Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Max délka prodlužovacího kabelu

Od: wasek* odpovědí: 6 změna:

Potřebuji k zahradnímu čerpadlu s výkonem 1000W natáhnout prodlužovací kabel 40 metrů. Kabel mám ovšem pouze 2x1mm. Myslíte, že by to tak bylo hodně nevyhovující?
Ke strunové sekačce 350W používám 80 metrů stejného kabelu a zatím jsem problémy neměl. No, ale moc tomu nerozumím... Pokud byste mi mohli případně uvést nějaký vzorec, podle kterého bych to mohl spočítat, byl bych moc vděčný.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vojtazanda*
hodnocení

3x

Jestli dobře počítám, tak Vám na přívodu "ubyde" něco kolem 5,7V (24W).

To by neměl být problém. Změřte kolik máte v zásuvce voltů, jestli jste blízko trafa, tak to může být klidně i 235V, takže by bylo vše OK :)

Jinak bezpečnost je jiná kapitola! Udělat si prodlužku dvojlinkou, když přeci bude jen na čerpadlo, a pak si tam náhodou připojím třeba čerpadlo s kovovou kostrou... a OUVEJ je na světě.

Takže já se přimlouvám za prodlužovačku kupovanou a žádný vylomeniny:)

jabraka*
hodnocení

2x

1kW příkonu není až takový problém.Ale i tak jsou to 4 A proud.Při té délce to bude znatelná ztráta výkonu.To čerpadlo by rozhodně nemělo být provozováno dvoupramenným vodičem a potřebovalo by přívod aspoň 3 x4 mm průřez vodiče(spočítej si průměr )Už z hlediska bezpečnosti.

JABRAKA

repak*
hodnocení

2x

Pokud je čerpadlo spotřebič třídy II, tj. s nevodivým krytem (a přídavnou izolací, to už si opravdu nepamatuju) - pozná se podle toho, že přívodní kabel k němu je dvouvodičový a nikoli třívodičový, zástrčka od něj nevyužívá "kolík" - pak bych problém neviděl. Úbytek napětí bude cca 3V. Pokud má ale čerpadlo vodivý kryt pak jednoznačně ne, musí být třívodičový a vodič průřezu většího, více než 3 mm2 kvůli odporu vypínací smyčky.

V obou případech bych ale použil napájení přes proudový chránič.

hodnocení

0x

Ať přemešlim jak přemejšlim tak jsem asi ještě čerpadlo (ponorný) s dvojitou izolací neviděl.

repak*

Ale on nepíše, že je ponorný :) . Píše zahradní.

Já myslím že je to vcelku jedno,asi všechny budou mít ochranný vodič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]