Nejste přihlášen/a.
DObrý den,
CHtěl bych se zeptat. Mám štítek motoru v příloze.
Potřebuji řídit jednofázový motor přes frekvenční měnič. Využil bych 3fázový měnič, která ma napájení 230V a výstup U V W a zapojil bych fázi motoru na U a na třetí fázy nulak, ale mám tam ještě kondenzátor.
POradil by mi někdo jestli to dělám dobře?
Za předpokladu, že motor má 3 vinutí a né jenom dvě, kondenzátor ze zapojení vyhodíte a motor zapojíte do trojuhelníku na výstup měniče UVW.
@prdelka napětí je zde poměrně irelevantní, už v dotazu bylo psáno, že se použije měnič na 230V. Na výstupu bude mezi fáze střídat vstupní napětí. Chtělo by to vyfotit připojovací svorkovnici jak je motor zapojený, ale s největší pravděpodobností to bude klasické zapojení trojuhelníku s rozběhovým kondenzátorem - tedy platí moje předchozí odpověď.
Co si tady pamatuju z předchozích dotazů, tak abys mohl změnit směr otáčení, tak musíš přepojit propojku a kondenzátor ve svorkovnici motoru.
Pro řízení otáček můžeš zkusit použít PWM (pulsně šířkovou modulaci) na 230V.
Pro připojení elektromotoru k frekvenčnímu měniči potřebuješ elektromotor se třemi vinutími. Tvůj motor má pouze dvě vinutí a tak s frekvenčním měničem nebude fungovat. Frekvenčák si kontroluje i to, jestli jsou připojené všechny tři vinutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.