Dobrý den, chci se zeptat jak velkou kapacitu baterie zvolit pro napájení topení a osvětlení terária. Žárovky mají dohromady 0,1kW. A případně jak velký panel zvolit, pokud máme balkón jihozápadní a slunce i v zimě minimálně 5h, když nepočítám špatné počasí.
chápu správně, že je potřeba solární systém s trvalým odběrem 100w?
to máme 2,4kwh/den
dal bych pro jistotu baterku tak velkou + panel cca 500w
zdá se mi to hodně, je možné, že jsem někde udělal chybu...
mrkev*
Ve skutečnosti kolem 12h. Je to topná žárovka, kompaktní zářivka uva/b a běžné světlo pomocí led.
jirib
To se ti nevyplatí... Aspoň dva panely 1m x 1,5m... Dvě autobaterky...a za 5 let je můžeš vyhodit... 100W na 230V je hodně...měničem ty baterky odrovnáš.
max1
Obyčejnou olověnou autobaterii můžeš přes noc vybíjet jen o 20% kapacity, Polo-Trakční (Duální) baterií bych si risknul o 35%. Jasně, že se to nevyplatí udělal bych to jako systém bez baterek, ale pak potřebuješ trvalý odběr ve výši maximálního výkonu solárního panelu v bytě, aby nebyl žádný přetok do sítě…
mrkev*
Ale ten odběr je přes den. Večer zhasínám. Provoz většinou 7-19(20)h
mrkev*
A jednalo by se čistě o napájení toho terária...
jirib
Na provoz 7-19 potřebuješ natáčecí panel s výhledem východ-západ nebo soustavu aspoň tří velkých panelů různě nastavených proti slunci.Stejně ti to bude fungovat od jara do podzimu a když bude týden zataženo,tak výroba bude 0.
Kdysi jsem to počítal, aby to za něco stálo a mělo smysl. Došel jsem k částce, která nebyla zrovna malá a návratnost zoufalá. Raději jsem zvolil místo AQ celou domácnost vč AQ... návratnost poskočila do 10 let (aktuálně kvůli cenám elektřiny 9 let). Pokud to nevyžaduje situace nedělal bych to. Nebo jen jako hobby hračku bez návratnosti...
jirib
Ano,s hobby hračkou jen svítit(Led),né topit do akvária.
Ak chcete usetrit za elektrinu, tak prerobite na aku a ich vymene po par rokoch, ked im odide kapacita. Plus panely takej plochy, ktora sa na balkon nezmesti. do toho vas udaju susedia na urad, lebo budu pravom ohrozeni panelmi pocas silneho vetra / burky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.