Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak snížit napětí z 29V DC na 24V DC

Od: stastny odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny zúčastněné.

Mám záložní baterie na svícení 24V DC. Dvě gelové baterie 12V v sérii, dobíjené přes trvale připojenou nabíječku, která dává 26 až 29V DC. Těchto 29V je trvale připojeno na cívku relé a to vždy po čase umře. Čím a jak bych mohl snížit napětí na 24V. Vyzkoušel jsem jakýsi omezovač napětí ale ten také shořel. Jedná se o 6A. Děkuji za odpověď.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Stačí snížit napětí na cívku relé, zbytek bych nechal v původním stavu. Do série s cívkou zapojte na zkoušku 5ks diod, úbytek bude do 4V...budou stačit jednoamperové... O jaké relé se jedná? Možná to vyřešíme elegantněji...

hodnocení

5x

Cívka relé odebírá 6 A? To bude nějaká volovina. Dal bych tam do série zenerku nebo 8 diod.

hodnocení

3x

Já si především myslím, že není dobrý nápad nabíjet gelové Pb akumulátory v sérii. Ty se mají nabíjet samostatně a nabíječkou určenou pro tento typ akumulátoru. Pravděpodobně vám ty akumulátory dlouho nevydrží.

Pridam sa, znie to dobre. Lenze co je to 12v oloveny aku? 6 spojenych do serie po 2v. Dalsi priklad : vozidla s napatim 24v, tam su dva ks v serii po 12v ...
Pb gelové Aku jsou běžně zapojeny do série v UPS, třeba čtyři kusy v sérii. A nabíjení se společně, bez nějakých dalších "obvodů" a vydrží třeba těch pět let, občas více, podle typu baterií... V tom problém nebude. Dejte typ relé...

peter:
To máte pravdu. Nejsem v tomto odborník, nicméně ty pospojované 2V články nejspíš budou nějak uzpůsobeny pro provoz v sérii v jedné "krabici".
nonek:
Já si vždycky myslel, že v UPS se jednotlivé Pb akumulátory nabíjejí samostatně, nebo mají ochranu proti překročení napětí, podobně jako Li-ion články ve vícevoltových akumulátorech. To se ty sériové sady vážně nabíjejí bez ničeho?

UPS, se kterými jsem se setkal, měly 4 nebo 8 baterek; 48 nebo 96V...no prostě v sérii... třeba VST 2000 má 4 baterky... zaloznizdroje-ups.cz/...

hodnocení

1x
Odfotte to rele.

coze
hodnocení

0x
Případně vyměnit relé, které mají napajení cívky AC/DC 12-240 V / 50-60 Hz.
Zde jsou dvě varianty (liši se počtem kontaktů):
eshop.elkoep.cz/...
eshop.elkoep.cz/...

07.09.22 19:05
hodnocení

0x

Relé 6A?

hodnocení

0x

Neviem,či sa ešte vyrába,no v minulosti boli na tlačídkach ovládacich pultov strojov trafka na ovládanie. Nacvakovalo sa priamo na to tlačítko a boli z 220 v na 24 V. Na ovládanie cievky by to bolo postačujúce.

6A rozhodně nedala.

To bylo spíš na signalizační žárovičky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]