Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moc se zatím nevyznám, ale rád bych začal fotit - mohl by mi zde prosím někdo poradit, podle čeho vybrat ideální fotoaparát? Zrcadlovka, kompakt,... + všechno na co si dát pozor Mockát děkuji a hezký zbytek neděle!
Na to nelze jednoduše odpovědět. Záleží na tom, CO hodláte fotit a KOLIK do toho chcete investovat. Jiný foťák je vhodný na krajinu, jiný na portréty, jiný třeba na sport, nebo na výtvarnou fotografii... Pro vážnější práci je vhodná zrcadlovka, ale je drahá, náročnější a začátečník její výhody asi moc nevyužije. Takže asi nějaký lepší kompakt. Naprosto nutná je možnost vypínání automatiky a ruční ovládání. S automatem sice uděláte slušné fotky (respektive je automat udělá za Vás), ale fotit se nenaučíte.
Doporučuji sehnat si nějakou literaturu, může být i starší. Třeba tohle. O digitální fotografii se tam sice nedočtete (a asi Vás nebudou zajímat postupy zpracování klasických materiálů), ale co se týká techniky a teorie fotografie, je to velice užitečná kniha.
Tak ještě doplním:
Večírky, svatby, sport - kompakt s automatikou
Nemovitosti - podle účelu použití fotky, nejspíš kompakt s automatikou
architektura, portréty, výtvarná fotografie - zrcadlovka s ručním nastavením.
Ale není to úplně nutné. Pro začátečníka bych asi volil nějaký rozumný komromis. Každopádně ale možnost úplného ručního nastavení.
Fotografování je dost složitá disciplína, když to má nějak vypadat. Já jsem dost často čerpal ze znalostí a zkušeností Ondřeje Neffa zde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.