Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Aký typ tv zvoliť

Od: eeve® odpovědí: 11 změna:

Zdravím všetkých poradcov,

vopred sa ospravedlňujem za možnú "divnosť" mojej otázky, ale nemám sa koho spýtať a fakt sa do toho nerozumiem.

Máme ešte starý, elektrónkový televízor, ktorý zatiaľ funguje, ale ako sa hovorí, nepoznáme dňa. Takže už vopred rozmýšľam, čo namiesto neho. Nie som náročný človek, prakticky mi stačí, aby to šlo :) Obrazovka aby bola pozerateľná, netreba nám žiadne extra spešl funkcie moderného charakteru, uhlopriečka by mohla byť aspoň 70 cm (ako máme teraz). Čo najjednoduchšie ovládanie, nakoľko to musím naučiť babku :) Ale, čo je moja najväčšia podmienka, alebo otázka? Ide o - príkon? Výkon? Ani pomenovať to neviem. Ide o to, že máme v byte ešte dosť starú elektroinštaláciu, minimum zásuviek (majstri spred rokov si asi nemyseli, že sa elektrina tak rozrastie), rekonštrukcia v nedohľadne, preto by som potrebovala taký televízor, ktorý odberá čo najmenej elektriny - neviem či to dobre píšem. Dúfam, že ma chápete :) Nechcem riskovať, že by mi odišla zásuvka, alebo nebodaj nejaká časť elektrického vedenia v stene a podobne.

Tak by som sa vás rada spýtala, čo by ste mi poradili, aký údaj by som si pri hľadaní vhodného nástupcu mala všímať, čo je tam z tohto "elektrického" dôvodu dôležité. Posielam aj fotku štítku na našej momentálnej tv.

Ďakujem vopred za všetky rady.

Aký typ tv zvoliť

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

4x
Vezmete vetsi televizi nez je tech 70cm. Verte tomu, ze budete radi za velkou obrazovku. Zvlast senior to oceni. Napriklad Hisense 40A5100F je zakladni model se slusnym obrazem (za danou cenu) a spickovou spotrebu ma mensi nez tech 86w. Ne ze by na tom tedy zalezelo, i trojnasobny prikon je jak nic i pro pravekou zasuvku. Co bych doporucil spis je obetovat tisicovku a zaplatit elektrikari hodinu prace, at zasuvky zkontroluje a podotahuje sroubky. Vyhoret se da i bez televize..

hodnocení

2x

Babičce - 90 let - jsem vloni koupil Hisense 43AE7000F za 8490,-Kč. Tchýni elektronickému antitalentu letos Hisense 43A6BG za 5899,-Kč (s cashback 500,- takže 5399,-Kč)

Na 108 cm se zvykne velmi rychle, první instalace je trochu komplikovaná, ale i prodejny už nabízí první zprovoznění.

68 kWh je luxusní spotřeba, obě velmi oceňují kvalitní zvuk. Oproti mé 7 let staré FHD Oravě je i ten 4K obraz poznat... jen já mám pozemní vysílání, takže bych 4K neužil...

heureka.cz/...

Nejdřív bych začal asi příjmem - máte kabelovku, satelit, pozemní vysílání (anténu), internetovou TV ... - nebo jaký příjem si k nové TV zvolíte? Od toho můžete hledat kvalitu TV.

A samozřejmě - stav el.sítě je věc druhá a není dobré toto zanedbávat.

hodnocení

Máme satelit, a k tomu set-top-box - to sa určite v najbližších rokoch meniť nebude. Ono netuším, akú kvalitu má televízor čo máme, ale určite to nič valné nebude vzhľadom na vek :) Čiže mi tam netreba nič extra, predpokladám že valná väčšina terajších televízorov na tom bude o poznanie lepšie.

Čo sa týka el. siete, samozrejme že by som to podceniť nechcela, tam sa ale momentálne nemám kam hýbať :( Byt je babkin, ona rekonštrukciu odmieta, čiže sa prakticky staráme len o "vonkajšie ústrojenstvo", a teda zásuvky a podobne, ale zatiaľ viac nezmôžeme. Preto je mojím hlavným kritériom pri kúpe nového najmä jeho "odber", ak ma chápete.

Ďakujem za rady značiek, popozerám :)

Každá slušnější televize má zabudovaný i satelitní tuner, takže stačí k televizi dokoupit za pár stovek modul, do něj dát kartu ze satelitu, to celé do televize, kabel od satelitu dát taky do televize a je o jeden ovladač a jednu krabičku v zásuvce méně. Tím pádem i menší odběr.
Kvalita obrazu je taky rázem vyšší.
hodnocení

To je zaujímavá informácia, ak by som to zvládla, bolo by to super, ale ako vravím, v tomto som laik, tak snáď to nie je nejak zložité na inštaláciu. Každopádne si k tomu určite nájdem nejaké bližšie info, ďakujem za inšpiráciu.

s tím modulem za cca. 600 jsem měl potíže, protože jsem byl nedočkavý - je tam potřeba při prvním spuštění s kartou a modulem počkat - snad přes půl hodiny - jinak to nebude fungovat. Musí se postupovat podle manuálu, který není zrovna nejlepší.

Mám v jedné místnosti modul s integrovanou kartou a to po zasunutí do televize naskočili do minuty. Taktéž v satelitu, kde jsem na zkoušku vytáhl kartu a vložil modul. Do minuty to šlo.
Ale pravda, byl to modul s integrovanou kartou. Modul kam se vkládá klasická karta, ten jsem nezkoušel.

olinl
hodnocení

2x

Nevím do jaké míry znáte dnešní televize, ty mívají i oddělené napáječe od samotné televize Napájecí zdroje p/... (nemají zdroj uvnitř TV, ale "válí"se za televizí nebo vedle ní) a spotřeba bude u televize s podsvětlením LED diodami s uhlopříčkou 80 cm zhruba 40 Wattů (asi polovina spotřeby té vaší nynější, takže zásuvka 230V není tak zatížena). Pokud sedíte u televize na vzdálenost do tří metrů, stačila by TV s uhlopříčkou 80-90 cm, na vzdálenost 5 metrů klidně TV s úhlopříčkou 100cm a více, ale záleží jak má kdo dobré oči.. Dnešní televize mají vestavěný tuner na satelit(předplacená dekódovací satelitní karta se vkládá přes redukci/držák do slotu/otvoru přímo v televizi), možno připojit i kabelovku (UPC,Nej TV, O2..), zpracují i klasické pozemní vysílání(anténa na střeše, společná anténa v paneláku), takže odpadne set-top box a přístroj pro satelit (satelitní příjmač/tuner) + dálkové ovladače od nich-bude tedy jen jeden dálkový ovladač k jedné TV. Kabely ze satelitu a klasické antény se připojují "rovnou"do televize, ta umí oproti té vaší nynější dobře zpracovat i slabší signály a většina televizí má i možnost napájet antenní zesilovač po připojeném koaxiálním kabelu-záleží ale na ant. zesilovači, který je buď napájen už na půdě/společné chodbě apod. nebo je zesilovač přímo v krabičce antény-tady je to trochu komplikovanější, nevím jak je to u vás udělané. Výhodou u nové TV je, že toho umí víc, ale je i více tlačítek na dálkovém ovladači, které se musí člověk naučit používat. Mimochodem-vyrábí se i zjednodušené dálkové ovladače, které umí např. jen zapnout a vypnout TV, přepínat mezi programy a ovládat hlasitost, např. SEKI GRANDE origi/... . Nynější televize ještě umí teletext, je možno je připojit i k internetu a sledovat pořady podle vás a kdy vy chcete, některé "programy"jsou ale placené. Osobně bych vybíral novou TV mezi výrobci Sony(made in japan), Samsung, LG

hodnocení

To je skvelé, presne takéto informácie som potrebovala. Novšie televízory nepoznám vôbec :) vždy sme mali nejakú postaršiu šunčičku. Ten zdroj chápem, predpokladám že to bude niečo ako zdroj u PC, resp NTB.

Do tých 3 metrov určite sedíme, resp. ja, babka aj bližšie, nemá už najlepšie oči. Avšak predpokladám že tých 80-90 cm ako vravíte, by nám stačilo. Netreba nám nejaké veľké "letisko".

Ten satelitný tuner stojí za zváženie, určite si o ňom zistím bližšie info. Čo sa týka toho anténového zosilovača, tak to vôbec netuším čo je :) V bytovke nemáme žiadnu nejakú spoločnú anténu alebo niečo také, každý si to menežuje sám. Niektorí majú satelit ako my, iný "káblovku".

Ten diaľkový ovládač pre seniorov je úplne boží, veľmi pekne ďakujem za link, ukladám si :)

Takisto ďakujem za odporúčania značiek, zaujal ma aj ten vyššie spomenutý Hisense, zapíšem si a pri prípadnom vyberaní sa budem podľa toho orientovať.

Ďakujem veľmi pekne za všetky infošky.

Jen bych trochu doplnil, co olinl uvedl o uhlopříčce tv a vzdálenosti, ze které se budete dívat. Jím uvedená vzdálenost je dle mě trochu větší, než ideální, ale samozřejmě záleží, jaké rozlišení tv zvolíte. Tady máte přehledný graf, lehce se zorientujete alza.cz/...

olinl

eeve-ano, ten zdroj(napáječ) je obdobně jako u notebooků. Upřímně-pokud můžete, vezměte minimálně uhlopříčku těch 90 cm (35,5palců), koukám na televizi s uhlopříčkou 80 cm a písmena jsou například v titulcích nebo v informacích o pořadech hodně malá. Pokud bych kupoval televizi nyní, vybral bych těch 100cm (39 palců) abych přečetl alespoň ty písmenka.. Ještě snad při výběru kouknout i na výrobce televizí Panasonic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma anténní zesilovač

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]