Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjecí baterie do diktafonu

Od: mirek2® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

chtěl bych nahradit baterie do diktafonu nabíjecími. V návodu jsou uvedené alkalické baterie LR03, ale nesmí se používat manganové, o dalších typech se nepíše - pak je varování, že při nesprávném typu může dojít k výbuchu.

Koupil jsem nabíječku electroworld.cz/... k níž byly přibalené baterie HR03. V návodu k nabíječce se píše, že se smí používat jen na NiMH, nepoužívejte na alkalické aj. Jsem z toho poněkud zmatený. Můžu tyto baterie použít do diktafonu?

Alza doporučuje baterie alza.cz/...

Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Výrobce nabíječky se vám nesnaží říct nic jiného, než že nesmíte nabíjet baterie, které nejsou nabíjecí.
Jestli diktafon zvládne i dobíjecí NiMh baterie, si musíte najít v jeho návodu. Mají nižší napětí, než jednorázové články a ne všechny přístroje to akceptují. Některé mají i v menu volbu baterií, aby pak správně ukazovaly stupeň vybití.
doplněno 07.04.22 17:54:

V čekém návodu to nevidím, ale v anglickém návodu na netu dobíjecí NiMh baterie u tohoto diktafonu připouští, takže by to mělo normálně fungovat.

hodnocení

1x

Podívej se na to z pohledu uživatele, který v tom nehledá žádnou velkou vědu.

Baterie v diktafonu mají nějakou velikost a nějaké napětí.

Pokud ty tvoje nové nabíjecí baterie mají stejnou velikost a stejné nebo trochu nižší napětí, tak je můžeš do diktafonu použít.

Pokud jsou baterie rozměrově jiné, tak je do diktafonu nedostaneš nebo tam budou lítat a nebudou mít kontakt s ploškama pro odběr elektřiny.

Alkalické baterie jsou běžně prodávané baterie a ty jsou nenabíjecí ! Proto je nasmíš dát do nabíječky a proto to tam píšou.

Manganové baterie neznám. Ještě jsem o nich neslyšel.

NiMH jsou baterie nabíjecí a říká se jim Nikl-Metal-Hydridové. Mají většinou nižší napětí, než alkalické baterie.

Takže pokud jsou baterie v diktafonu a u nabíječky stejné rozměry a napětím, tak je zkus do diktafonu vložit a vyzkoušej jestli bude fungovat.

Diktafon nemá velký odběr proudu, takže se baterie nemůžou zahřívat. A výbuch hrozí pouze při extrémním zahřátí baterií při zkratu.

" Manganové baterie neznám. Ještě jsem o nich neslyšel".
Koukněte třeba sem. Jsou stejně, jako baterie alkalické, či zinkouhlíkové nenabíjecí.

hodnocení

0x

Napište značku a typ diktafonu, někdo ochotný si najde návod a podivá se, co tam výrobce píše, jinak to bude věštění.

hodnocení

0x

Do diktafonu můžete použít jakékoliv tužkové baterie. Ovšem nabíjecí baterie NiMh mají o něco nižší napětí, takže je možné, že diktafon nepoběží. Je to nutné vyzkoušet. Diktafonu tím nijak neublížíte.

Ublížit ale můžete těm "manganovým" a podobným nenabíjecím bateriím, když se je pokusíte nabít.

hodnocení

0x

Baterie se nenabíjejí, nabíjejí se akumulátory, proto označení ACCU. Ono se jim taky říká baterie, ale chybně. Velikost jako u tužkových baterií, tedy menší články AAA nebo větší AA. Diktafony dnes většinou na ty menší, AAA. Mám Philips a používám nabíjecí AAA a nikdy jsem neměl problém. Teď jsou za dobrou cenu např. v Lidlu.Baterie do nabíječky samozřejmě nesmíš dát, jenom akumulátory.

Když už teda budem slovíčkařit, tak ani ty tužkové nedobíjecí "baterie" AA a AAA nejsou baterie, ale články. Baterie z nich vznikne až když se jich několik spojí do bloku (například "plochá" baterie, skládající se ze 3 článků). Stejně tak ale i několik dobíjecích článků tvoří baterii, bez ohledu na to, že jsou to akumulátory. ;)

"Baterie" je ale všeobecně vžitý (samozřejmě nesprávný) název pro jakýkoliv zdroj proudu, ať má článek 1, nebo třeba 50.

hodnocení

Díky za odpovědi. Je mi jasné, že nabíjet můžu jen baterie určené k nabíjení (aku).

Nabíjecí baterie, které jsem pořídil, mají 1,2 V, originální 1,5 V. Snad tomu rozumím dobře, že diktafonu by to ublížit nemělo.

Návod k diktafonu - baterie: helpguide.sony.net/...

Manuál k diktafonu - VAROVÁNÍ: Pokud baterii nahradíte baterií nesprávého typu, hrozí riziko výbuchu: sony.com/...

Napřed musíš vložit nabíjecí baterie do diktafonu a zkusíš diktafon zapnout. Pokud hned po zapnutí diktafon bude signalizovat vybité baterie, pak nejsou tyto baterie vhodné a diktafon s nimi pracovat nebude.

Pak si musíš udělat reálnou zkoušku diktafonu.

Napřed tam vložíš obyčejné baterie (alkalické) a budeš nahrávat a změříš si dobu, po které budou baterie vybité.

Pak to stejné uděláš s nabíjecími bateriemi.

Protože to jsou baterie AAA, tak ty jsou velmi malé a nevím jaké jsou dnešní kapacity takových baterií.

Já jsem zkoušel používat AAA baterie kdysi v dálkovém ovladači. Když obyčejné baterie v dálkovém ovladači vydržely rok, tak nabíjecí AAA baterie vydržely možná měsíc (taky proto že měli malou kapacitu asi 700mAh).

Když necháš prostor pro baterie odkrytovaný a občas rukou zkontroluješ teplotu baterií, tak k výbuchu nemůže dojít. Výrobce se takto chrání proti všem možným eventualitám.

hodnocení

0x
Čtěte zde, je řeč i o NiMH... helpguide.sony.net/... Při použití dobíjecích baterií NH-AAA (*)
SHQ (Režim velmi vysoké kvality)
Nahrávání: Přibližně 15 h
Přehrávání prostřednictvím reproduktoru: Přibližně 8 h
Přehrávání pomocí sluchátek: Přibližně 18 h
HQ (Režim vysoké kvality)
Nahrávání: Přibližně 18 h
Přehrávání prostřednictvím reproduktoru: Přibližně 9 h
Přehrávání pomocí sluchátek: Přibližně 18 h
SP (Režim standardního přehrávání)
Nahrávání: Přibližně 18 h
Přehrávání pomocí sluchátek: Přibližně 19 h
LP (Režim dlouhotrvajícího přehrávání)
Nahrávání: Přibližně 21 h
Přehrávání pomocí sluchátek: Přibližně 20 h.
jinak Technické údaje / Životnost baterií...
doplněno 07.04.22 14:54: Takže vše je v návodu, stačí číst celý...

hodnocení

Díky všem - uvidím, jak to dopadne :)

Dopadne to nejen dobře, ale přímo perfektně...

hodnocení

0x

Osvětlení všeho, o čem se tady vyvinula diskuze: datart.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]