Dobrý den,mám dotaz.Vlastním větrnou turbínu 12, 24,36V max.výkon 1000w.Součástí sady byl usměrňovač ze střídavého proudu na stejnosměrný.Chtěl jsem to na chalupu pokud možno bez baterie využít tak;že že dám 24v topnou patronů do 3l hliníkového radiátoru a pokud bude foukat,tak to bude nějak hřát, buď vůbec,trochu ,nebo dost,dle toho jak bude foukat.Hlavně přes zimní období,kdy zde v podhůří Šumavy nebývá o vítr nouze a aby to vlažilo i pokud nebudu na chalupě.Ono při zatápění je znát,jestli je uvnitř 10 nebo třeba 14stupňů.Zřejmě jsem byl naivní,protože i když jsem naměřil třeba 30V při připojení patrony nehřála a turbína evidentně v zátěži zpomalila samozřejmě s poklesem napětí.Omlouvám se za možná hloupý dotaz,ale přestože se v životě považuji za člověka veskrze praktického i přes snahu nejsem schopen elektriku pochopit.Děkuji
No, já bych začal asi tím, že bych měřil krom napětí zejména proud odebíraný onou odporovou zátěží. Pokud to odebírá proud, musí to i topit.
Jen malá poznámka - nepřijde mi úplně bezpečné nechat něco, co by teoreticky mohlo topit výkonem až 1kW jen tak ,,naprudko´´, bez zabezpečení, bez reguace. Poku ten radiátor má opravdu jen 3 litry objem, tak si zkuste, za jakou chvíli Vám 1000W varná konev začne vařit vodu. Abyste pak po prudších větrech nesplakal nad spáleništěm.
1. Jak píší ostatní, prvně změřit napětí a proud, jaký generátor do patrony dává.
2. Pokud máte patronu 1000 W 24 V, pak při 24 V do ní poteče proud 41 A, na to potřebujete správně dimenzovaný vodič, ne prodlužku 1 mm z hypermarketu.
3. Musíte počítat s tím, že bez další elektroniky se to bude chovat tak, že jestliže patrona při 24 V topí 1000 W, pak při slabším větru a napětí 12 V netopí 500 W, ale jen 250 W. (P=U2/R)
doplněno 08.05.22 12:55: Tak dejte odkaz i na tu patronu. Možná jste ji skutečně přepálil, pokud foukal silný vítr. Velmi snadno to zjistíte tak, že změříte její odpor, měla by mít cca 1,2 Ohm.
Jak jsem psal,patrona 24v 500W.Počítal jsem s tím,že 1000w to bude dosahovat málokdy,že častěji to bude někde napolovic cca kolem 500w .Ale v nárazech to dalo naměřených 47v a nic.Tj.téměř maximum udávaného napětí.Už mě i napadla vadná patrona.
Napětí nemá nic společného s tím, jaký výkon je větrník schopen dodat. Když si hřebenem přejedete po vlasech, tak na něm máte elektrostatikou tisíce voltů a (téměř) žádnou energii.
Pro topnou spirálu usměrňovač netřeba. Z vašeho nedostatečného popisu vypadá že spirála není správně navržena pro generátor. Při polovičním napětí nebude výkon poloviční ale čtvrtinový. Můžete zjistit voltampérovou charakterystyku generátoru a parametry spirály?
incir
Bohužel,o turbíně vím jen že při 30 ot/min =6v. 60 ot=12v. 120 ot=24v. 240 ot=48voltů.Max.počet otáček 300.Pak tvar lopatek začne samobrzdit turbínu.Typ Makemu Domus 1000w.Jiné údaje bohužel nemám k dispozici.Kupovaná v ČR.Topná patrona z Číny,parametry jsem již uváděl,nic bližšího k ní nebylo.Pokud bych vyřadil usměrňovač,tak mám k patroně tři dráty Ku dvěma na patroně.Nevím jestli by mi byl k něčemu větrný regulátor;pokud možno bych se rád baterii vůbec vyhnul.
Zde musí být usměrňovač, nebo třífázová topná spirála. Proudové zatížení generátoru budete muset zjistit nebo změřit. Aby jste využil co největší výkon tak se mptt regulátoru nevyhnete.
Je to celé podvod. Výkonová křivka vycucaná z malíku, alternátor 1 kW při otáčkách pod 300 /min by nesli dva chlapi. Mimochodem - maximální dosažitelný výkon větrného motoru roste s třetí mocninou rychlosti větru. To na výrobcem dodávaných grafech jaksi nenajdete. Při rychlosti větru 5 m/s nedostanete ani z ideálního rotoru stejných rozměrů ani 40W, ne 750, jak maluje výrobce.
Pro příště - pokud někde uvidíte něco jako EKO, EURO, BIO - pak utíkejte daleko a rychle.
1kW na 24V máme v kabině elektrické ještěrky.Kabely jak malíček,výkon pro kabinu dobrý... Pokuď to je větrník malý,za 10tis.,tak tam byly výkony 100,200 a 400W...nevím o malém větrníku o výkonu 1kW.
Raději na chalupě umyjte okna. Těmi se pak dovnitř dostane více tepla než větrnou turbínou na "až 1000 W". Normálně má být za větrníkem regulátor, který ho zatěžuje tak, aby dával maximální výkon. Vy tam máte jen odpor (topnou spirálu) a kdoví jakou jste na těch 24 V zvolil (jakého výkonu).
A větrník u nás, kde nefouká, je nesmysl maximálně pro hračičky, kteří se radují, že se to točí.
Promon,děkuji za rozumnou reakci,rady typu abych si umyl okna opravdu nepotřebuji.Regulace je samozřejmě v plánu,byla to jen zkouška,patronů 24V 500w jsem držel v ruce jestli bude teplá,vůbec nic;tak mne to překvapilo.Právě že tomu nerozumím,tak nevím proč nehlesla když tam těch 24v v pohodě bylo.
500 W patrona? No tak takovou patronu vám větrník nezahřeje. Protože obvykle papírových 1000 W je těch čínských, které ta vrtule nemůže dosáhnout. Bez regulátoru tam dejte patronu 20 W, pak to bude někdy hřát.
Je to tato větrná elektrárna? ekouspora.cz/... Pro opravdu plný výkon potřebuji silný vítr přibližně mezi 15-20 m/s. Podle Beaufortovy stupnice tomu odpovídá síla větru 7 nebo 8 (prudký vítr a bouřlivý vítr). To je z popisu... doplněno 07.05.22 21:40: Doplním stupnici...pro představu o síle větru slideplayer.cz/...
Podle typu je to ono. Ale podle fyziky je to podvod. Pokud by graf výkon/rychlost větru nelhal - pokud bych si to připevnil na elektrokolo, měl bych perperuum mobile. Rozjel bych se na nějakých 5 m/s (18 km/h) a ten zázrak by mi dával 750 W ..
A mimochodem ten odkaz na Beaufortovu stupnici trochu přehání. Vítr 20 m/s tu míváme dost často a lidi se po ulicích nekoulejí ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.