Dobrý den. Dnes jsem šila na šicím stroji pak jsem kabel vytáhla že zasuvky a když jsem ho smotavala, tak mě kabel kopl do ruky sáhla jsem na vidličky, je možné,že byl v kabelu ještě proud? A že mi to může nějak Ublížit? Moc děkuji za odpověď Helena.
Není to závada. Je to vlastnost téměř všech spotřebičů s motorkem. Odpory nejsou tak malé, aby kondenzátory okamžitě vybily. Byla by to zbytečná spotřeba. Náboj ničemu nevadí, Není nebezpečný.
On ten vybíjecí odpor může bejt i přerušenej, s tím jsem se už taky setkal. Hodnota obvykle bývá od 220k do 1M. Případně lze zapojit paralelně k obvodu nějakou žárovičku jako indikaci zapojení do zásuvky a zároveň bude vybíjet kondenzátory. To už je ale zásah do výrobku a to by měla provádět pouze osoba elektrotechnicky znalá (bez urážky)
Není to proud, ale napětí, které určitou dobu podrží kondenzátory. Buď lze ihned vybít propojením kontaktů vidlice o nějaký kov, nebo chvíli počkat a kondenzátor se vybije sám.
Byl to zbytkovy proud ze zdroje. Kondenzatory jsou nabite a chvili trva, nez se vybiji. Zivotu nebezpecne to neni. Priste na ne nesahej hned po vytazeni ze zasuvky. Pockej 10, 15 vterin a bude to ok.
regine® - nesouhlasím, nějaké procento ano, ale nedá se to takto stavět. Praxe je trochu jiná. Záleží na způsobu doteku, na stavu srdce dotyčného a v jaké periodě se právě v mometu doteku srdce nachází (vulnerabilní fáze). Aspektů je ale více. O této problematice např. zde.
Úrazy nejčastěji pádem, nebo vynuceným cuknutím, smrt nejčastěji v situaci, kdy tok proudu tělem trvá dlouho, např. kvůli křeči a neschopnosti se předmětu pid napětím pustit, nebo v mokrém prostředí, kde navíc prou může být vyšší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.