Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chlazení tranzistoru - přehřívání řídící jednotky

Od: lukas11 odpovědí: 31 změna:
Dobrý den,je nějak možné vylepšit chlazení řídící jednotky viz obrázek? Nevim jestli se přehřívá všech pet označených tranzistorů, ale co jsem se dočetl tak minimálně jeden z těchto. Celé je to uzavřené v hliníkovém pouzdře viz druhé foto. Takže tam není moc místa. Děkuji předem za rady a napady
Chlazení tranzistoru - přehřívání řídící jednotky
Chlazení tranzistoru - přehřívání řídící jednotky #2

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mluvit o přehřívání bez znalosti teplot těch tranzistorů je zcela zcestné. Na fotografii nejsou žádné stopy po přehřívání, které při skutečném přehřívání vznikají. Ty tranzistory navíc nejsou napevno přitaženy k chladiči, není jasné, zda a čím jsou např. přilepeny. Z dotazu není zřejmé použití té ŘJ ani její pracovní prostředí.

Takže moje rada je umístit celou jednotku do proudu chladicího vzduchu nebo do místa s nízkou teplotou. Bez dalších informací více nevymyslím.

Pak je zřejmě celá jednotka asi po všech stránkách špatně navržena. Pracovní teplota křemíkových výkonových tranzistorů může dosahovat bez problémů kolem 90°C, omezení při 65°C je žalostně málo. Na fotce nevidím připevňovací plastové(?) šroubky, ale stopy jakéhosi lepidla, tedy přenos tepla asi taky špatný. A uzavření celé ŘJ v nevětraném(!) prostoru je jen třešinka na dortu. Inu klasická dobře ošizená "Čína".

lukas11
hodnocení

To žluté je nějaká páska která tam je od výroby, možná nějaká izolace? nevím... Šroubky jsou vyndane momentálně. Ještě mě napadlo ošidit trochu teplotní čidlo které tam je u nich. Nebo by pomohlo vyrobit z hliníku chladič a přiložit i z druhé strany těch tranzistorů?

lukas11
hodnocení

Tranzistory jsou připevněny plastovymi sroubky, jedná se o elektrickou koloběžku a jednotka je schovaná ve spodním krytu bez možností větrání. Teplotu mi to ukazuje na displeji, v 65°C se jednotka přepne do nouzoveho režimu.
doplněno 07.06.22 08:40: Zkoušel jsem jednotku nechat otevřenou a připevnit k ní malý PC vetracek, ale téměř to nepomohlo a nejspis to není dobré ponechávat ji otevřenou kvůli prachu a vlhkosti.

hodnocení

0x

Jakou teplotu má ten hliníkový obal, když se to dle Vás přehřívá? To lepidlo nebo pasta pod těmi tranzistory poskytuje dobrý přenos tepla? Není tam někde mezera mezi tranzistorem a tou pastou/lepsidlem?

Jestli se značně zahřívá samotné pouzdro, tak chladit pouzdro. Zvětšit plochu hliníku nebo ho aktivně chladit proudem vzduhu (např. ventilátor).

lukas11
hodnocení

Pouzdro je právě relativně chladné. Mezi tranzistory a chladičem je pasta pro přenos tepla, dával jsem tam novou a tranzistory jsou pevně přišroubovaný k chladiči. Teplota po vypnutí rychle klesá.

hodnocení

0x
Osobně bych vyhodil pryč tu kaptonovou pásku, ta nebude zrovna nejlepší vodič tepla, a použil pružné teplovodivé (ale elektroizolační!) podložky, která se pod tranzistory běžně dávají.
dratek.cz/...
Pokud jak píšete je obal studený, špatně se odvádí teplo z tranzistorů.
Jinak 65 stupňů dle mě není nějaká kritická teplota a pokud se to děje za běžného provozu, uvažoval bych o reklamaci.
lukas11
hodnocení

zní to logicky a stojí to za vyzkoušeni. Moc děkuji i za odkaz, super. Reklamace nepřipadá v úvahu, je to tak podle servisu nastaveno schválně aby nedoslo ke vzplanutí a u tohoto modelu co jsem dohledat s tím má problém každý, přesně na teplotě 65°C.
To nastavení chápu, ale při běžném používání by přece nemělo u správně navrženého zařízení docházet k přehřívání. To na reklamaci je.
lukas11
hodnocení

Každopádně teď už s tím nic neudělám, protože už je dost poznat jak jsem se do toho dobýval. podložky jsem objednal, pastu mám dát i mezi tranzistor a podložku a pak i mezi podložku a chladič že?
Pod ty silikonové podložky se pasta většinou nedává. Hlavně je potřeba mít rovnou plochu.

hodnocení

0x

Cele to puzdro alebo jeho cast je chladic. Tam toho vela neporiesite. Aj mala chyba pri instalacii ineho druhu izolacnej podlozky moze sposobit vodive spojenie tam, kde byt nema a cele vam to zhori.

Tu bude najskor problem v rovinnosti dosadacej plochy. Tiez pozor na rozne teplovodive pasty pre procesory plnene striebrom, v PC je len jeden komponent (procesor) a izolacia nie je vyzadovana.

Tu mozno pomoze celu dosku odmotovat, puzdro nechat frezou vyhladit, dat sludove podlozky a kvalitnu pastu. Vysledok je nejasny.

lukas11
hodnocení

Viděl jsem na videu jak přes ty tranzistory někdo lepí nějakou pásku co prý odvádí teplo, je něco takového možné? Nemůže to spíš teplotu zadržovat když je tranzistor ze všech stran něčím přikrytý?

Cip tranzistora je spojeny s jeho kovovou plochou dole, hore je len epoxidova zivica kvoli zapuzdreniu, davat tam nieco zhora zmysel nema.

lukas11
hodnocení

Aha a ani na tu kovovou část kde je díra pro šroub? Jak psal 111 dát tam proužek hlinikoveho plechu?

111®
hodnocení

0x

15810 jsou napěťové regulátory s velmi malým vnitřním odporem.To žluté je izolace mezi kolektorem a chladičem a šlo by to doplnit nečím takovým...zase přes izolační podložku... distrelec.cz/...

lukas11
hodnocení

Také jsem na toto narazil, jen je problém ze to tam dovnitř nijak nenacpu

111®
hodnocení

0x

no tak to máš problém ...pak jeduně proužek mědi koupit tak 2mm silný někde ve Feroně, ale tam je třeba to nchat střihnout velkými nůžlami aby se to nepokroutilo na šířku toho chladiče a přes izolační podložky jak psáno výše. Dostane se i měděný pásek na pospojování v elektru ale to by byla jen nouze...

doplněno 07.06.22 12:13:

pokud je ta chladící pasta zatuhlá tak je na houby, já mažu rybářským silikonem...ten nezatuhne

lukas11
hodnocení

Chápu to správně že by ten proužek mědi, nebo hliniku byl připevněný ze shora, takže by ty tranzistory byly z obou stran chlazene? pastu jsem dával novou, ale byla i předtím v pořádku.
111®

ano ten proužek dát odshora, nevím kolik je tam místa ale ještě by šel přes další izolační podložky na obou stranách propojit s obalem, pokud to dovolí kryt..

lukas11
hodnocení

Jasně, rozumím. Díky moc

hodnocení

0x
Je plocha chladiče pod výkonovými součástky obrobena? Na fotce kolem izolační pásky je vidět jen neopracovaný odlitek s hrubým povrchem a ten prostě dobrý přenos tepla nezajistí.
Teplotní čidlo je také nějak divně provedeno ani není zakápnuto teplovodivím tnelem.
lukas11
hodnocení

Ano,dosedací plochy jsou hladké, na fotce to je špatně vidět.Cidlo jsem chtěl trochu osulit tak jsem ho vyhnul nejdřív trochu ven od transistoru, ale žádná velká změna.
Čidlo tím pádem čidlo spíše snímá teplotu pouzdra než chladiče a naznačuje špatný přenos tepla.
Jak píší ostatní rádci, original pásku vyměňte za lepší izolační podložku.
lukas11
hodnocení

Takže to čidlo spíš pritisknout co nejvic k chladiči a zakapnout to tim tmelem že?

hodnocení

0x

Neviem presne, do akej miery to musit byt cele utesnene, aj kable tam nejako prechadzaju. Mozno skuste celu krabicu vyhodit a namiesto toho tranzistory pripevnit na masivny chladic pre polovodice, predavaju sa rozne profily, dosadacia plocha je krasne hladka. Potom len dorobit z tenkeho plechu ohybanim zvysok.

Lenze cele vam to bude na dve veci, ked to musite strcit do ramu kolobezky.

Dalej, o chvilu vam to velke teplo upecie ten cierny valcek a mensie cierne valceky, to su elektrolyticke kondenzatory a tym robi teplo dost zle, je to aj najcastejsia pricina poruch zdrojov. Ak oklamate snimac teploty, odidu vam tie kondy ...

Proste mate poddimenozvany cinsky smejd a za cenu uprav mozete mat lepsi vyrobok. smejd predajte na bazosi a kupte nieco lepsie.

lukas11
hodnocení

Věřím že kdyby to nebylo celé uzavřené a dostal se k tomu venkovní vzduch, tak se to chladit stačí, jenže ta krabička byla celá zalepená a utesnena i otvor pro kabely zalepený, takže to je nejspíš kvůli vlhkosti, protože je to umístěné na podvozku. A bohužel je tam místo jen akorát tak na tu krabičku a kabely.

hodnocení

0x

Může se i stát, že některý z tranzistorů bude vadný a přetěžuje obvod. Ty tranzistory tipuji, že jsou paraelně k vůli proudové únosnosti a regulují motor koloběžky, jak to většinou je.

Místo kaptonky bych dal teplovodivou podložku (jak psal mikihans) a tranzistory lépe upevnil šrouby do hliníkového těla se závity + doplnil plastovými izolačními průchodkami pro ty TO220 pouzdra tranzistorů.

Pokud nepomůže, tak bych je poměnil všechny.

lukas11
hodnocení

Ono to není na té fotce vidět, ale pod těmi tranzistory je ještě hliníkový plocháč do kterého se tranzistory zašroubují plastovými sroubky.

111®
hodnocení

0x

nemyslím že jsou paralelně, vypadá to na budič krokového motoru , on ten tranzistor umí až 110A

lukas11
hodnocení

Tak jsem vyměnil tu pásku za podložky, vypadá to že přehřátí se o něco oddálilo, ale ne o moc. Testuji stále na stejně trase. Po výměně se teď hřeje krabička a je vlažná i konstrukce koloběžky. Zkusím ještě prišroubovat na pouzdro tě jednotky co nejvíc hliníku kde to půjde, jestli by to pomohlo...?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]