Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký zvolit jistič

Od: juras® odpovědí: 11 změna:

Zdravím.Mám v plánu si vyrobit zkratuodolnou zásuvku (žárovka do série se zásuvkou-žárovka omezí proud fáze při zkratu)na testování přístrojů zda nejsou ve zkratu,a chtěl bych tuto zásuvku odjistit jističem.Jaký jistič bych měl zvolit aby to bylo spolehlivé.Mám doma jistič 6A s charakteristikou C.Konkrétně L7-6/1/C 10kA viz foto.Mohu tento jistič použít nebo bude lepší jiná hodnota.PS:Jsem vyučen v oboru elektro,jen si občas nejsem jistý.Všem díky moc za radu.

Jaký zvolit jistič

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jestli bude proud omezený žárovkou, tak jistič nemá co jistit je tedy zbytečný.

Takže tazatel nemusí nic jistit? Ani vedení jako takové? Takže když mám světelný obvod, kde žárovky omezí proud, nemusím obvod jistit?

Ani po zapojení nejbujnější fantazie by mě nenapadlo, že by někdo připojoval zkušební přípravek přímo na vývod elektroměru. Ve všech ostatních případech je vedení už jištěné a žádný další jistič nepotřebuje.

Stačí, aby se v obvodu tazatele zkratovala žárovka, a to není nic mimořádného...prostě bouchne

hodnocení

2x

Diskuse probíhá "co by kdyby". Pokud chceš zkoušet připojení nějakého spotřebiče, zda není něco u něj ve zkratu, tak použij spíše LED žárovku na 230V do serie v obvodu se spotřebičem a eliminuješ možnost vadné klasické žárovky. Pak můžeš toto zapojit na běžně jištěný zásuvkový okruh 230V. Pokud k tomu vřadíš ještě ten jistič 6A, nic tím nepokazíš a můžeš jej použít jako spínač této "zkoušečky". Hlevně se ale nedotýkat vodivých částí zkoušeného zařízení.

Ale divím se, že jako elektrikář, nemáš aspoň nějaký měřák na změření odporů (multimetr za pár kaček), kterým proměříš pracovní obvody zařízení a pro případ kontroly zkratu na kostru nějaký 500V Megmet. Nové megmety jsou sice drahé, ale na různých bazarech se dá sehnat celkem levně, třeba i starý na kličku. Osobně pro domácí použití, pokud někde na bazarech seženeš, doporučuji metrácký tranzistorový PU 371 na dvě AA baterky. Používal jsem jej a používám víc jak 40 let (kdysi i jako revizák el.z.) a nikdy nezklamal.

A pokud se bavíme o elektrice a vadných zařízeních, jednoznačně doporučuji, na obvody s el. motory, i ve starších instalacích v TN-C soustavě, kde hrozí nebezpečí navlhnutí a případného zničení vinutí zkratem (ponorná čerpadla a zahradní čerpadla, motory zařízení ve venkovním prostředí) vždy ne jejich přívod instalovat chránič 30 mA. Nejen z bezpečnostního hlediska. Dělají se dnes už celkem levné i chráničové adaptéry, do běžné zásuvky 230V. Pokud dojde k poklesu izolačního stavu zvlhnutím, vybaví chránič a nehrozí totální poškození vinutí následným zkratem. Motor dám vysušit a fachčí dál. ;)

hodnocení

0x
Hodnota jističe podle průřezu vedení...nebo nižší. Při zkouškách se napětí rozdělí, část na žárovce, část na zkoušeném přístroji. To máte tolik přístrojů ve zkratu?
hodnocení

Myslel jsem to obecně.Třeba když si donesu domů nějaký přístroj a nevím jestli na 100 procent funguje.Viděl jsem to už u více lidí na yt.

hodnocení

0x

Volil bych dle použité žárovky a maximálního příkonu testovaných spotřebičů.

hodnocení

Primárně bych používal 200W žárovku+chci ještě paralelně k žárovce druhou zásuvku a do ní při potřebě zapojit další omezení.

riva
hodnocení

0x

No pokud to uděláte z nějaké zásuvky co tam máte, tak tu už máte jištěnou (asi 16A). Spíš pokud tam nemáte chránič, tak bych začal chráničo(jističem) třeba 10A. Když se za tím budete v něčem vrtat, tak to bude bezpečnější.

A to rozdělení je lepší udělat na dvě sériové zásuvky, kdy si do té "ochranné" jednou dáte lampičku se žárovkou 60W a podruhé třeba rychlovarnou konvici 2500W.

hodnocení

0x
Aby váš jistič měl smysl tak musíte dodržet selektivitu jištění, ale pravděpodobně při tvrdém zkratu stejně vybaví předřadné jističe, tudíž váš jistič bude fungovat spíše jako vypínač.
Důležitější je mít v napájecím obvodu funkční proudový chránič s rozdílovým proudem 30mA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]