Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nejsem žadný odborník proto jsem se rozhodl poprosit o odpoved zde.
Jako malý kluk jsem modelařil ,stavel rakety a potřeboval rozžhavit zapalovací drat v moturku a tak odstartovat,
bylo mi asi tak 12. bylo napsano spojte tři poche baterie ... jasny tak jsem je spojil +/+ .../-/- ... netusil jsem tehdy rozdíl
mezi serií a paralelním zapojení. samozřejme baterie se zahřaly asi tak na padesat stupnu a -zničil jsem je.
tehdy mi starší pan vysvetlil jak to je a že pokud spojím takto baterie (paralelně) tak se proste vybíji sama jedna o druhou - a napeti je stale jen 4,5V ne 13,5V jak jsem potřeboval.
Jak je tedy možne že dnesni "akupacky" např. pro notebooky atd...bežne používaji spojení lipol/lion clanku v sade zapojene společně paralelne i seriove a clanky se navzajem nezničí...?
Dekuji moc za odpoved/vysvetlení .
Ivo
zdravím
zřejme si nerozumime , zapojení do serie +/- ...+/- ... a do nekonečna sečte napetí jednotlivých članku ..max proud se odvíjí od "nejslabšího" clanku ... zde žadne samovybíjení nehrozí ... mam pravdu?
zapojení +/+ ...-/- je prave problem ktery sice zachovava napetí jednotliveho članku ale udajne se ma zvysit maximalní dodaný proud ... myslím že zase mam pravdu ...
a ted k te elektronické kontrole akupacku .. jednotlivých clanku...
rozebral jsem tri ruzne akupacky byly zde natvrdo spojene paskou jednotlive clanky vždy po dvou ks +/+ ..-/-...
takže prominte nevím jak by nekdo dokazal kontrolovat pri tomto zapojení napeti jednotlivých članku...
no v příštím živote budu elektrikař ... setkavam se totiž v "elektrice" casteji a casteji s vecmi ktere absolutne nemaji podle dnesních zakonu fungovat. ale zatím zadný profesional mi neodpovedel/nevysvetlil ...
treba jak muze bezmala 8KW elektrický sporak fungovat v panelaku zapojeny na jednu fazi a s jističem 25A a to jeste pereme ,bezi lednice ,televize a obcas si uvarim kafe , a to nemyslím že bezi jen jedna plotýnka ... treba delam oblibené vepro,knedlo zelo ... takže žadna chvilkova "naddimenze"...
Zdravím
Ivo
Ano, zapojení chápete správně. Ty akupacky mají jednotlivé články (či skupiny paralelních článků) v sérii připojené do tzv. BMS, která hlídá jejich napětí a při nabíjení je případně balancuje (napětí vyrovnává, aby bylo stejné).
U celé baterie vždy platí, že se skládá ze shodných článků, aby byly rozdíly v kapacitě naprosto minimální, pak není problém takovou baterii provozovat.
Jestli vy jste tři stejné a stejně vybité 4,5V baterie zapojil správně do série či paralelně a samy od sebe se začaly přehřívat a vybíjet, tak bylo něco špatně, tohle se normálně neděje.
Chápete to správně. Jednotlivé články se v paralelních skupinách nekontrolují. Vaše paralelní zapojení plochých baterií mělo vadu. Některá mohla být vybitá nebo přepólovaná. V případě bytové instalace také nejde o nic zvláštního. Příkon sporáku je maximální příkon při zapnutí všech plotýnek a trouby. To je prakticky vyloučené. K udržení varu v nádobě stačí příkon ve stovkách wattů. Po zahřátí trouby se topná tělesa zapínají jen na zlomky minut. Stejné je to u pračky. U té je topné těleso zapnuté jen zhruba čtvrt hodiny. Příkon motoru po zbylý čas je bezvýznamný. Jističe snesou krátkodobě velké přetížení, takže vše funguje bezproblémově.
Protože tys ty 4,5V baterie jednoduše VYZKRATOVAL ) tím došlo k uvolnění energie do tepla a baterie se vybily
tak si to vysvětlíme pomocí obrázků:
1) Sériové propojení = sčítá se elektrické napětí (volty)
2) paralelní propojení = sčítá se elektrický proud (ampery) *
3) V akupaku se samozřejmě používá kombinace obojího, aby se dosáhl potřebný proud i napětí. Vidíš to prakticky v každé svítilně, která používá např. dvě baterie AA nebo AAA, že jsou za sebou = sčítne se jejich napětí! Podobně se to dělá se stringy na fotovoltaické elektrárně, kombinací obojího jedna a dvě dosáhneš potřebného proudu a potřebného napětí.
je dobré vědět, že čím vyšší napětí, tím menší stačí kabel, úplně stejně jako u vody a trubek, čím je větší napětí neboli tlak, tím ti stačí menší hadi C na stejný průtok = proud vody. Ostatně proto se pořád používá velmi vysoké napětí 400 000 V aby stačily slabé drátky...
...tohle jsou ale znalosti základní školy! tohle si snad učilo s těmi 9 voltové mi baterie mi jestli ve 3. nebo 4. třídě ZŠ?!
* V obrázkách jsou psané ampér hodiny, protože se jedná o kapacitu akumulátorů, ale ty jsi tam klidně představ jen samotné ampéry
zdravím, ano ja opravdu nejsem zase takový laik a chapu zapojovaní do serie a paralelne , vím co se pri tom kterem zapojení deje s proudem a s napetím.
Otazka ale byla jiná přeci...
že při paralelním zapojení aku članku kdy jsou spojene + na + a - na - se baterie nutne vybíji samy sebe navzajem, když jsou zrejme bez zateže - tak po jakesi dobe přece vybijí uplne - a je to pochopitelné - to se stalo s mymi plochymi bateriemi pred 50 roky
Ja jsem se ted ptal jak je možne nebo vyřešene ze k tomuto jevu nedochazi v současných aku packach např pro notebooky kde jsou nektere jednotlivé članky natvrdo zapojene paralelne - takže obvod je uzavřeny a podotýkám že to není přes jakysi mikro cip - jsou natvrdo spojene plochymi paskami přimo clanky + na + a - na - ... potom jsou tyto dale spojeny s dalšími už do serie .
Bohužel jsem to mel nafotit než jsem to rozebral.
Zdravím
protože ty baterie MUSÍ MÍT STEJNÉ PARAMETRY VE VŠECH OHLEDCH /kapacitu, napětí, zkratový proud ,potažmo vnitřní odpor, samovybíjecí proud/ nebo se jen nepatrně lišit. a pokud jedna z paralelních změní vlastnosti, ovlivní to celou paralelní sekci, třeba samovybíjením..to těchto sestav se články velmi pečlivě vybíryjí měřícím automatem a ještě pokud možno z jedné výrobní serie..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.