Nejste přihlášen/a.
Určení kde je fáze v zásuvce.
Ahojky, když mám v zásuvce fázi, nulák a zem.
Tak propojím nulák a zem a zjistím, že střídavé napětí je nula a tedy 3 otvor v zásuvce musí být fáze.
Kterou pak mohu měřit s nulákem nebo se zemí.
Ale, když se jedná o starý rozvod, kde je zem spojena s nulákem tak klasickým multimetrem asi nezjistím kde je fáze, že?
Na kolíku co trčí je vždy zem. Ve staré instalaci laicky řečeno zem propojená s nulákem.
Takže COM multimetru na kolík a V do zdířky.
vpravo 0V a vlevo 235V
Musíš měřit na střídavý rozsah.
No právě, měření musí se závadama počítat. Upadlá zem = oproti kolíku naměříš napětí nula a přitom tam ta fáze bude, sáhneš si a máš jí
A borci elektrikáři by místo "nehrab do toho blbečku" na tyhle záludnosti spíš mohli upozorňovat... Zajímavý že na svých fórech místo "seš elektrikář tak to máš vědět" radí ochotně, a to tam často jsou i dotazy na základní věci
Zjistit fázi v zásuvce lze s fázovkou, klasickou vadaskou i multimetrem. Vzhledem k dotazu ale soudím že máte nulové zkušenosti se silnoproudými elektroinstalacemi, tak se od nich držte raději dál, ať neublížíte sobě nebo i někomu jinému. Proto neporadím jak zjistit fázi multimetrem (i když to jde) nebo i jiným měřícím přistrojem osobně ale používám starou klasickou, ověřenou vadasku, zkoušečku ZN1
Více, méně souhlas. Jen bych dodal, že laik by se o tyto věci neměl vůbec zajímat. Tam, kde hrozí určité nebezpečí, jsem vždy s radami skoupý. Ale chytrolínů, kteří se zde budou předhánět s různými nápady bude kopec.
Proč by se o to laik neměl zajímat? Minimálně už kvůli kontrole práce, mmch. nebezpečný prasárny jsem potkal nejen po elektrikářích, ale i v autoservisu, topenařině, stavařině atd... Dobrej kutil odbornou práci velice často zvládne líp než profík. Kutil si to totiž nastuduje, dodržuje postupy, zato "profík" chce snadný prachy a ojebe to jak to jde. A jasně že jsou mantáci který do toho hrabou bez znalostí, to pak ale neni dobrej kutil ale lama.
asd1 - A o tom to je. Ale elektrotechnika není obor, kde by měl laik kontrolovat práci odborníka. Je samozřemě věcí každého, koho si na práci pozve. Od toho jsou reference. To, že něco udělá špatně truhlář, nebo automechanik, nemívá ale fatální následky, což ale v elektrotechnice může hrozit. Někdo by mohl namítnout "je to jen zásuvka", ale i napětí v zásuvce může zabít. A že mnoho lidí podceňuje vše okolo elektřiny, to není nic nového.
No to sotva. V zásuvce není žádné + a -, ale proud střídavý. Multimetr v obou případech ukáže to samé.
Opravil bych některé rady, zde uvedené. Že je fáze vždy vlevo, na kolíku propojeném s dutinkou vpravo (TNC) platí jen v případě, že nebyla instalace "napadena kutilem". Ve skutečnosti to může být klidně opačně. Už jem se setkal s tím, že byla v celém bytě fáze na kolíku a tudíž i na kostře ledničky. Majitelka lednice říkala "...no ono to při dotyku trochu brní" a nijak se tím nevzrušovala. Pračka pak zdánlivě bez příčiny při vypouštění vyhazovala jistič (přes vodu v gumové hadici a litinové potrubí).
Multimetrem v nouzi zjistíte fázi jedině měřením proti něčemu zaručeně uzeměnému (kovový vodovod, plynové trubky, radiátor, hromosvod...). Multimetr je pro zjišťování fáze dost nevhodný přístroj.
Ani tak, nema papiere (vyhlasku 50) na meranie pod napatim 230V. Predstava laika, ako strka sondy multimetra kdesi z trznice od vietnamca za 200 CZK do zasuvky sa mi nepaci.
Borci elektrický, po jednom z vás jsem našel fázi na kolíku (a dělal to opravdu on), takže s tim "nehrab do toho blbečku nemáš 50" nemávejte až tak namachrovaně, s tim si běžte nea el. fóra kde to je zavedená odpověď na jakýkoliv dotaz od neelektrikáře A že se tam kolegové ptaj i na základní věci který by měli znát je docela třešínka na dortu
Milý pane Petere, já nemám žádné vzdělání ohledně elektriky, jen samouk, který pokusem - omylem, se naučil zapojit co je třeba. Měl jsem štěstí, že mi vždy poradil elektrikář, když jsem nevěděl co dál.
Proto teď již klidně zapojím rozvody v bytě a pak pozvu jen revizáka. Zatím bez problémů.
Již mnohokrát jsem napsal, že elektrikář s "50" taky udělá chyby.
Proto jsem alergický na reakci, nehrab se v tom, páč nemáš "50"
Ono to je pane milancukrar někdy na těch odpovědích dost vidět. Já osobně jsem zase alergický na různé všeználky a víkendové kutily, kteří když si dokáží na chalupě zbastlit zásuvku, tak se považují větší odborníky, než jsou kvalifikované osoby znalé. Lemplové jsou se najdou v každém oboru, alektrikáře nevyjímaje, ale to není důvod jít průšvihu naproti. Pokud blbě poradím ve vodoinstalaci, tak předpokládám, že se tazatel neutopí, ale elektřina umí zabíjet. Pokud mám někomu poradit, tak musím z dotazu vidět, že tazatel se v problematice orientuje, ale rozhodně ne někomu, z jež dotazu je patrné, že by te k elektřině neměl vůbec přibližovat. Nikdo, kdo nemá elementární znalosti, by se v elektrice šťourat neměl.
Pane Dragoncz,
já se pohybuji jak mezi laiky tak i odborníky, ale toto jsem u laiků nikdy neslyšel: "tak se považují větší odborníky, než jsou kvalifikované osoby znalé". omlouvám se za upřimnost, ale vždy jsem toto slyšel od odborníků, že to říkají laici.
Naprosto s Vámi souhlasím se sdělením: "Lemplové jsou se najdou v každém oboru,", jen přidám, že šikovní kutilové se taky najdou v každém odoru.
Mám kamaráda, o kterém se na vesnici říká, že opraví všechno. Servisní výměnkáři, kteří si nevědí rady třeba s fotolabem z Japonska, či robotickým pásovým dopravníkem a podobnými stroji si ho vozí s sebou na servis. Ale jen kamarádi, na jiné nemá čas a chuť.
Nejde o glejt na odbornost, ale co ten člověk dokáže.
Určitě každý najdeme příklad, kdy dotyčný udělat toto špatně, a jiný zase skvěle.
Také znám hobbíky co se v určitém rozsahu činnosti orientují lépe, než profíci pracující v širším spektru činnosti. Zde na poradně je dosti přízpěvků, kdy laici se povyšují nad kvalifikovanými řemeslníky a přitom radí nesmysly, vždyť někteří si doma vytváří doslova prasárny a radí je druhým a ještě se budou hádat. Elektrotecnika je obor, kdy nedodržování norem a prosazování nějakých laických názorů, nemá prostor. Jak jsem již uvedl, rád poradím tomu, kde z dotazu vidím, že ten člověk je v obraze, ale podívejte se na některé dotazy a názory. Řada lidí, je elektrotechnikou nepolípena a nikdy by se neměli k ničemu elektrickému přibližovat blíže, než na několik metrů. Takovým lidem nemůžete radit, jedině, aby si pozvali někoho znalého.
Takže, když úplný laik vás požádá o radu, jak sestrojit výbušninu do po domácku vyrobené rachejtle, tak mu také ochotně poradíte, protože nad nikým nelámete hůl? Nikdo znalý a zodpovědný, nebude radit nikomu, u koho je již z dotazu patrné, že by byl nebezpečný sobě i okolí.
Lucka18, Ste asi mladá, neskúsená, a v elektrike úplne...
Používajte ju ako doteraz, ale nerobte experimenty.
Ak máte poruchu, zavolajte si radšej elektrikára,
alebo niekoho s minimálnymi skúsenosťami.
Fatálne príbehy, a to elekrikárov s praxov, ale s chybami
by som mohol rozpisovať, škoda by Vás bolo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.