Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proud a napětí pro Sovětské chytré zpětné zrcátko

Od: anon65534 odpovědí: 6 změna:

Nazdar, Děda našel ve skříni staré Sovětské "chytré"zrcátko které by mělo ukazovat čas a celkově být úžasné. Problém je, že k němu není kabel. Nejde o samotný drát, to zařídí pájka ale netuším jak zjistit kolik do toho pustit elektriky abych to nezničil což opravdu nechci.

Zkrácená verze otázky : Nevím jaké napětí použít, nevím kam dát + a -, zajímá mě k čemu je přepínač na druhém obrázku.

Dlouhá verze: Zkoušel jsem hledat a našel jsem pár stránek ale žádná z nich nejde přímo do detailu o tom kolik to chce proudu/napětí a já nevím absolutně nic o elektrice a velmi se bojím poškození. Sice bych předpoládal 12V když jde o zrcátko do auta ale i tak. Nejvíc informací jsem našel v tomto videu kde jsou anglické titulky

čas ~7:30 a tam týpek říká že je tam nějaký převod na 3.3V a nějaké cosi na 27V což úplně nevím jestli znamená že do toho můžu pustit cokoliv mezi 3.3V-27V a bude to v pohodě? Mám doma pár devítivoltových baterek takže 9V, 18V a 27V bych mít k dispozici měl (+ mám ještě jeden měnitelný zdroj {3; 4,5; 5; 6; 7,5; 9; 12}V 1,5A). Ale byl bych vděčný kdyby to někdo odkýval nebo zakázal.

Přikládám fotku zrcátka, taky jsem našel údajné schéma/nákres (v ruštině) který by snad měl patřit k tomuto zrcátku, ten je v zipu aby nedošlo ke zdejší brutální jpeg komprimaci, protože už tak to nejde moc přečíst. V (pravděpodobně) originálním balení nic kromě samotného zrcátka není.

Také si nejsem jistý kam dát + a -, předpokládal bych že + bude ten zelený drát protože je ze spoda propojený s tou černou věcí co je u ní nakreslené + ale opět bych ocenil odsouhlasení.

A kdyby se někomu povedlo rozluštit k čemu je tam ten přepínač uvnitř, byl bych také velmi rád. Můžu poskytnout kolik fotek bude potřeba.

schemaZrcatka.zip 725.81 kB

Proud a napětí pro Sovětské chytré zpětné zrcátko
Proud a napětí pro Sovětské chytré zpětné zrcátko #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Podívejte se na to video. Je tam všechno, na co se ptáte. Od 1:56 je podrobný popis se zobrazením prospektu s technickými údaji. Dokonce se v něm dovíte i to, kolik je v zrcátku zlata a stříbra. Dneska už nevídaná kvalita dokumentace. Napájí se přes konektor nahoře 12 V, jak mu ho odnesla kočka. Přepólování nevadí, je tam dioda. V návodu je i tolerance napětí. Přepínač vypíná žhavení elektronky. Žere to 150 mA, takže se musí vypínat a současně musí být trvale napájené, aby se držel čas. Přesnost hodin se dá nastavit trimrem. Zrcátko s ukrytým antiradarem se mi líbí i když samotné pásmo 10,5 GHz dnes už nestačí.

anon65534
hodnocení

Hmm, to je pravda, já se na to video díval několikrát a ani jednou sem si toho vstupního napětí nevšiml, netuším jak se mi to povedlo. Ten anti-radar, i když by už nefungoval, tam stejně bohužel v mojí verzi ani není.

hodnocení

2x
Viděl jsem tam nějaké elektrolytické kondenzátory, jejichž polarita je vyznačena na obalu. Takže + pól umíme vysledovat po spojích na desce.
I na desce plošných spojů je vidět znak +.
Na ellytech bývá vyznačené i napětí. To by mohlo pomoci. Schéma jsem ani nestudoval...

hodnocení

2x

Ve schématu to máš napsáno: 10,5-15V...

Těch 27V je napětí pro Itrony...Ale to je vnitřní záležitost elektroniky hodin..

Není všechno jen o angličtině, stačí i ruština...

anon65534
hodnocení

Díky moc, to bych sám nenašel, já do toho koukal dost dlouho ale pro mě to byly akorát další špatně čitelná čísla.

A samozřejmě že stačí "jen" ruština když umíš rusky ale to já neumím, rozpoznávání textu z takové kvality je dost bídné a že bych tu azbuku luštil ručním přepisem a překladem když nemám ani tušení která písmena by mohla jít po sobě, by asi nebylo moc produktivní. Já se jednou chci naučit rusky ale momentálně na to není úplně čas, taky bych to chtěl zkusit zapnout teď a ne po x letech studia cizícho jazyka

hodnocení

0x
Nastavte si titulky na ruské automaticky vytvořené. Pak jděte do menu znovu a vyberete si překlad - čeština. Jinak sověti občas i při své technologické zaostalosti překvapili nějakým velmi dobrým nápadem a jedinečným výrobkem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]