Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

První nabíjení telefonu na 98%. Bude to mít vliv?

Od: kelt odpovědí: 29 změna:

Dobrý den. omylem jsem zapnul nový telefon na 98% na pár vteřin, a poté dobil do plna. Bude to mít vliv na výdrž baterie? Děkuji za odpověď.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
22.08.22 17:38
hodnocení

4x

ne

riva
hodnocení

2x

Baterii v mobilu nejvíc prospěje, když ji nebudete držet plně nabitou ani vybitou a bude v pokojové teplotě.

hodnocení

2x
Nebude. To je mýtus. Jednoi za čas je vhodné provést "kalibraci" baterie. Nechat úplně vybít a nabít na 100% a pak zapnout.

raton*
hodnocení

1x

tohle platilo u nikl baterek... lionky v mobilu naopak nabíjím 20-80% a nikdy víc/míň

Zbytečně. Dnes se o vše stará zabudovaná technologie. Možná platí u samostatných akumulátorů nabíjených levnými neinteligentním nabíječkami. Takže jen zblbnete ověřené nabíjení výrobcem.

uprimnej
hodnocení

0x

Upřímně, je to tak, že za rok můžete baterii klidně vyměnit. O nic nejde.

kelt
hodnocení

Jednalo se o první nabíjení po koupi.

Já po koupi mobil nikdy nenabíjel. Prostě ho vybalím, zapnu a používám. Nabít ho dám přes noc nebo až má pod 20%. A v pohodě.

hodnocení

0x

Ono se kolem toho nabíjení motá dost mýtů, nabíjením klasickou nabíječkou tu baterku jen tak neodděláte. Já mám třeba služební Galaxy XCover 4 už asi 6-7let, nabíjím ho často přes noc (což se nedoporučuje) v autě je využíván jako navigace , takže je mnohdy v létě hodně rozpálený (což se taky nedoporučuje) nabíjím ho kdečím a přesto má stále původní baterii, která má stále slušnou výdrž. Samozřejmě - tem můj Ťamťung má baterku vyjmutelnou za pár sekund, takže i kdyby chcípla, není to žádný problém. Ovšem chápu, že některé founy mají baterku nevyjímatelnou, tam bych asi byl opatrnější, ale i tak musí něco vydržet.

hodnocení

0x
Životnost baterie výrazně prospěje udržování v rozsahu 20-80% a pomalé nabíjení, pokud telefon umožňuje dva nabíjecí výkony.

Opět upozorním. Co se ukazuje na displeji, neznamená, že takový je skutečný stav akumulátoru. Jedná se o paket článků s inteligentním nabíjením, "naladěný" výrobcem. NESTARAT SE a nabíjet jakkoliv i na 100% je nejlepší řešení. Viz plno článků na internetu i o tom, jak Samsung či Apple (samozřejmě nejspíše i ostatní výrobci) podvádí s grafickými ukazateli na displeji o stavu nabití.;)

k tomu bych jen rád doplnil, že 100% opravdu odpovídá 100%, žádný výrobce nejede primárně na životnost akumulátoru, ale na co největší výdrž na nabití :) a co jsem sledoval různé mobily, tak nabití na 100% odpovídalo vždy maximálnímu povolenému napětí Li-ion akumulátoru (dnes často až 4,4V).

Souhlas, ale dle publikovaných (uvolněných) dokumentů před 100% stavem nabití (začíná se asi na 80 až 90%) už se údajně (do)nabíjí velmi šetrně, spíše údržbovým proudem. Ale čert*cert* ví, jakým proudem skutečně. To by se musely napojit externí měřáky. Je dnes shoda, nestarat se a nabíjet podle potřeb. Někdy výrobce uvádí, kdy totální vybít (zpravidlo po dvou letech) a ihned nabít na 100%. Ale nejedná se o údržbu akumulátoru, nýbrž o reset celého procesu nabíjení i ukazatele. Když se neprovede, mobil zlobí - viděl jsem 2 krát na vlastní očiska.

To je jedno, kolik ke konci dobíjí. Při sto pro baterie zvětšuje svůj objem a dochází k postupné degradaci.

1. nabíjením "naplno" dochází k ohřevu a tím nabývá akumulátor na objemu

2. proto výrobci nastavený proces na závěr sníží nabíjecí proud pro snížení teploty, pokud rovnou nemají zabudovaný měřič tepla a neudržují proud pod stanovenou normu již v průběhu nabíjení

3. samozřejmě se nedoporučuje i v návodech užívat rychlé nabíjení běžně, jen v nezbytně nutné potřeby, pokud je umožněno

4. V rámci 6 až 8 leté životnosti mobilu (průměr - než se koupí nový) a prodloužení životnosti akumulátoru o nějaký měsíc (zdali ne méně než měsíc při dnešních technologiích), nestojí za to, se starat o průběh nabíjení.

jd
hodnocení

0x

0 % na displeji telefonu znamena ve skutecnosti 20% kapacity akumulatoru

100% na displeji telefonu znamená ve skutečnosti 80% kapacity akumulatoru

Ps: nevím jak parodie na telefon Android, ale skutečné telefony iPhone přece běžně po vypnutí, mají rezervní energií na NFC, neboli placení kartou, Brutus na vyhledání telefonu a tak dále, každému trochu znalému je přece jasné, že nula na telefonu neznamená nula v baterce a naopak.

To samé elektromobily.

Elektromobily to mají úplně jinak, mají bafr nahoře i dole, takže uvádějí celkovou a využitelnou kapacitu baterie. Mobil je stavěný na výkon a výdrž a aby si mohl rezervu dole i nahoře udělat, kapacita využitelná y byla nižší anebo baterie - mobil větší a těžší. Nevím jak u Apple, ale vybity android nezaplatí.
jd
No ono totiž Android nikdo nevyrábí, tam je 1 000 000 výrobců a každý to může mít úplně jinak.
Ale dovedeš si představit, že iPhone funguje i jako klíčky k Tesle, jako přístupový klíč do domu? Takže se tam s vybitým iPhone nedostaneš? Takže mám za to, že s vybitým iPhonem prostě tam je rezervní energie. I když jsem to nezkoušel.
vernon
Sám jseš parodie, pomatená applácká ovečko...
Jd zeptám se dcery...
@jd 100% je 100%. Podívejte se někdy na napětí akumulátoru plně nabitého mobilu, zjistíte, že je prakticky shodné s maximálním povoleným napětím akumulátoru. V tomto ohledu ho výrobci využívají plně.
tomaso
Minimálně některé samsungy mají v nabídce moznost nabíjet jen do 80% (ale zobrazovat se bude jako 100%)
Přesně tak, u tabletu Samsung si můžu nastavit dobíjení buď do 100% nebo do 85%, přičemž se zobrazuje 100%. U telefonu můžu zase využít dvourychlostní nabíjení.
rakip*
Blbost mám nastavené na 85% a na displeji je napsané,že systém zablokoval nabíjení aby šetřil baterií,a u baterie je 85% ne 100%.
tomaso
Jak píše štír, na tabletu se zobrazuje falešných 100%, na mobilu se nabije do 85%. Takže blbost to není.

rakip*
Tak asi jo,no mě to nabíjení ukončí na 85% a i po restartu je tam pořád 85%. Na starším mobilu jsem udělal kalibraci a 100% když ho moc nepoužívám,tak vydrží těch 100% celý den.

rakip*
hodnocení

0x
V nastavení baterie mám tohle.
První nabíjení telefonu na 98%. Bude to mít vliv?
23.08.22 23:30

rakip*
hodnocení

0x
Na třech mobilech samsung jsem použil tohle a super. svetandroida.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]