Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motor jednofázový

Od: prdelka* odpovědí: 10 změna:

DObrý den,

CHtěl bych se zeptat. Mám štítek motoru v příloze.

Potřebuji řídit jednofázový motor přes frekvenční měnič. Využil bych 3fázový měnič, která ma napájení 230V a výstup U V W a zapojil bych fázi motoru na U a na třetí fázy nulak, ale mám tam ještě kondenzátor.

POradil by mi někdo jestli to dělám dobře?

Motor jednofázový

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Za předpokladu, že motor má 3 vinutí a né jenom dvě, kondenzátor ze zapojení vyhodíte a motor zapojíte do trojuhelníku na výstup měniče UVW.

prdelka*
hodnocení

Motor je na 230v je to na štítku.

@prdelka napětí je zde poměrně irelevantní, už v dotazu bylo psáno, že se použije měnič na 230V. Na výstupu bude mezi fáze střídat vstupní napětí. Chtělo by to vyfotit připojovací svorkovnici jak je motor zapojený, ale s největší pravděpodobností to bude klasické zapojení trojuhelníku s rozběhovým kondenzátorem - tedy platí moje předchozí odpověď.

prdelka*
hodnocení

Motor nyní je vždy zapojený přes vypínač do zásuvky klasicke na 230v

hodnocení

0x
Motor má pouhé dvě vinutí a kondenzátor, FM v tomto případě problém; vyměňte motor... Co chcete řídit?
prdelka*
hodnocení

Motor vyměnit nemohu potřebuji měit otačky potenciometrem a levý a pravý chod

Co si tady pamatuju z předchozích dotazů, tak abys mohl změnit směr otáčení, tak musíš přepojit propojku a kondenzátor ve svorkovnici motoru.

Pro řízení otáček můžeš zkusit použít PWM (pulsně šířkovou modulaci) na 230V.

Pro připojení elektromotoru k frekvenčnímu měniči potřebuješ elektromotor se třemi vinutími. Tvůj motor má pouze dvě vinutí a tak s frekvenčním měničem nebude fungovat. Frekvenčák si kontroluje i to, jestli jsou připojené všechny tři vinutí.

hodnocení

0x
Pro frekvenční měnič musí být motor třífázový, jediné řešení je napasovat motor nebo současný motor nechat převinout na třífázový.
Pokud vám jde jen o přepínání levý a pravý chod dal by se pro to poskládat paketový vypínač který by přepínal kondenzátor.

prdelka*
hodnocení

nemohl byste mi tu někdo poslat schema na změnu toho směru?

hodnocení

0x
Při použití jednofázóvého motoru s frekvenčním měničem může být problém s rozběhovým kondenzátorem. Jeho kapacita je totiž vyladěna tak, aby způsoboval potřebný fázový posuv při 50 Hz a kompromisně pro rozsah očekávaných zátěží. Pokud byste chtěl měnit kmitočet ve větším rozsahu, může být například problém s rozběhem zatíženého motoru i případně s jeho zatěžováním, protože vlivem kmitočtově závislého fázového posuvu bude mít při kmitočtech vzdálených od 50 Hz nižší kroutící moment.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]