Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení pohybového relé se světlý

Od: rad3k odpovědí: 3 změna:
Zdravím mam takový problém a potřeboval bych poradit. Mam u schodiště orientační osvětlení a potřeboval bych ho spínat jak na začátku schodiště tak i na konci pohybovým čidlem. Bylo mi doporučeno Pohybové čidlo-mikrovlnné MS3-MINI 230V. Jen jsem si nejsem jistý jak to zapojit aby to fungovalo. Našel jsem zapojení (viz obrázek dole) ale chci se ujistit zda to bude fungovat
Zapojení pohybového relé se světlý

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

ano, musí to být ze stejné fáze...

hodnocení

0x
Vámi zmíněný pohybový senzor neznám. Třeba si ale dát pozor. Pokud je u něj spínací prvek polovodičový, ne relé, mohlo by připojení napětí z jednoho senzoru na výstup druhého senzoru (a naopak) způsobit problémy.
V těchto případech paralelního spínání více senzory upřednostňuji senzory s reléovým spínačem. A hlavně jen infračervené, teda PIR. To na ovládání osvětlení bohatě stačí. A je lacinější oproti mikrovlně. A mikrovlnné může nechtěně reagovat i přes dveře či tenké příčky...

olinl
hodnocení

0x

Jak píše hejkal-mikrovlnné čidlo zaznamená pohyb i za dveřmi ze dřeva i slabší zdí, tak pokud se ti to mikrovlné čidlo bude "samo" bezdůvodně spínat, tak se nediv. Také bych raději volil PIR čidlo s relátkem (ne polovodičové/tyristorové, s tím jsou často problémy). Zapojení na tvém obrázku je správně i pro PIR čidla s relátkem. PIR čidla byla náchylná na "osvětlení bleskem" za bouřky, čidlo buď zůstalo trvale sepnuté nebo už nezapínalo, tak pokud nějaké dáš ven, tak ať raději není namířeno "na oblohu".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]