Nejste přihlášen/a.
Nazdar,
potřebuji se dovědět, proč mi vypadl hlavní jistič u RD, vnitřní přetížení je vyloučeno, okolní spotřebitelé neměli problém. Manuálně šel jistič nahodit bez problémů a závada se neopakovala. Pro mně je důležité, aby se toto nestalo, pokud nejsem doma. Je možné, že by jistič reagoval na "přepětí zvenčí" nebo nějakou událost mimo můj RD?
Blbá otázka ode mne, ale ze života - rozlišujete hlavní jistič a chránič? Nedávno přišel soused, že mu padá hlavní jistič, jednou za občas. Za měsíc, potom za týden, potom denně a teď už má barák po tmě, nejde to už nahodit. Nebyl to jistič, padal chránič. Shodil jsem všechny jističe, nahodil chránič a po jednom jističe. Spadlo to u jističe s názvem koupelna, jenže v koupelně vše funkční.... Na tom okruhu nakonec visel pouze dětský pokoj, byla tam jedna mokrá zeď, v té zdi zásuvka. V krabičce té zásuvky rostl penicilín. Vyhodil jsem ji, zaizoloval a byl klid.
Jistič nereaguje ani na přepětí, ani na to co se děje před ním, takže to určitě bylo něco u vás, nebo nějaká anomálie.
Pokud by to bylo v nějakém konkrétním okruhu, vypadl by ale i jistič tohoto okruhu.
Mně takhle z ničeho nic doma lehla kompletně elektřina, byl spadený hlavní jistič a pak jsem si všiml, že i jistič osvětlení v patře, které zatím ani neobýváme. No, při pátrání po příčině jsem zjistil, že je teplé světlo na půdě, asi týden před tím jsem tam byl a zapomněl zhasnout klasickou žárovku, která praskla. Občas je výhoda, že mají ty žárovky tak mizernou životnost a nežrala tam těch 60W třeba půl roku
Má k tomu jističi volný přístup někdo jiný, kromě Vás?
Když jste jej nahazoval, jen jste páčku zvednul na horu, nebo bylo třeba páčku nejdříve stlačit dolů a porom ji zvednout na horu?
Ptám se proto, že někdo mohl jistič vypnout a nevyskočil sám od sebe. Pokud šel nahodit jen zvednutím páčky, tak byl někým vypnutý. Pokud jistič vyskočí sám (ať už z jakéhokoli důvodu), tak je nuté páčku nejdříve stlačit dolů a potom jej nahodit, bez ztlačení páčky dolů jej nahodit nejde.
Já jsem to asi zadal mírně nepřesně - nejsem elektrotechnik, otázku doplňuji o typ jističe - MERLIN GERIN C 60 H, a rozváděč v domě byl v pořádku (nebyl vyhozen ani jeden jistič) , byl vyhozen jistič v tzv. Antoníčku, kde jsou jenom měřáky a ten inkriminovaný jistič , fyzicky se nahazuje jedním táhýlkem - jinak to neumím popsat - podle schema nad jističem to asi má jistit tři větve. Tož tak.
Před rokem jsem měl podobný problém s hlavním jističem ,elektrikář zjistil,že jeden jistič z ,,trojky je vadný(no měl už asi 20let),říkal něco že je vyhřátý nebo něco takového,už si to moc nepamatuju,prostě ten jeden jistič protože je spojený tým táhylkem shodil všechny.Vyměnil za nový a je klid.
Tak díky za všechny odpovědi, jenom doplňuji - jistič je starý určitě minimálně 22 let, jeho umístění v "antoníčku" je na hranici pozemku - debilní požadavek EONu - , takže skříň je sice uzavřená, ale ten klíč k jejímu otevření klidně nahradí větší šroubovák nebo kapesní nůž, takže výsledek koncilia je buď poruchový moc starý jistič nebo sabotáž, oboje nějak pořeším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.