Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny- Dobrý den,
Obracím se na Vás s dotazem, mám chalupu,měnily mi elektroměr za novější typ, při čemž technik z elektrárny mi sdělil , že musím vyměnit i hlavní jistič- je tam ještě původní takový velký černý, má hodnotu 24,0 A, přišel mi dopis z elektrárny, že je nečitelná hodnota hlavního jističe, při tom jsem neměl s jističem nikdy problémy, nevyhazoval pojistky, prostě žádný problém, jak mohu dále postupovat? Jelikož 24,0 A se už nevyrábí. Předem děkuji Všem za odpovědi. Hezký den.
Je naprosto marginální co je napsané na současném jističi. Najdi si vyúčtování elektřiny, tam máš napsané za co platíš a to tam osaď. Nicméně s vysokou pravděpodobností vyhoví jistič 25A. Ale tohle všechno bude vědět ten elektrikář, který ti to bude dělat.
Chápu , ale přesto se ptám , musí být nějaký formulář na tu 25A? Nebo se může vyměnit bez formalit. Jelikož mám 24A a ten se nevyrábí.
Děkuji,
Jenže v tarifu není uvedeno kolik mohu maximálně použít, pouze jaký mám aktuální jistič,
Tak ještě, distributor dobře ví, že jistič 24A, pokud ho máš ještě napsaný ve smlouvě, už dávno neexistuje a při nějaké aktualizaci to sám opraví na nejbližší možnou hodnotu. Ale jak už jsem psal, tohle a všechny další souvislosti zná i ten chlap, co ti jistič vymění.
Pozor! Plat za příkon /tarifní skupina/ placený dodavateli je stanovena vždy od - do určité hodnoty jističe. Viz ceníky dodavatelů. Nemusí být tedy zcela v souladu se smlouvou daným a osazeným jističem, za který byla zaplacena a u distributora je evidována rezervace příkonu. Např. u jednofázového připojení se platí za příkon /tarifní skupina/ jednotně 25A, smlouvou povolený jistič však může být menší, příkl. 15A. Při jeho event. výměně za tarifem již placených 25 A se musí doplatit jednorázový plat za rezervovaný příkon, spolu se s tím spojenými peripetiemi /žádost, schválení, techn. úpravy, revize/
že je nečitelná hodnota hlavního jističe
To je ten problém, pokud je nečitelné číslo, nikdo neví, jaký tam je skutečně osazený jistič. Takže Vy musíte požádat ČEZ o souhlas s výměnou jističe. Pokud tam chcete dát 25A, musíte požádat o navýšení, doplatit a revizi.
Pokud dáte 16A, nic neplatíte a revizi. Zkuste zavolat bezplatně na ČEZ distribuci a budete to věd+ět přesně.
Pak to bude OK.
(Něco podobného, jako nečitelné VIN u auta, taky se musí přerazit jiné.)
Dobrý den!
Důležité je, jakou hodnotu jističe má odběratel ve smlouvě s distributorem, tudíž jaký výkon má rezervován. To bohužel z dotazu nevíme. Jestli má rezervováno 25A, tak po výměně jističe 24A za jistič 25A nebude nic doplácet. Pokud má rezervováno 24A, tak tu 1A snadno doplatí. Pokud instalace vyhověla 24A, bude vyhovovat i pro 25A. Dávat v případě náhrady jističe menší jistič /16A/ asi bude špatně, "rozhodí" selektivitu jištění. Plat za rezervovaný příkon mu nikdo nevrátí a provozně to asi nevyhoví, když "jel" na 24A jistič a instalace tomu asi odpovídá.
Ve smlouvě bude mít těch 24A, klidně si tam může dát i 20A, ale to je přeci jedno. jedná se o postup, který musí dodržet.
Revizi jističe musí vždy.
Ne, na pouhou výměnu jističe revizi skutečně nepotřebuje. Ta je potřeba až třeba při výměně rozvaděče, či jeho rekonstrukci např záměně jističe za jiný při změně tarifu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.