Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

topení mobilní klimatizací

Od: mikihans® odpovědí: 8 změna:
Ahoj, taková úvaha, teoretická.
Mobilní klimatizace, která má jen funkci chlazení. Příkon 1 kW, chladící výkon 3 kW.
Klimatizaci nechám foukat studený vzduch směrem k horkým krbovým kamnům v jedné místnosti, hadici s teplým vzduchem natáhnu do vedlejší místnosti, kterou tím budu vytápět.
Nějak se nemůžu logicky dobrat celkového tepelného výkonu, který tím získám.
Dostanu na straně výdechu teplého vzduchu 1, 3, nebo 4 kW tepla?
Jde mi vyloženě o efektivní přesun tepla z místnosti s krbem do chladnější místnosti, kam se teplo špatně dostává pomocí ventilátoru.
Nebo je to ekonomický nesmysl?
Mně nějak "vychází", že na straně hadice budou 4 kW tepla, na straně krbu -3 kW, tedy že ten 1 kW příkonu (samozřejmě mínus nějaká vlastní spotřeba elektroniky a ventilátorů) půjde taky do tepla a bude tím pádem využitý. Je to tak? Nechci, aby to nakonec fungovalo jen jako drahý ventilátor s velkou spotřebou :)
Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jd
hodnocení

0x

jo a jeste k tomu muzes vyrabet H2O, to je benefit navic :) Na to jsi odecetl kolik kW?

Ps: jak jsi vypocital 4 kW? Zkus nejprve tou hadici hnat proste jen teply vzduch :))

hodnocení

Došel jsem na to jako teplo odvedené z klimatizace (3 kW chladící výkon) + vlastní spotřeba klimatizace (1 kW). Což je možná blbost, proto se tu na to ptám :)
Ventilátorem jsem tam hnal teplý vzduch minulou zimu, ale nebylo to ono, buď bych musel brát vzduch hned nad kamny, ale pak mi tam zavazí trubky a běžnému ventilátoru se ten horký vzduch moc nelíbí, nebo beru jen teplejší vzduch z místnosti a tepla odchází málo.
Proto mě napadlo takto teplo čerpat z jedné místnosti (nadbytek) do druhé (nedostatek). Jen se nějak nemůžu dobrat toho, kolik vlastně tepla celkem získám a kolik spotřebuju elektřiny. Ale tak nějak mi zákon zachování energie říká, že když je příkon 1 kW a celé zařízení bude uvnitř, tak prostě toho vytvořeného tepla ten skoro 1 kW bude, + přemístím značně množství tepla z jedné místnosti do druhé, což se mi s pouhým ventilátorem dobře nedaří.

hodnocení

0x

Uvažujete naprosto správně
- na straně chladného vzduchu budete chladit 3 kW
- příkon bude cca 1 kW
- topný výkon na staně teplého vzduchu bude 4 kW
-ALE - do vzduchu se na chladné straně dostane menší chladicí výkon protože část výkonu se spotřebuje na kondenzaci vzdušné vlhkosti, tj na studené straně to nebudou 3 kW ale např 2,4 kW / to je rozdíl mezi celkovým a citelným chladicím výkonem dle teploty, relativní vlhkosti, vypařovací teplotě chladiva,.../
- tj sumárně do objektu dostanete topný výkon 4 - 2,4 - tj 1,6 kW místo Vámi uvažovaných 1 kW / těch 0,6 kW jste vydělal kondenzací - asi tak jako u kondenzačního plynového kotle/
- další je, že zahřívání elektroniky, pohon ventilátoru,.. to vše ve finále "jde" do topného výkonu - tzv tepelná smrt vesmíru

hodnocení

0x
Je to ekonomický nesmysl, to už si rovnou do druhé místnosti můžete dát přímotop o příkonu 1KW .
V našich domácnostech bývá povětšinou v topné sezóně vzduch moc suchý natož aby bylo žádoucí ještě více snižovat vzdušnou vlhkost.
Ekonomičtější bude zvětšit průduchy a větší výměna vzduchu mezi místnostma, nebo lépe přejít na teplovodní rozvod.
hodnocení

To můžu, ale s přímotopem budu mít pořád v jedné místnosti moc tepla a v druhé méně. Takže bych rád to teplo jako bonus přesunul. Teplovodní rozvod je v plánu až budu dělat novou podlahu, zatím se nemám od krbu jak dostat k rozvodům topení bez většího bourání, proto hledám dočasnou funkční možnost.
Přímotop snad do té nejstudenější místnosti.
Jak jste dům vytápěl dříve, jen rozvodem horkovzduchu který je poddimenzovaný?
To už je jednodušší přímotop za pár korun. Můj předchozí příspěvek byl k tepelné bilanci. Ale takto bude něco vrčet, budete zakopávat o hadici, ... a i to odvlhčování je minusový bod.Jak na dýchání tak na tepelnou pohodu/ při nižší RH se více organismus ochlazuje odpařováním potu/.
hodnocení

Mám plynový kotel, kterým vytápím celý dům, rád bych více přitápěl v krbovkách, ale tam je problém, že i když to pak rozháním ventilátorem, tak v místnosti s krbovkama je minimálně o pět stupňů víc, než v dalších místnostech. Proto jsem chtěl zkusit to posílit klimatizací, abych přečerpal větší množství tepla tam, kam potřebuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]