Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vůbec neromumím tomu jak tyto věci fungují, proto prosím o radu, za kterou předem děkuji.
Po synovi mi zbyl tento telefon mobilni-telefony.heureka./... když ho kdysi dávno měl, chodil přes mobilní data na internet. Já se přihlašuji do internetového bankovnictví na počitači, na mobil mi chodí autorizační sms. Je tento telefon bezpečný? Jde mi o to, jestli teoreticky kdyby vlezl na nějaké infikované stránky, jestli by se tam mohl dostat software který by přeposílal autorizační sms. Předpokládám vzhledem k absenci OS že ne, ale jak se říká, myslet je houby vědět. Jak vůbec funguje, že si internetový útočník spáruje bankovní účet na počítači s telefonem, kam chodí sms? Někde jsem četl, že i to se děje, ale nebyl tam popsán způsob, jak toho hacker dosáhne. Popsán byl jen způsob jak se provede útok na mobilní bankovnictví. Ještě jednou díky.
Dotykové mobily samozřejmě mají OS, a to sice Android (Apple má jiný). Nejsem na tyto věci odborník ale domnívám se, že přeposlání kódu je útočníkovi k ničemu, protože internetové bankovnictví je nastaveno tak, že SMS kód funguje jen z toho přístroje, ze kterého jste se přihlásil do i. bankovnictví a ze kterého bylo o kód zažádáno, v tomto případě tedy jen z vašeho počítače.
Máte tam nějakou starší verzi OS Android, bez OS by vám tento mobil nefungoval. Pokud se obáváte nějakého zneužití, sledování apod., pořiďte si tlačítkový mobil, ty OS nepotřebují a nehrozí tak, že se do nich někdo nabourá.
Symbian se používal poměrně krátce u mobilů, které představovaly přechod od tlačítkových k dotykovým, ale to se vracíme do historie. Současné čistě tlačítkové telefony OS nemají, mají firmware, existují ale hybridy s tlačítky i dotykovým displejem a ty OS mít mohou.
Vaše tvrzení (každý telefon má nějaký OS) není pravdivé, na trhu je spousta telefonů bez OS. Tím bych náš pingpong ukončil.
Tohle rozhodně není pravda. Hranice mezi OS a firmware je velmi tenká. Řekněme zjednodušeně, že do telefonu s OS se dají instalovat aplikace, do telefonu bez OS se nedají. Provedení tlačítkové nebo dotykové není podstatné. Dnes jsou prakticky všechny telefony s OS, je to jednodušší při vývoji, v zásadě vyvíjíte (vlastně jen upravujete) OS a všechny další funkce svěříte aplikacím, které lze vyvíjet nezávisle nebo se prostě zrecyklují.
Tenhle telefon ale OS skutečně nemá, aspoň co jsem dohledal. Nelze do něj nic nainstalovat. Pořád to neznamená, že ho nelze na dálku nějak zneužít, protože i ten non-OS firmware může mít chybu, ale je to dnes s takovým odstupem nepravděpodobné (tento telefon vyšel v roce 2013).
Kod samozřejmě zneužít jde. Na telefonech s OS zpravidla útočník změní aplikaci pro vyřizování SMSek a všechny SMSky si sám přijímá a kody z nich opisuje. To už ale v dnešních systémech není jednoduché, protože uživatel by tuto změnu musel potvrdit, ale lidi dávají Allow na všechno a vůbec neví, co dělají. Ale na tomhle telefonu aplikace pro vyřizování zpráv změnit nejde.
Další nepravdivé tvrzení, projděte si nabídku tlačítkových mobilů na některém eshopu, u většiny je uvedeno "bez OS".
Ještě podotknu, že je naopak velký rozdíl mezi tlačítkovým mobilem a dotykáčem, telefon s dotykovým displejem má zpravidla mnohem víc funkcí a ovládání dotyky přes displej je pro software mnohem náročnější, proto je vhodnější sofistikovanější software, tedy OS. On je rozdíl mezi firemním OS a plnohodnotným OS jako Android, který umožňuje použítí na přístrojích napříč výrobci a umožňuje použití aplikací třetích stran. Mezi firmware a firemním OS skutečně nemusí být velký rozdíl a zpravidla fungují jen v přístrojích konkrétního výrobce. Z hlediska tazatele je podstatné to, že je velmi nepravděpodobné, že se nějaký hacker zaměří na nějaký firemní OS, když zdaleka nejvíc uživatelů používá Android nebo iOS.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.