Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kopnuti elektrikou

Od: pavel251 odpovědí: 25 změna:

DObrý den,

CHtěl bych se zeptat na jednu věc.

z rozvaděče jde kabel a fáze přes jistič k zásuvce, kabel jsem přestřihl zahradními nůžky z kauflandu, měli plastové rukojeti.

Zajiskřilo to a spadl jistič, ale necitíl jsem, že by mě něco koplo.

Chci se zeptat zda mi to mohlo nějak ublížit?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Vzhledem k tomu, že sem píšete dotaz, tak jste asi přežil, že? *smich*

Navíc pokud šlo o nůžky s plastovým opláštěním, nic jste nepocítil, tak je takřka jisté, že proud něšel přes tělo, jen prošel nůžkami. Není potřeba mít obavy

petrovic

@promon... kolegu v praci okolo 8 hodiny ranni taky koplo jen 230... oklepal se, zanadaval si. Vyrizene. No, zemrel ve spanku na zastavu srdce. Prokazatelne to mel od te rany z prace. Takze asi tak.

petrovic: Nevím, nakolik konkrétně téhle bajce věřit, ale vyloučeno to není. Je doporučeno po zásahu proudem jít na EKG. Tedy po zásahu po kterém je relativně vše v pořádku, ne když člověk zuelnatěl na VNku.

petrovic

@ernie... věř, nevěř, je mi to celkem jedno. O zásahu VNkem se nemá ani cenu bavit, tady nastupují na řadu uklízečky s lopatkou a smetáčkem

To petrovic : Jasně, jsou věci mezi nebem a zemí, včetně třeba spontánního vzplanutí těla (na což prý ani není potřeba elektrika). Stačí slabé srdce, nebo podobný defekt o kterém dotyčný ani nemusí vědět a může zemřít. Což může i bez zásahu proudem, úmrtí ,,na srdce´´ je dnes jednou z nejčastějších příčin smrti.

Nicméně to jsou velmi, velmi sporadické případy. Prakticky se dá říct, že pokud dotyčný dostane klasický ,,kopanec´´ a nemá žádné problémy ( bezvědomí, křeče a pod) tak je velmi pravděpopdobné, že přežije a to bez následků.

hodnocení

4x
Fyzicky pravděpodobně ne. Psychická újma by pro vás měla být varováním aby jste se na práci více soustředil a nedělal zbytečné chyby.

jozef654
hodnocení

3x

Gratulujem k prežitiu, mám pocit, že robíte reklamu

Kauflandu a nožniciam...*alene*

pavel251
hodnocení

děkuji ale byl jsem vydešen jestli mě to nekoplo ale plast by neměl vést teda

hodnocení

2x

Pokud měly izolované rukojeti a stál i na izolované podlaze (PVC, suchý koberec a pod.) tak ne. Pouze zajiskření a případný úlek by mohl způsobit, pokud by jste stál třeba na žebři, pád a přidružený úraz. Ale mé varování, s nadsázkou, při školeních (i odborníků) vždy znělo : "elektřina nezraňuje, ta většinou "pouze" zabíjí!"

danecek*

Přesto si myslím, že to, že se mu nic nestalo, protože měl izolovanou rukojeť a zrovna se nedržel jinak, bylo prostě jen velké štěstí. Protože to spíš byla nehoda, nerozum, hloupost. Zahradníma nůžkama se přece kabely pod napětím prostě nestříhají.

pavel251

No klečel jsem na domovní dlažbě a byl na ni papír tak jsem klečel na něm a jednou rukou jsem držel drát a druhou střihal a jak jsem slyšel prsknutí tak jsem to odhodil a jistič byl dole. ale necitil jsem nějakou ranu že bych dostal

No měl jsi hlavně kliku, že byly ty nůžky s izolovanými rukojeťmi a že jsi stříhl oba vodiče (fázi i nulu) současně a rychle, čímž došlo ke zkratu a okamžité reakci jističe a vypnutí napětí. Ten papír na dlažbě by moc nepomohl. A než budeš příště stříhat nějaký kabel, nebo šahat do elektriky, tak si nejdřív zjisti zkoušečkou, zda je vše opravdu bez napětí. Viz mé varování.
pavel251

Jo máš právu a chápu to.

Měli plastové rukojeti a přece když jsou plastové tak by nemělo vadit ani že nestojim na izolovaném povrchu nebo ano? to by nemělo propustit proud

asd1

Stačí se dotýkat prstem toho šroubu, možná i péra a ránu bys dostat mohl, pak záleží jak jsi izolovaný od země, tj. jako moc velký proud a kudy přesně přes tebe proteče. Největší průs. je dotýkat se holou kůží topení nohou nebo druhou rukou, to dostaneš plnou palbu a smrt je hodně pravděpodobná (pokud tam neni chránič který to pozná a odpojí)

hodnocení

2x

Ono záleží na spoustě faktorů mimojiné, které jsou vcelku jako věštění z kávy
-jistič včas vypne
-současně je na nulu cesta s nižším odporem
-zrovna chytneš okamžinou fázi NULA voltů sinusójy
-jistič na to přijde dostatečně včas

Když už dostaneš zásah, záleží, na styčných bodech a odporu (suché/vlhké,, lehký dotyk, sevření)

Někoho to prostě jen polechtá

Když odhlédnu od samozřejmostí jako, že fáze s tvým tělem neměla vodivé spojení (plastú

hodnocení

1x

Můžu se zeptat, co tě vedlo k tomu, stříhat kabel nářadím k tomu neurčeným, NADTO pod napětím, NADTO když nemáš o tom ani páru? To musí být nějaká provokace, jinak to není možný...

pavel251

Já jsem potřeboval posunout kousek vypínač od světla ale shodil jsem přívodní jistič ale toto bylo před nim tak se měl shodit asi ještě další a to jsem neudělal.

pavel251
hodnocení

Jo byli plastové rukojeti z kauflandu, ale říkal jsem si asi nějaký plast nevede třeba jistíč spadl protože jsem rízl do hnědeho a zaroven do modrého jsem pak koukal.

Jak to zajiskřilo tak jsem se lekl a odhodil

v příloze obrázek

Kopnuti elektrikou

Tohle může napadnout jen nezodpovědného hlupáka. Nástroje pro práci pod napětím mají plast, která je zkoušený na izolační stav a je označen na jaké napětí je zkoušen.

pavel251

Já myslel že každy plast nevede proud. Já to jen nastřihl začalo to bzučet a jiskřit a v tu chvílí jsem to odhodil, ale nevím o tom že bych dostal ránu, klečel jsem na papíru a pod nim byla dlažba domovní. držel jsem jednou rukou kabel za izolaci a druhou ty kleště

elektrická pevnost vzduchu je hrubě jeden milimetr pro 319V. Dielektrika mají 10-100x víc, takže průraz nehrozí.

danecek*
hodnocení

0x

Ano, mohlo ti to ublížit. A ještě může a nejen tobě, až někdo znovu zapne jistič. Sežeň HNED někoho zkušeného, ať kabel odborně odpojí, dřív, než se stane skutečně neštěstí. Takovéhle pokusy s elektřinou by laikové vědomě dělat neměli, naštěstí sis jen zničil kleště.

pavel251
hodnocení

nezničil jsem kleště vůbec nic jim není. A jistič je zajištěný

asd1

Jak nezničil, vždyť tam máš od oblouku vypálenej kus ostří *smich*

asd1
hodnocení

0x

Kdybys držel prst na čepeli a druhou rukou se držel topení, tak tě to mohlo zabít *smich*

Jestli jsi držel plastovou rukojeť tak se nic stát nemohlo, jen jsi čepelí v kabelu spojil fázi s nulou nebo zemí a vyhodilo to jistič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]