Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada kondenzátoru ve ventilátoru

Od: tazatel odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám stojanový ventilátor ve kterém se pravděpodobně pokazil kondenzátor - točí se, ale pomalu. Než ventilátor vyhodím, chci nahradit kondenzátor (v minulosti jsem takto oživil jiný podobný ventilátor, který měl stejný problém), avšak nedaří se mi najít na internetu k objednání přesný typ kondenzátoru - 1,2uF, 450VAC. Nejpodobnější jsem našel 1,5uF, 400VAC.

Lze jej použít? Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

zapojen je jako odrušovací nebo na rozběh?

tazatel
hodnocení

Internet praví že by to měl být rozběhový kondenzátor.

Náhrada kondenzátoru ve ventilátoru

Takže rozběhový. Nacpi tam třeba tento. myslím, že 1,2 a 1 není takový rozdíl na nějaký větrák. Na čerpadlo, které klade odpor bych byl opatrnější.

Super, přesně odpověď na moje hledání :), kondík už je objednán na netu. Jen nevím, jestli je u všech těch věžových ventilátorů k tomu kondíku přístup jak k penězům? Asi 20 vrutů různých velikostí, 15 západek a kondík je přišroubován perfektně zezadu a skoro nepřístupně pod motorem, který se mi nechce oddělávat. Doufám, že se mi podaří to vyměnit, připájet a zase sestavit dohromady:-D. Každopádně díky za užitečnou radu a potvrzení mého odhadu, že je to kondík, nejsem odborník.

hodnocení

0x

Pokud se ventilátor otáčí pomalu, doporučuji vyzkoušet, jestli nejsou zatuhlá ložiska rotoru a vrtule se otáčí lehce. Spravoval jsem už několik ventilátorů s tímto problémem, dokonce se některé netočily vůbec, a problém byl opravdu jen zatuhlá ložiska zanesená prachem z provozu. Rotor se musí točit úplně lehce, jinak se nedokáže rozběhnout na požadované otáčky.

No ten můj ráno normálně funěl, seděla jsem vedle, najednou v něm jako by něco škrklo a přestal se rychle točit, jen tak pomaloučku. Ale točí se lehce, takže určitě to nejsou zatuhlá ložiska. Uvidíme po výměně kondenzátoru, vyhodit se dá vždycky

tazatel
hodnocení

0x
Pánové děkuji za rady, po výměně za kondenzátor 400VAC 1.5uF funguje ventilátor jako nový. ;)

hodnocení

0x

Tak kondík dnes dorazil, vyměněn, po chvilce sestavování ventilátor běží, ale jak jsem se obávala, zbyly mi 4 vruty a nejsem schopná přijít na to, odkud jsou. Ale mašina funguje, tak to nechám koňovi...*smich*. Hezký večer

sonix
hodnocení

0x

Dobry den. Kondenzator 1.5uF/400Vac mozete pouzit ako nahradu. Pomale otacky moze sposobovat aj zatvrdnute mazivo na oske.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]