Proč jsou 16A 30mA chrániče mnoho násobně dražší než 25A?
Od:johndodpovědí:10změna:
Ahoj, chtel bych se zeptat, proc jsou 16A 30mA jisticochranice drazsi nez 25A 30mA? Chystam se dodelavat novou vetev na zahradu kvuli bazenu a virivce, ale 25A uplne nevyuziju… Vystacim si s 16A, avsak je to x-krat drazsi nez 25A. Napadlo me jedine reseni koupit 25A/30mA a dva jistice 16A a zaradit je za ten jisticochranic a rozdelit tak zasuvkovy okruh na 2x4 zasuvky (16A - 4 zasuvky) Jenze to uz bych musel menit jistic v rozvadeci, kde je pouze 16A vetev vedena do garaze (pripojovat se budu na garaz, nechci sekat novou fasadu…)
Předpokládám, že spojujete spolu dvě trošičku rozličné věci a to: 16A je jističochránič, čili jistič a proudový chránič a to druhé je pouze 25A proudový chránič bez jištění, čili musíte použít k němu jistič. Určitě se vyplatí koupit chránič 25A a kněmu za stokorunu jistič. Jedinou podmínkou je, mít pro oba v rozvodničce dost místa. Jističochránič se používá hlavně k úspoře místa . Těch 25A je síla kontaktů, tedy správně hlavní jistič by měl mít 25A, pokud máte vyšší, tak by měl mít chránič kontakty cca 40A (další v řadě).
Dají se najít i jističochrániče za relativně slušnou cenu. Třeba NOARK je už na trhu mnoholet a jejich výrobky jsou osvědčené, nebál bych se toho... Ale levnější je pořád dát tam jeden chránič a k němu jističe...
johnd
Mluvim pouze o jisticochranicich. Vsude, co jsem koukal jsou 25A/30mA levnejsi nez 16A/30mA… Samozrejme vim, jaky je rozdil mezi solo chranicem a jisticochranicem… Spis jen nechapu tu cenu, ktera je celkem absurdni… 25A pouzivat nechci, nebot tomu nadrazeny jistic je 16A vedeny do garaze 2.5mm2 Cu… Vyssi davat nebudu, nebot jsem limitovany prurezem vodicu, takze musim stejne dat tu 16, ale nechce se mi za eaton chranic 16/30mA davat skoro 2 tisice… 25/30mA jsem nasel kolem 600-800Kc od eatonu… S eatonem mam zatim nejlepsi zkusenosti, co se elektroinstalaci tyce…
Trochu jsem hledal a násobné ceny nevidím, třeba zde 16A a 25A; nebo kvalitnější 16A a 25A (6kA na poptávku, 10kA mají skladem). U jističů bylo zvykem - nižší proud, vyšší cena; u jističochráničů - vyšší proud, vyšší cena... dáte odkaz na jističochránič 25A a 16A, o kterých hovoříte?...souhlasím s odpovědí hiawata...
doplněno 17.07.22 10:28: Dotaz na tazatele...Můžete dát odkazy na vámi popisované přístroje, kde 25A je levnější než 16A?
Z jednoduchého dôvodu. 16 A používa každý,je to max. pre bežné jednofázové zásuvky. Čo má dopyt a odbyt je vždy drahšie,než to, čoho ide menej. 25 A na zásuvku na jednú fázu sa už musí použiť iná zásuvka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.