Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rtuťový spínač

Od: surivanoroc® odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer. Tohle je zřejmě nějaký rtuťový spínač podobný tzv. "prasátku" Jak fungoval, kde a jaké bylo jeho použití, to netuším.Uvnitř levé baňky je nějaká, zřejmě wolframová spirála jako v žárovce. Poradí někdo?

Rtuťový spínač
Rtuťový spínač #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ja1
hodnocení

1x

Nene, to nebude ani spínač ani usměrňovač, ale něco daleko jiného - elektrolytický elektroměr! Vidím dobře na horním obrázku naohnuté trubici zbytky stupnice?

Neměří to ale v kWh, ale v ampérhodinách (Ah). Je to vlastně ampérhodinové počítadlo na stejnosměrný proud.

hodnocení

0x

To bude skor usmernovac, nez spinac reagujuci na naklon.

radek*
hodnocení

0x

No podle mě je to starý schodišťový spínač. Nikdy jsem ho sice neviděl, ale funkci bych z popisu odhazovbal takto: Prostě je uvnitř rtuť, ta se pomocí spirály zahřeje a stejně jako v teploměru se roztáhne, tím spojí nějaké dva kontakty a světlo svítí, tím jak se rtuť dále ochlazuje, tak se smršťuje a kontakty po čase rozpojí. Nevím jestli jsem se trefil, ale dávylo by mi to smysl. Každopádně to potřebuju mít doma :D

Schodišťový automat vypadá trochu jinak...a spirála je podle vás izolovaná (od rtuti), ta je totiž vodivá, a dobře...a novější typ, bez rtuti

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]