Nejste přihlášen/a.
Potřebuji k zahradnímu čerpadlu s výkonem 1000W natáhnout prodlužovací kabel 40 metrů. Kabel mám ovšem pouze 2x1mm. Myslíte, že by to tak bylo hodně nevyhovující?
Ke strunové sekačce 350W používám 80 metrů stejného kabelu a zatím jsem problémy neměl. No, ale moc tomu nerozumím... Pokud byste mi mohli případně uvést nějaký vzorec, podle kterého bych to mohl spočítat, byl bych moc vděčný.
3x
Jestli dobře počítám, tak Vám na přívodu "ubyde" něco kolem 5,7V (24W).
To by neměl být problém. Změřte kolik máte v zásuvce voltů, jestli jste blízko trafa, tak to může být klidně i 235V, takže by bylo vše OK ![]()
Jinak bezpečnost je jiná kapitola! Udělat si prodlužku dvojlinkou, když přeci bude jen na čerpadlo, a pak si tam náhodou připojím třeba čerpadlo s kovovou kostrou... a OUVEJ je na světě.
Takže já se přimlouvám za prodlužovačku kupovanou a žádný vylomeniny![]()
2x
Pokud je čerpadlo spotřebič třídy II, tj. s nevodivým krytem (a přídavnou izolací, to už si opravdu nepamatuju) - pozná se podle toho, že přívodní kabel k němu je dvouvodičový a nikoli třívodičový, zástrčka od něj nevyužívá "kolík" - pak bych problém neviděl. Úbytek napětí bude cca 3V. Pokud má ale čerpadlo vodivý kryt pak jednoznačně ne, musí být třívodičový a vodič průřezu většího, více než 3 mm2 kvůli odporu vypínací smyčky.
V obou případech bych ale použil napájení přes proudový chránič.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.