Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. omylem jsem zapnul nový telefon na 98% na pár vteřin, a poté dobil do plna. Bude to mít vliv na výdrž baterie? Děkuji za odpověď.
Ono se kolem toho nabíjení motá dost mýtů, nabíjením klasickou nabíječkou tu baterku jen tak neodděláte. Já mám třeba služební Galaxy XCover 4 už asi 6-7let, nabíjím ho často přes noc (což se nedoporučuje) v autě je využíván jako navigace , takže je mnohdy v létě hodně rozpálený (což se taky nedoporučuje) nabíjím ho kdečím a přesto má stále původní baterii, která má stále slušnou výdrž. Samozřejmě - tem můj Ťamťung má baterku vyjmutelnou za pár sekund, takže i kdyby chcípla, není to žádný problém. Ovšem chápu, že některé founy mají baterku nevyjímatelnou, tam bych asi byl opatrnější, ale i tak musí něco vydržet.
Opět upozorním. Co se ukazuje na displeji, neznamená, že takový je skutečný stav akumulátoru. Jedná se o paket článků s inteligentním nabíjením, "naladěný" výrobcem. NESTARAT SE a nabíjet jakkoliv i na 100% je nejlepší řešení. Viz plno článků na internetu i o tom, jak Samsung či Apple (samozřejmě nejspíše i ostatní výrobci) podvádí s grafickými ukazateli na displeji o stavu nabití.
k tomu bych jen rád doplnil, že 100% opravdu odpovídá 100%, žádný výrobce nejede primárně na životnost akumulátoru, ale na co největší výdrž na nabití a co jsem sledoval různé mobily, tak nabití na 100% odpovídalo vždy maximálnímu povolenému napětí Li-ion akumulátoru (dnes často až 4,4V).
Souhlas, ale dle publikovaných (uvolněných) dokumentů před 100% stavem nabití (začíná se asi na 80 až 90%) už se údajně (do)nabíjí velmi šetrně, spíše údržbovým proudem. Ale čert ví, jakým proudem skutečně. To by se musely napojit externí měřáky. Je dnes shoda, nestarat se a nabíjet podle potřeb. Někdy výrobce uvádí, kdy totální vybít (zpravidlo po dvou letech) a ihned nabít na 100%. Ale nejedná se o údržbu akumulátoru, nýbrž o reset celého procesu nabíjení i ukazatele. Když se neprovede, mobil zlobí - viděl jsem 2 krát na vlastní očiska.
1. nabíjením "naplno" dochází k ohřevu a tím nabývá akumulátor na objemu
2. proto výrobci nastavený proces na závěr sníží nabíjecí proud pro snížení teploty, pokud rovnou nemají zabudovaný měřič tepla a neudržují proud pod stanovenou normu již v průběhu nabíjení
3. samozřejmě se nedoporučuje i v návodech užívat rychlé nabíjení běžně, jen v nezbytně nutné potřeby, pokud je umožněno
4. V rámci 6 až 8 leté životnosti mobilu (průměr - než se koupí nový) a prodloužení životnosti akumulátoru o nějaký měsíc (zdali ne méně než měsíc při dnešních technologiích), nestojí za to, se starat o průběh nabíjení.
0 % na displeji telefonu znamena ve skutecnosti 20% kapacity akumulatoru
100% na displeji telefonu znamená ve skutečnosti 80% kapacity akumulatoru
Ps: nevím jak parodie na telefon Android, ale skutečné telefony iPhone přece běžně po vypnutí, mají rezervní energií na NFC, neboli placení kartou, Brutus na vyhledání telefonu a tak dále, každému trochu znalému je přece jasné, že nula na telefonu neznamená nula v baterce a naopak.
To samé elektromobily.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.