Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodlužovačky kvalita

Od: novak1* odpovědí: 83 změna:
Mám prodlužovačku Solight 3m ,3x1mm2 , 10A, 2500W. Nejaký tenký vodič, ne?Další Emos 5m , 10A , 2300W. Tam je psáno že se má používat plne natažená. Stočená to klbka , to vadí?Znáte lepší značky?Prodlužovačka s vypínačem. To mužu vypnout když tam pojede odber 10A, to je taký kvalitný vypínač?

83 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x
Chceš kvalitu nebo láci? Tyto dva pojmy jsou neslučitelné
novak1*
hodnocení

Chci kvalitu levne.

jd

Chces to k pracce, kde ti chybi 10 cm? :)

Levna kvalita existuje, musis hledat, uz jsem napsal kde.

Sežeňte levnou paletu a podložte pračku, přívodní šňůra tím dosáhne rovnou do zásuvky, ostatně v návodu k pračce máte jasně napsáno že mate pračku připojovat do zásuvky nikoli do prodloužení.

@111 - pamatuji o jednom reálném člověku hlášku- je fakt, že ukrad 158 milionů, ale jinak to byl hodnej kluk

hodnocení

4x

Do zásuvky zapojená prodlužovačka musí průřezem vodičů vyhovovat připojené zátěži - příkonu spotřebiče. Tomu někdy vyhoví i vodiče např. 1 mm2. Na co se ale zapomíná, že ta prodlužovačka je jištěna jističem zásuvkového obvodu a v případě běžně používaného jističe 16 A musí mít prodlužovačka vodiče o průřezu min. 1,5 mm2 ! Pro šňůru /prodlužku/ 1 mm2 by pak musel být předřazen jistič max. 10 A.

Můžu vědět, z čeho čerpáte?
jd

Nemusel byt jistic 10A, staci, ze na prodluzce 3x1,0 je typicky napsane 10A/2300W. On totiž beztak 10 ampérový jistič přinese 15 A jako nic.

Nicméně musím říci, že už jsem JEDNOU viděl prodlužku z Lidlu, kde i při 3x1 bylo psáno 16 A (na rozdvojce a na štítku), ale pokud to je max. 2 metry, tak asi pohoda, izolace se nerozteče při mobilním 3 kW spotřebiči.

mikihans: čerpám z ČSN 34 0350.

V této normě a i v jiných zdrojích se v tabulkách "zatižitelnost šňůr" a pod. uvádí u třížilových šňůr 1 mm2 zatížení 15A, pojistka 10A. U třížilových šňůr 1,5 mm2 zatížení 19A, pojistka 16A. Takže není co řešit.

novak1*
hodnocení

Mám 16A pojistku. Muže být , když nebudu odebírat víc jak 2300W.

Kvuli skratu musí být 10A?

mělo by být.

novak1*
hodnocení

Toto si treba ujasnit co jste psal .Jestliže u jednofázovéhospotřebiče teče fázovým vodičem proud 10 A, tak stejný proud teče i nulovým vodičem! V celém okruhu musí procházet stejný proud. Kam by se ztrácelProč se ten proud potom nevyužije na jiný spotrebič ale hned se posílá do zeme? Neco se musí zmenit, když ne proud tak napetí.Kdyby byl nulák obnažený tak by me to koplo kdyby se chytnul nuláku?
U prodlužovaček se nesmí použít nulaku, musí byt tří (5) vodičové právě kvůli nebezpečnému totyku.
novak1*
hodnocení

No jasné že 3. Proud se vrací nulákem stejne , ne?

Na tu podstatu jsem se ptal , co teče nulákem pryč , jaké hodnoty. Podle vás 230 , 10A?

Ujasněte si pojmy, u jednofázového obvodu: faze-pracovní vodič, střední pracovní vodič, ochranný vodič. U středního pracovniho vodiče protéka stejný proud jako fázovým vodičem a neteče do země ale zpět do trafistanice, napětí proti zemi může být větší jako u ochranného.
U ochranného vodiče za normálních okolností neteče proud a při poruše jim může téci zkratový proud, maximální napětí proti zemi je dáno normamy a prostředím.
novak1*
hodnocení

Stredným vodičem protéka stejný proud a proč se nepoužije na další spotrebič . Jaké je tam napetí?

11.08.22 10:52
p=u*i
novak1*
hodnocení

mluv jasne

Pane novak1. Ten proud do té "země" sice teče, ale nezůstává v ní, podle vás k jinému využití. On je totiž "mazanej" a je tedy "střídavej". Takže chvíli teče do tý země, ale vzápětí hned teče zpátky ven z tý země. Tudíž máte smůlu, on tam nezůstává a nemůžete ho použít jinde. *bzum*

novak1*
hodnocení

Myslel jsem tak, že hned z mého spotrebiče by šel do jiného spotrebiče, napr. z pračky do umývačky pak do ohrívače a pak ven na sloup.

Ono to tak funguje, v třífazové soustavě.
P=U*I, neboli výkon je napětí krát proud, ve fázovým vodiči máte napětí i proud proto má spotřebič vykon.
novak1*
hodnocení

No to vím tenhle vzoreček.

Proud jde vodičem do spotrebiče 10A , 230V. Odchází ze spotrebiče prej taky 10A pres nulák. Napetí ma jaké ten proud na nuláku?

hodnocení

3x

3x1 při 10A na těch pár metrů v pohodě stačí. U vypínače záleží na typu zátěže, ale většina těch kolébkových vypínačů zvládá vypínat 20A rezistivní zátěže.

novak1*
hodnocení

Vypínač by se mohl pokazit taky.

Jaké jsou tam šrouby , to se nedá rozebrat obyčejným šrobovákem.

Samozřejmě, pokazit se může. Šrouby jsou tam takové, aby do toho laik nelezl, protože tam nemá co dělat. Někdy tam ani nejsou šrouby a je to snýtované.

novak1*
hodnocení

Prodávají takové trojzásuvky samostatne . Kdybych to byl koupil , tak nemám na to šrobovák , že bych si tam kabel namontoval sám.

To je prosté, tak to nekupujte, když na to nemáte patřičné vybavení a kvalifikaci, a kupte si hotový schválený výrobek.

novak1*
hodnocení

Kabel se nejaký najde , kdyby to bylo levnejší.

Šrobovák by se taky možno dal sehnat v obchode.

asd1

Má to svoje pravidla, když to neumíš a nemáš ani šroubovák tak si to kup hotový. Ber 3x1,5 a ne ty čínský drátečky.. Nejtovaný to je aby se elektrikář nepoblil když by viděl vnitřek *smich*

A používat rozmotaný protože stočenej drát = cívka.

novak1*
hodnocení

Oni mají i 1.5mm2 ale drahší.

Cívka - stočený drát ,a 50m prodlužovačky na bubnu stočený muže být?

Nemůže. Lépe řečeno, nemělo by být.
riva

Některé bubny mají v sobě i tepelnou pojistku, která při vyšší teplotě rozpojí obvod. Proto se má při vyšším zatížení buben rozmotat - aby někde uvnitř nebyla moc vysoká teplota.

hodnocení

2x

Kup si od Legrandu.

Mají 3G x 1,5mm2

novak1*
hodnocení

Má máximálne 3m délku.

riva
hodnocení

2x

Záleží na využití. Řada lidí to má na zátěž pár wattů, tak proč to mít těžké, hůř ohebné a plné mědi. A pro 16A se musí sáhnout pro něco jiného, nebo si udělat prodlužku vlastní.

novak1*
hodnocení

Zátým jen pro 2100W max .

To je jinak zajímavé s tým stočeným káblem co delá teplo, to by se dal udelat ohrívač takto.

riva

To dělá ten kabel ať je stočený nebo není. Akorát když není rozmotaný, tak se to hůř chladí.

hodnocení

2x
V lídlu se mi taky nedávno zamlouvala jedna prodlužka. Bohužel 3x1mm, tak jsem ji tam nechal. Na běžnou zátěž (i ty malé žravé topidla mívají jen 2kW) to teoreticky postačí, ale mám rád tyhle věci poctivě dimenzované. Někde cíleně k lampičce bych to samozřejmě nehrotil. Jinak ty vypínače (taková ta klasika s doutnavkou) docela často odchází, ale nějaká značková na tom snad může být lépe.
111®

no jo to řešíš ty tak ale laikovi je jedno jaký průřez má prodlužka a klidně ji použije absolutně nevhodně...takže tvoje rada je poněkud zavádějící...

novak1*
hodnocení

Mám z Tesca . Vypadá to solidne a taky 3x1mm2 . Už jsem na to mel zapojenu pračku 2100W a šlo to bez chyby.

Na Heuréka jsou 1,5mm2 i levné značky .Do lidla je nedaji , stálo by to víc.

V lidlu měli i 1.5mm, ale tam se mi nezamlouvala ta zásuvka.
novak1*
hodnocení

Cpou tam detský zámek.

Dětský zámek je naprosto vpořádku.

jd
hodnocení

2x

V Ikea nakoupis levne 3x1,5 kvalitni 5 metrove

ikea.com/...

pripadne 3 x 1,5 s roztrojkou - 2 kusy v baleni

ikea.com/...

Vloni jsem nakoupil zasoby za 99, letos uz stoji 179

novak1*
hodnocení

5m jen jednozásuvka a 3 zásuvka krátka jen 1,5m

krtek6
hodnocení

2x
Já si prodlužku vyrobil...5m gumového kabelu 2.5mm2, vidlice a x zásuvka a vyšlo mě to levněji než kupovat v krámě hotovou s 1.5mm2
novak1*
hodnocení

Me to nevychází levnej. Vidlice s kabelem stojí 8eur , bez kabelu levná 2eura. Zásuvka jedna 4eurá. Kabel stojí kolik? Do 1eura 1m.

Když koupím více zásuvku , budu muset koupit specálny šrobovák.

hodnocení

2x
No to záleží na co se bude používat, to jsi zapomněl napsat.
novak1*
hodnocení

Jedna na pračku 2100W a druhá na kombinovaný sporák 2000W, další na ohrívač 2000W.

U sporaku nebo pračky je standard vodič 1mm, takže i prodluzovak by měl mít stejný, ne slabší. Ovšem pokud nemá prodluzovak 20metru pak má větší odpor. Smotaný až tak nevadí, protože nejde o dlouhodobější zátěž, termostat zapíná a vypíná. Přesto je vhodné zvolit délku tak akorát.
novak1*
hodnocení

Budu se muset uspokojit s 1mm2 a délka 3m.

Ono když se podívam na pojistku , tak tam je tenoučký drátek a udrží 25A . Proč by potom vodič 1mm2 nemohl udržet 10A.

Nekde píšou v tabulce že až 15A.

jendad
hodnocení

2x
Znamej měl namítnout prodluzku na bubnu a zapojil bojler. Druhý fen přišel a zdálo se mu tam nějaké teplo. Šahl na klubko a to bylo celé horké. Vzniká tam magnetická smyčka a vytváří teplo. Celá cívka byla stavena a slepena, takže prodluzovak vyhodil. Kdo ví kolik to zežralo elektriky a mohl být rád, že nevyhořel.
jd

To spíš než magnetické smyčka, tak to byl nedostatečný odvod tepla z kabelu. Kabel byl asi 3x 1,00 a bojler 2200W ...

jendad
No nevím. Ve svářečské škole jednoznačně nám tvrdili, že tam je magnetické pole. To se okoloo kablu vždy tvoří pěkné obrazce ze špon. Ale máte pravdu, že slabé kabelky se zahrivaji.
jd

To je v poradku - u jednotliveho vodice co vede ze svarecky, vznika pole ale kdyz jsou ty vodice v kabelu 2 kterymi tece proud tam a zpet, no tak tam zadne vyznamne pole nevznika, protoze se vzajemne vyrusi.

Overit si to muzes snadno klestovym ampermetrem, pokud ho mas, na prodluzce ti proto nameri vzdycky cca NULU !

chapes?

novak1*
hodnocení

Vodičem jde proud 230 , 10A . Nulákem se vrací v jaké hodnote? Asi ne taky 230, 10A.

Jestliže u jednofázového spotřebiče teče fázovým vodičem proud 10 A, tak stejný proud teče i nulovým vodičem! V celém okruhu musí procházet stejný proud. Kam by se ztrácel? :-D *zed*

mě vomejou...*alene*

Mě taky! Co ty lidi nevymyslí. Magnetismus, rozdílné proudy před a za spotřebičem v jednom proudovém obvodu at.d. *smich*

novak1*
hodnocení

Teče nulákem stejných 10A?

Proč se potom ten proud nevyužije na další spotrebič ale se ten proud posílá do zeme? Neco se musí zmenit , když ne proud tak napetí.

111®
Ten proud pak využijí v jiném bytě a znovu ho zaplatí
novak1*
hodnocení

To by bylo pepetum mobile , kdyby se stále ten istý proud posílal dookola. Nemusel by se vyrábet nový.

111®
No Dyk jo. Jsi se na to ptal...
monk

Špatně jsi to 111 pochopil.

Takhle funguje Perpetum elektrodebile.*smich*

novak1*
hodnocení

Kdyby se te na to ptalo doma díte , co bys mu řekl, že je debil?

monk

Vzal bych plochou baterku a žárovičku.Ukázal bych mu to ampermetrem před žárovičkou

a za žárovičkou.Zkuste to!

novak1*
hodnocení

Zadám taky výsledky když vím. Ja mám skoušet. Dnes ani zítra by to nebylo.

monk

Nastudujte si Kirchhoffovy zákony .Jinak diskuse už nemá jakýkoliv smysl.:(

To už je jenom FB žvanění.

novak1*
hodnocení

Se zakomplexovanými nemá smysl.

jd

Jenze plocha baterie = stejnosmerny proud, ale v siti mame stridave napeti, trochu rozdil...

Kazdopadne deti, kupte si klestak a udelejte pokus, zmerte si jednotlivy vodic, ukaze vam proud... Zmerte si kabel, tam je minimalne L faze a N nulak, a ukaze vam proud NULA.

Ono to s tim vracenim se po nulaku totiz neni tak jednoduchy, ze by se neco nekde vracelo, ta energie se spali ve spotrebici, takze si to predstav spise jako ze i z nulaku neco vychazi ven neumim ti to lip vysvetlit. Do elektrarny ani k sousedum se to fakt NEVRACI to je hodne blbej primer.

Ps:, aby meril klestak jak AC, tak DC tak na to bacha Ja si kdysi koupil unit truerms a to bude 15 let, klestak UNI-T na eBay :)

panove a co tak jalový proud co to vam řika

novak1*
hodnocení

Na prodlužovačke je vypínač . Vypínač svíti. Sviti vždy když je zapnuto a nebo jen vtedy když je odber proudu cez spotrebič?

Vypínač spíná oba pracovní vodiče, tedy L a N a protože je doutnavka je zapojena na výstup, tak svítí jen tehdy, je li zapnutý, bez ohledu na to jestli je nějaký odběr. Máte ale docela zajímavé otázky, díky kterým byste se měl 230V nebo 400V vyhýbat obloukem :)

hodnocení

0x

to vite že se na smotanem prodlouženi vytvaři mag smyčkazměřte si ampery na nezmotanem prodlouženi a na navinutem na bubnu při stejne zatěži

novak1*
hodnocení

To jste už mohl dát príklad. Kde já budu merit ampére.

Mám prodlužku 5m smotanou tak jak prodávají . Používal jsem vysávač 750W hodinu a kabel nebyl nejak teplý.

hodnocení

0x

proč bych ti daval přiklad jak to měřit kdyžstejně na to nemaš měřak a při nějakých 750w to moc nic neděla ale kdybys na to zapnul svařečku na 200A tam bys to poznal jaký je rozdil

novak1*
hodnocení

Kto svára na 200A? Tak kolem 100A.

hodnocení

0x

na fore svarbazar som cital,/okrem oteplenia,to uz udava aj vyrobca,prud pri navinutom bubne a rozvinutej / ze sa to sprava ako indukcnost,a ze dokonca ak u zvaracky zhasina obluk,resp.je problem so zapalenim,staci navinut par zavitov okolo zeleznej rury:)

neskusal som

hodnocení

0x

tak na200A vařim ale to už neutahne 15A jistič a musim vařit na zasuvce 380 pětikoliku kde beru jednu fazi proti nulaku

doplněno 21.08.22 11:24:

zaleži co omotat kolem trubky jestli sekundar nebo primar

jd

Starý 15A vyhřátý, kdoví kolik drží?

Kup nový jistič B16 elima.cz/... 66,- (kup si jich víc značek a testuj, případně i C a D, pokud by padal při sepnutí...

a krytku elima.cz/... 34,- větší ať to větrá

a připoj to přes 3 x 2,5 šnůru elima.cz/... 43,- za metr

a připojit to před nějaký silnější jistič přímo do rozváděče, zakončí zásuvkou elima.cz/... 83,- a uvidíš, krátkodobě klidně 32A, dlouhodobě klidně 22A, tak kde je problem?

takhle si můžeš otestovat víc jističů, kteří jistič lépe drží, podle charakteristik jističe by mohl vydržet až 1,44 násobek nominálu i nekonečně dlouho

som si spomenul,ze kabel ku kliestam,alebo ku zemniacej svorke,..omotat napr.okolo lesenarskej trubky.teda sekundar,sa sprava ako tlmivka,...

ta pamat po 70 ke:)

seš dobrej kdž sis vzpoměl po 70letech

21.08.22 10:21
hodnocení

0x
Prodlužovačky kvalita
Prodlužovačky kvalita #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]