Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr televize

Od: heterak® odpovědí: 16 změna:

Koupil jsem televizor Panasonic TX-43LX/... Obnovací frekvence 50hz + možnost nastavení vylepšení plynulosti obrazu při rychlých scénách.

Bohužel sem zjístil,že jakýkoliv pohyb hlavou je rozmazaný.To stejný když je pohyb kamery,tak je obraz rozmazaný také.

Nikoliv tedy trhany,ale rozmazaný. Bolí z toho hrozně oči.

Pokud nastavím "vylepšení obrazu při rychlých scénách"tak je to úplně stejný jak bez "vylepšení".

Chtěl bych tedy koupit novou televizi a potřebuji poradit s výběrem.

Mám ale docela náročné požadavky:

1. uhlopříčka 39-40 palců

2.dobré pozorovací úhly při pohledu ze strany

3.televize musí mín centrální středový stojan (nikoliv 2 nožky po stranách)

4.plynulost obrazu při rychlých scénách (nemusí to být úplně rychlé scény,stačí aby se obrazu nerozmazával při pohybu hlavou,kamery...)

Poradíte s výběrem?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím, školy nemám - ale připadne mi, že máte spíše chybný zdroj příjmu - díváte se na 4K TV, která se svou frekvencí teoreticky nemůže mít problém podle vašeho popisu. Buď tedy máte zdroj dat z nějakého disku nevalné kvality (rozlišení nahrávky, chyba disku,...) nebo může být i vada v TV.

"Rozmazaný" obraz - si fakt nedokážu představit u korektního nastavení při slušném zdroji dat...

doplněno 05.09.22 17:33:

Zkuste si sehnat nějaké video 4K - na flešce nebo jestli máte možnost dobrého internetového připojení i v TV, skočte si na youtube a pusťte nějaký záběr 4K - nedávno jsem se mrknul u tchýně na 4K obraz tímto způsobem - nějaký podmořský svět.

Z vašeho popisu bych viděl problém na straně příjmu. Já třeba řešil poslední dva roky příjem ve svém RD - od DBVT2 se příšerně zhoršil.

hodnocení

Tak předtím sem měl televizi Televize 39"LG 39/...

A plynulost obrazu naprosto v pořádku.

Příjem mám a měl sem přes anténu na střeše DVB-T2.

Takže signál mám v kvalitě SD a pár programů v HD. Nicméně to na to nemá vliv. Problém je u obou rozlišení.

kolemjdouci
No tak SD mluví za vše, to věřím že se na to nedá koukat. SD je zhruba 414000 obrazových bodů a vy se na to koukáte na televizi která má cca 8.800.000 bodů. Na SD signál si kupte starou CRT televizi, tam ten obraz bude lepší. Už chápete?

Kolemjdoucí: Neraď nesmysly s crt obrazovkou. Koukatelnost nízkiého rozlišení se dá kompenzovat LCD panelem s menší úhlopříčkou. Záleží na poměru úhlopříčky a sledovací vzdálenosti. Na SD rozlišení stačí v běžném obýváku 4 m 55 cm (20") a nepoznáš rozdíl mezi SD a HD pokud nebudeš vědět, co je to za displej. Samozřejmě záleží na zraku jednotlivce, ale obecně se to dá konstatovat takto.

re4zon
hodnocení

0x
Pohraj si vic s nastavenim, u panasonicu by toho melo jit nastavit dost. Jestli mas zdroj aspon trochu slusne kvality, tak ho tv musi zobrazit normalne.

hodnocení

0x

No tak tady je evidentně rozdíl v obnovovací frekvenci panelu. Ten Panasonic má 50 Hz, tam se to bude mazat vždy. Nechápu, jak jsi takový kepl mohl koupit, hlavně že je to čtyry káááááá, že?

LG má 100 Hz a minimálně takový panel potřebuješ. Na marketinkové kecy o 800 Hz se vyprdni, tam je to trochu jinak.

Pokec o tom je tady, ať máš jasno

datart.cz/...

re4zon
Jestli se to maze, tak to ani omylem neni frekvenci panelu, ale nastavenim. Kdyz vypne vsechny soap opera vylepsovatka obrazu, tak muze kvuli nizke frekvenci panelu vnimat skubani, a to jeste jen u neceho. Dokud to nevyzkousi, nezjisti nic. A tvrdit, ze lg ma 100hz je uplne stejna chujovina jako rict, ze mercedes ma benzinove motory. Jo, ma, nektere, stejne jako vsechny ostatni znacky.
@ernie tak to možná platilo před těmi 7 roky, podle data článku. Dneska má naprostá většina běžných LCD TV 50 Hz panel a ono to bohatě stačí. O obnovovací frekvenci to totiž vůbec není.
hodnocení

Ernie:tak kdyz tomu tak rozumíte tak mi najdete nějaký televizor do 42 palců se 100hz.Ja sem tic takového nenašel. Na 4k rozlišení kašlu, to je úplně k nicemu

Vy dva experti @rezon a @mikihans čím se to teda maže?

re4zon
Debilnim nastavenim. Nizka frekvence panelu se projevuje skubanim, ne matlanim obrazu. Matlaninu z toho dela az pp, kdyz jsou zapnuta ruzna "vylepseni", prave aby se to neskubalo. Defaultne je to zapnute, protoze 95% lidi vi prdlajz, jak vypada prirozeny obraz a vyhovuje jim soap opera. Evidentne o tom vis fakt hodne, kdyz tvrdis, ze se to s 50hz panelem bude "mazat vzdy". Kdybych ti dal vedle sebe spravne nastavene televize vyssi tridy s ruznou frekvenci panelu, nepoznas v blind testu ani omylem, ktera ma jaky.

hodnocení

0x
40 palců zas není tak moc aby to na SD dělalo psí kusy. Nemá náhodou televize v možnostech nastavení režim sport? Ten by měl rychlejší změny v obraze vyhladit.

Totaku, však píšu, že ten Panasonic má 50 Hz, to můžeš nastavovat jak chceš a pořád se to bude mazat. To mazání nemá s rozlišením co dělat.

hodnocení

Však já na marketingový keci kašlu. Ano koupil sem televizi s obnovovaci frekvenci 50hz a vyfikundace na vylepšení obrazu při rychlých scénách. Koupil bych klidně tu co sem měl předtím 100hz plus vyfikundace vylepšení obrazu, ale nic takového v dané úhlopříčce se již nevyrábí.
A jak říkám SD sem měl aji předtím a bylo to normálně koukatelny bez rozmazání při pohybu
re4zon
A uz jsi konecne vlezl do toho nastaveni a povypinal vsechno, pripadne vsechno vyzkousel? Ta televize neni tak spatna, aby to melo byt rozmazane. Neco tam mas spatne nastavene.
hodnocení

Bohužel ne, tu televizi nemám doma ale u rodičů, kteří bydlí daleko. Ale stravil sem nad správným nastavením dost času.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]