Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych nahradit baterie do diktafonu nabíjecími. V návodu jsou uvedené alkalické baterie LR03, ale nesmí se používat manganové, o dalších typech se nepíše - pak je varování, že při nesprávném typu může dojít k výbuchu.
Koupil jsem nabíječku electroworld.cz/... k níž byly přibalené baterie HR03. V návodu k nabíječce se píše, že se smí používat jen na NiMH, nepoužívejte na alkalické aj. Jsem z toho poněkud zmatený. Můžu tyto baterie použít do diktafonu?
Alza doporučuje baterie alza.cz/...
Děkuji.
V čekém návodu to nevidím, ale v anglickém návodu na netu dobíjecí NiMh baterie u tohoto diktafonu připouští, takže by to mělo normálně fungovat.
Podívej se na to z pohledu uživatele, který v tom nehledá žádnou velkou vědu.
Baterie v diktafonu mají nějakou velikost a nějaké napětí.
Pokud ty tvoje nové nabíjecí baterie mají stejnou velikost a stejné nebo trochu nižší napětí, tak je můžeš do diktafonu použít.
Pokud jsou baterie rozměrově jiné, tak je do diktafonu nedostaneš nebo tam budou lítat a nebudou mít kontakt s ploškama pro odběr elektřiny.
Alkalické baterie jsou běžně prodávané baterie a ty jsou nenabíjecí ! Proto je nasmíš dát do nabíječky a proto to tam píšou.
Manganové baterie neznám. Ještě jsem o nich neslyšel.
NiMH jsou baterie nabíjecí a říká se jim Nikl-Metal-Hydridové. Mají většinou nižší napětí, než alkalické baterie.
Takže pokud jsou baterie v diktafonu a u nabíječky stejné rozměry a napětím, tak je zkus do diktafonu vložit a vyzkoušej jestli bude fungovat.
Diktafon nemá velký odběr proudu, takže se baterie nemůžou zahřívat. A výbuch hrozí pouze při extrémním zahřátí baterií při zkratu.
" Manganové baterie neznám. Ještě jsem o nich neslyšel".
Koukněte třeba sem. Jsou stejně, jako baterie alkalické, či zinkouhlíkové nenabíjecí.
Napište značku a typ diktafonu, někdo ochotný si najde návod a podivá se, co tam výrobce píše, jinak to bude věštění.
Baterie se nenabíjejí, nabíjejí se akumulátory, proto označení ACCU. Ono se jim taky říká baterie, ale chybně. Velikost jako u tužkových baterií, tedy menší články AAA nebo větší AA. Diktafony dnes většinou na ty menší, AAA. Mám Philips a používám nabíjecí AAA a nikdy jsem neměl problém. Teď jsou za dobrou cenu např. v Lidlu.Baterie do nabíječky samozřejmě nesmíš dát, jenom akumulátory.
Když už teda budem slovíčkařit, tak ani ty tužkové nedobíjecí "baterie" AA a AAA nejsou baterie, ale články. Baterie z nich vznikne až když se jich několik spojí do bloku (například "plochá" baterie, skládající se ze 3 článků). Stejně tak ale i několik dobíjecích článků tvoří baterii, bez ohledu na to, že jsou to akumulátory.
"Baterie" je ale všeobecně vžitý (samozřejmě nesprávný) název pro jakýkoliv zdroj proudu, ať má článek 1, nebo třeba 50.
Díky za odpovědi. Je mi jasné, že nabíjet můžu jen baterie určené k nabíjení (aku).
Nabíjecí baterie, které jsem pořídil, mají 1,2 V, originální 1,5 V. Snad tomu rozumím dobře, že diktafonu by to ublížit nemělo.
Návod k diktafonu - baterie: helpguide.sony.net/...
Manuál k diktafonu - VAROVÁNÍ: Pokud baterii nahradíte baterií nesprávého typu, hrozí riziko výbuchu: sony.com/...
Napřed musíš vložit nabíjecí baterie do diktafonu a zkusíš diktafon zapnout. Pokud hned po zapnutí diktafon bude signalizovat vybité baterie, pak nejsou tyto baterie vhodné a diktafon s nimi pracovat nebude.
Pak si musíš udělat reálnou zkoušku diktafonu.
Napřed tam vložíš obyčejné baterie (alkalické) a budeš nahrávat a změříš si dobu, po které budou baterie vybité.
Pak to stejné uděláš s nabíjecími bateriemi.
Protože to jsou baterie AAA, tak ty jsou velmi malé a nevím jaké jsou dnešní kapacity takových baterií.
Já jsem zkoušel používat AAA baterie kdysi v dálkovém ovladači. Když obyčejné baterie v dálkovém ovladači vydržely rok, tak nabíjecí AAA baterie vydržely možná měsíc (taky proto že měli malou kapacitu asi 700mAh).
Když necháš prostor pro baterie odkrytovaný a občas rukou zkontroluješ teplotu baterií, tak k výbuchu nemůže dojít. Výrobce se takto chrání proti všem možným eventualitám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.