Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde proud do boileru

Od: fibi® odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, přestal fungovat bojler a vzhledem k tomu že základní opravy zvládám tak jsem se chtěl podívat kde je problém. A zjistil jsem že pod bojlerem v čokoládě chybí proud otevřel jsem tedy jističe a jistič proud pouští v pohodě Dál jen vedle nějaké to relátko či co to je svítí a jsou tam 4 kabely. 3 jsou pod proudem a ten v pravo dole je bez proudu! Je to onen zádrhel? Dekuji za radu
Nejde proud do boileru

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

tak vypnout jistič, zkontrolovat že na kontaktu 11 není napětí, odpojit vodiče z 11 a 14 a propojit je Wagosvorkou, nahodit jistič. Pokud bojler naskočí je vadné relé..

doplněno 22.05.22 15:24:

jo a kdyyž už budou vodiče od kontaktů odpojeny, můžete spojení kontaktů prozvonit, jestli spínají..

hodnocení

Takže jestli dobře chápu je tam to relé jen proto aby to bralo jen "noční levnější proud"
Takže tam tu svorku mohu prozatim než sezenu relé nechat a tak nahrivat vodu? Samozřejmě nouzově.
111®
25.05.22 16:09

Ano

riva
hodnocení

0x

V době nízkého tarifu se má relé sepnout a napětí se dostane k boileru. Pokud je napětí na svorce 11, tak pak by se mělo dostat na svorku 14.

hodnocení

Tak je to tedy ono, na11 napětí je a na 14 už ne...
doplněno 22.05.22 13:29: A nízkým tarifem to nebude protože už to nefachčí 2 dny

hodnocení

0x

Nočním tarifen to může být, přesněji že Vám nesepne FM přepínání na NT a VT.

riva

Může to být. Tuším, že zapínání NT se děje v přijímači spínáním nuly. To by se muselo v době NT zkontrolovat, jestli je na svorce A1 nulové napětí. Pokud tam zůstane fáze, je to v přijímači a řeší se to telefonem do rozvodných závodů. To si člověk neopraví, protože to je pod plombou.

Já to řešil pro dva byty jedno FM a oba nehřály. Bylo to jednoduché, za pár minut přijel Čez technik a hotovo.

hodnocení

0x
Nebo bych vyzkousel jestli funguje ovladani rele. Muze byt totiz chyba i u distribuce. Nejjednodussi zpusob je zjistit cas nocniho proudu a vzit multimetr treba a mezi temito kontakty musi byt napeti 230v.
111®

No když svítí tak asi signalizuje sepnuty stav

hodnocení

No ono to vlastně svítí stále, míň když je mimo nízký tarif a vic když je naopak nízký tarif. Leč z 11 na 14 se proud nedostane
111®

No ono je to také nějak divně zapojeno to vinutí A1-A2 , měla by tam jít přes jistič cca 2A fáze a pak ovládací vodič modrý od HDO. Ten zelenožlutý by tam být neměl . Už jste proměřil průchodnost kontaktů? v sepnutém stavu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]