě kromě napájecího) a zopakoval měření. Nakonec se o žádnou závadu nemusí jednat.

hodnocení

Zdravím.Když jsem měřil,s dvd už jsem měl vše vytáhlé.Bylo jen zapojené do zásuvky.

hodnocení

1x

DVD je připojeno předpokládám podle toho že šla otočit zástrčka pouze dvouvodičovou zástrčkou. Pokud ano, tak pak je opravdu závada v DVD. Obvykle bývá kondenzátor cca 5-10pF zapojený z napájení na kostru zřejmě z důvodu odrušení spínanáho zdroje. Viz zdroje v PC. To mám odzkoušeno.

hodnocení

Zdravím.Psal jsem to.Je to klasika dvouvodičová vidlice co se dá otočit.A ten kondenzátor 5-10pF může být nějak poškozený?Třeba vyteklý nebo zkratovaný?Nebo je to tak normální.Zatím jsem dvd ještě nerozdělával.

Zatím to neotevírejte. Změřte unikající proud. Pro jistotu, kdyby tam snad opravdu byla závada, dejte do série s ampérmetrem žárovku.

hodnocení

Tak jsem změřil proud.DVD jsem dal do zásuvky a měřil.Při zapnutém dvd 1mA a při vypnutém 4mA. Otočil jsem vidlici.Při zapnutém také 1mA a při vypnutém tam nebylo nic.Při přiložení hrotu multimetru k dvd to dělalo malinké jiskřičky ale to se asi opaloval plech.Žárovku to nerosvítí takže to nebezpečný nebude.Ale stejně to dvd rozkrytuju.Zajíma mně jak to mají udělané.

hodnocení

Pardon.Koukl jsem špatně.Multimetr ukazoval .001mA a .004mA

Tím máte ověřené, že je to v pořádku. Proud řádově v desítkách μA je obvyklý. Pro pochopení příčiny svodu by bylo názornější schema. Obávám se, že z desky to nebude zřejmé.

hodnocení

0x
Je to tak, Elektrotechnicky však to, že "naměříte 110V" je jakási iluze. Protože impedance je tak vysoká, že se vyrovná odporu voltmetru (1 až 10000M∅, pon+kud jsem zvolil štědré rozpětí) takže "kolik naměříš voltů" bude záležet na multimetru nebo jestli to měříš oproti zemi v zsásuvce nebo vůči kovové krabičce na stole nebo vůči noze) Proto to naměříš i když se dotkneš těla, které třeba oproti zemi má přes pantofle 100 K∅Ø, tak ve srování s impedancí zbytku obodu je to zanedbatelné(nic).
NIméně proud se pohybuje
uvedu 2 příklady:
Nabíječka NTB 2 vidlicová. První kontakt multimetru na DC části
- prst ruky :10V , 2uA
- uzemen+ní: 109V, 70uA
lampička
prst (zapnutá) 3V -opač-vidli 0.3V
prst(vypnutá) 0.3V, opač.vidli 0.3V
PROUD NULA.
To že při přehození vidlice se situace změní může souviset se symetrií azpojení kondíků.
∅... náhrada za symbol ohmu :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]