Nejste přihlášen/a.
Dnes při praní prádla jsem zjistil, že mi pračka neždíme. Jedna se o asi kolem 20 let starou pračku Whirpool s plněním zezhora. Praní probíha normálně tak jak má až do konce, ale ve chvíli kdy má pračka ždímat je podle zvuku slyšet tak jak by se motor rozjel na větší otáčky, ale ve skutečnosti se buben točí pouze malými otáčkami, tak jak při promáchávání prádla během praní. Připadá mi to tak jako by se motor možná roztočil na větší ždímací otáčky, ale neroztáčel touto rychlosti buben. Pračka při tom ani nevibruje tak jak při tom trochu vibrovala. Zkoušel jsem i samotné pouhé ždímání a je to stejné. Po vyprání je prádlo samozřejmě nevyždímané. Zajímá mne čím to asi může být a zda má význam na to volat opraváře praček. Byl bych rád kdyby mi tato pračka ještě nějaký rok sloužila.
Rozobrat pracku, dat dole krycie plechy. skontrolovat remen, ak je opotrebovany, zohnat novy, vymenit, nasadit kryty. Ak to viete spravit sam, oplati sa, ak nie, nema vyznam platit opravara. Na 20 rocnej pracke o chvilu odide nieco dalsie.
Zjistit velikost řemene, podle značky pračky, koupit novej a vyměnit, pokud se neodvážíte sám tak to nechat na oodborníka
I na té řemenici bejvá vytištěné číslo a značka
malá ukázka
Chápu, že někteří aby něco nechali opravit tak radějí celou věc koupi novou a tu původní která by ještě po opravě mohla klidně dál sloužit vyhodí. Jde o to jak finančně náročná by taková oprava byla.
Opravar vam zauctuje cestu (povedzme 300 CZK min) a hodinovu sadzbu (300 - 1000 CZK), to bude dokopy viac ako cena remenice. Takto investujete tdo niecoho, co je za zivotnostou, s akou ratal vyrobca.
Ceny téměř všeho jdou nahoru, ale ne všichni opraváři jsou až tak drazí. Znám i některé takové kteří se nesnaří za třeba i maličkost vytáhnout od zákazníka co nejvíce peněz. Jen tak bych neodepisoval všechno pouze proto, že je to už staré. Ta pračka mi možná může ještě klidně sloužít i nějaké další roky.
Tak tohle určitě nebude klíňák,snad nejste s prominutím taková lama že by jste to nepoznal- prokluzoval by i při praní,neměl by stejné otáčky při ždímaní jako praní (postupně by se zvyšovali),smrděl by...To co se vám zdá jako vyšší otáčky nebude náhodou vypouštěcí čerpadlo? Spíná zárověň ze ždímáním
Tak pračka snad opravená. Nakonec jsem sundal boční kryt a byl tam spadnutý řemen který nevypadal nijak poškozený a stačilo ho znova nasadit. Překvapilo mne, že to kolo u bubnu nemá žádné zábrany dokola po obou stranách tak aby ten řemen z toho nemohl tak snadno spadnout, něco jako na řemenici. To stejné dole u motoru pouze hřídel. Když jsem tím kolem točil rukou tak mi to připadalo, že ten řemen má tendenci se trochu přemisťovat ke kraji a tak snad zase nespadne. Po nasazení krytu a přišroubování jsem zkusil naprázdno pouhé ždímání a fungovalo to a řemen při tom prozatím nespadnul. Co mi je trochu divné je to, že při tom spadnutým řemeni pračka neždímala, ale při praní se buben pomalu otáčel za účelem občasného promáchání prádla. Asi ta pračka bude mít z duhé strany pod druhým bočním krytem ještě jeden druhý řemen, ale na to jsem se už nedíval abych to nemusel zbytečně rozebírat.
Jinak děkují všem za více i méně dobré a užitečné rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.