Ahoj, poučite mě prosím, jak dobíjet lith. baterií 60v,1000w,12 Amps do El. koloběžky Gr7? Mohu ji dobíjet průběžně i při malém vybití, nebo systémem zcela vybít a až potom zcela nabít. Děkuji moc! Sebor
Cyklické vybíjení a nabíjení tolik nevadí. Větší problém je nechávat baterii delší dobu nabitou (>85%) nebo vybitou (<15%). Při delším odložení baterii nabít na cca 60%. Dříve když jsem měl elektrokoloběžku dělal jsem to následovně: Baterii jsem skladovat cca v polovině nabití, před plánovanou jízdou jsem ji dobil, po návratu zase částečně dobil. Baterie byla 48V 13Ah, nabíječky jsem měl s 2A a 8A výstupem - 8A jsem používal v případě, kdy jsem potřeboval rychle dobít.
Nejlepší pro životnost je používat rozmezí 20-80%. Pokud má 20, tak hned nabít, protože když zchladne, tak napětí ještě klesne. Lze nabít i na 100% ale nejlépe těsně před jízdou. Uskladnění někde okolo 40-60 na chladném místě. Nejhorší jsou extrémy, tedy hluboké vybití nebo vysoké nabití, krátkodobě to ale zase tak nevadí, pokud se při max nabití hned vyjede, nebo po vybití ihned nabije.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.